ESPORT

Annorlunda promenader

av Madeleine Leander

Att promenera är trevligt. Jag gör det ofta men lite annorlunda. I närheten av där jag bor finns gott om löpspår och stigar att gå på. Men jag går inte på dem. Jag tar istället på mig gummistövlar (det har jag i och för sig på mig mest hela tiden när jag är ute just nu…) och så går jag i skogen och undviker stigarna. Ibland anstränger jag mig till och med för att gå konstigt. Det blir roligare och bättre för kroppen.

Anledningen till att jag ens kom på tanken är människor som bland annat Ido Portal. Man skulle kunna säga att han är en rörelseexpert. Han tränar kroppen på ett sätt som för några år sedan var väldigt ovanligt. Han tränar styrketräning, gymnastiska övningar, kamsport, rörlighet och ibland rör han sig som ett djur. Kan kan låta märkligt men jag tycker att det är ganska intressant.

Det har fått mig att tänka på många av de saker som finns för att underlätta för människor. Många åker bil, buss eller tunnelbana när de skulle kunna gå eller cykla. Vi har plattat till marken så att när vi väl går så behöver vi inte knappt någon rörlighet alls. Vi åker hiss. Internet. Listan kan göras lång. Konsekvensen är att vi blir bekväma.

Efter att ha läst om “The movement culture” med ett öppet sinne har jag bestämt mig för att ge det en chans. Jag vill bli rörligare och bättre på att använda varenda del av min kropp. Jag får erkänna att jag var otroligt skeptisk i början. Nu är jag mindre skeptisk och tycker det är ganska roligt. Det går dessutom hand i hand med calisthenics/street workout som jag också börjat gilla väldigt mycket.

Så nästa gång ni är ute och går i skogen, testa att undvika stigarna och faktiskt gå i skogen ;).

skog

Varför är jag ens ute och går så mycket?

Jag ägnar många timmar varje dag åt att sitta stilla. Jag spelar datorspel, forskar i matematik, läser och skriver. Under vintern sker alla dessa aktiviteter dessutom inomhus. Jag sitter mycket framför datorn och drar mig från att gå ut. På sommaren är det annorlunda, då jobbar jag ibland ute och dessutom rör jag på mig mer. Jag cyklar, läser, jobbar och tränar utomhus.

Eftersom jag spelar mycket och ofta jobbar hemifrån är det lätt att stanna inne en hel dag (med undantag för promenaden på 50 meter till gymmet). Men jag har insett att det verkligen inte funkar för mig. Jag blir trött, får svårt att fokusera och svårt att somna. Under tidigare år har det hänt många gånger att jag totalt vridit på dygnet, något som inte händer längre.

Nu har jag äntligen funnit en lösning på dessa problem som funkar för mig! Jag har helt enkelt infört regeln att varje dag vara ute minst en halvtimma när det är ljust. Det fungerar riktigt bra för mig. En promenad på lunchen räcker för att jag ska må mycket bättre. Sen händer det att jag är ute och tränar på dagarna även på vinterhalvåret :).

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport