ESPORT

Äntligen stängs fuskare av

av Madeleine Leander

Flera fuskare av olika slag har deltagit i kvalen till WCS som började för några dagar sedan. Fusk är inget nytt och flera fuskare har blivit avslöjade den senaste tiden. Lite har gjorts åt saken men nu under kvalen till världsmästerskapen tas problemet på allvar. Äntligen.

Demuslim rapporterade att han spelat mot en hacker i ett av kvalen och Blizzard agerade med en avstängning för fusket. Maximusblack valde att avstå från spel mot spelaren Livemau som vid upprepade tillfällen tidigare blivit anklagad för fusk. Även Livemau blev senare avstängd från kvalet.

Vissa typer av fusk är lättare att upptäcka än andra. Att kontrollera om så kallat maphack använts är ofta enkelt om man har ett stort underlag. DDoS-attacker är dessvärre svårare att bevisa. Dock anser jag att om en spelare vinner för ofta på grund av att motståndaren tappar sin uppkoppling bör detta undersökas. DDoS-attacker kan komma från alla håll och är ett problem i sig. Extra tråkigt dock när spelare blir utsatta i stora turneringar. Desrow skrev till exempel på twitter att han blivit utsatt för en DDoS-attack och därför inte kunde fortsätta spela i ett av kvalen.

Jag är väldigt glad och tacksam att Blizzard reagerar på fusket och markerar att det inte får förekomma. Att nästan enbart straffa fuskare i stora turneringar och inte i mindre betydande matcher eller på laddern är dock problematiskt. Det signalerar att fusk ibland är ok. Till expansionen önskar jag ett bättre system för att upptäcka fuskare samt snabbare krafttag mot fusk även i mindre betydelsefulla matcher.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport