”Bästa esporten kan göra är att skapa en stark organisation”
avRickard Nordins motion i Riksdagen har gett esporten ett aldrig tidigare skådat fönster mot att bli en accepterat sport.
Men för att bli accepterade av Riksidrottsförbundet och därmed underlätta till exempel visumansökningar för esportare krävs en organisation – något som saknas i dag.
– Det bästa esporten kan göra om de vill ses som idrott är att enas och skapa en stark organisation, säger Christer Pallin på Riksidrottsförbundet.
Centerpartisten Rickard Nordins motion i Riksdagen har återuppväckt debatten kring esport och huruvida den bör klassas som en ”vanlig” sport. Någon ansökan till Riksidrottsförbundet har ännu inte gjorts på grund av att esporten ännu inte lever upp till kraven för medlemskap. Innan en sådan ansökan kan göras måste följande punkter uppfyllas:
- är en ideell förening
- bedriver idrott i samklang med idrottsrörelsens ideologi
- inte bedriver verksamhet besläktad med redan befintligt förbund i RF
- har minst 25 medlemsföreningar
- har minst 1 500 individuella medlemmar
Sedan kommer ärendet att prövas av Riksidrottsförbundet.
– Det finns en definition där man skriver att idrott är fysisk aktivitet som utförs. Klart esport är skitkul och man mår bra men frågan är om det är den typen av fysisk aktivitet som avses. Det är där skon klämmer, säger Christer Pallin på Riksidrottsförbundet.
”Bridge är vägledande beslutet”
Enligt honom har två förbund under åren nekats medlemskap eftersom RF inte anser att det är idrott. De förbunden är Bodybuildingförbundet där själva träningen kan ses som idrott men inte tävlingsformen. Det andra förbundet som nekats är Bridgeförbundet.
– Bridge är det enda vägledande beslutet. Har man inte ansett att Bridge är idrott kan man möjligen anse att diskussionen kommer hamna där om esport. Schackförbundet ansökte också men de drog tillbaka ansökan innan prövningen.
Men ni har till exempel biljard och dart som idrotter?
– Biljard prövades för många år sedan. Och pistolskytte när man ska stå så stilla man kan är en stark fysisk ansträngning. Fysiologerna säger att det är fysiskt aktivitet. Det är möjligt att man kan säga det för esporten också. Kan man visa på att det är en precisionsidrott man pratar om handlar det mer om en generationsfråga hos de som beslutar, men de får ta ställning den dagen en ansökan kommer.
För även om esporten skulle kunnas ses om en idrott kan förbundet nekas medlemskap baserat på en bristande organisation. Skateboardförbundet nekades till exempel medlemskap innan de blev tillräckligt organiserade.
– Om organisationen är bräcklig kan det innebära avslag på den grunden. Jag vet inte hur pass organiserad esporten är, men det bästa de kan göra är att enas och skapa en stark organisation om de vill ha det som idrott.
”Frågan om det skulle passa esporten”
Enligt Magnus Jonsson på Svenska Esportföreningen kan det innebära att en ansökan om medlemskap i RF ligger långt in i framtiden.
– Det kommer dröja innan vi har så stor organisation att den passar in i deras modell. Sedan är det frågan om det skulle passa esporten.
Så det är inte ens säkert att ni skulle vilja bli klassade som idrott?
– Vi ser det som både kultur och idrott. Själva tävlingsutövandet ser vi som idrott och sport, men esporten är lite unik eftersom mycket runt omkring är mer åt kulturhållet, det är en härlig blandning.