ESPORT

Darude: ”Det är galet att låten lever ett eget liv”

av Tobias Lundgren

Det finns en fråga som varenda Twitch-användare i världen vet svaret på, och den frågan är ”Vilken låt är det här?”.
Men vad tycker huvudpersonen i memen som nu sveper över esport-communityn om den oväntade återuppväckelsen av hans mest berömda låt?
– Det är galet att en sådan låt fortfarande lever ett eget liv, säger Ville ”Darude” Virtanen.

READ THE ENGLISH VERSION HERE

Att komma fram till var memen startade är inte helt lätt. Vissa hävdar att det började när en person på Yahoo Answers letade efter ”en väldigt populär techno-låt” och sedan började beskriva låten i textform. Andra menar att fenomenet drog igång efter att TSM-spelaren TheOddOne streamade en League of Legends-match på Twitch och, uppumpad av musiken, fick en quad kill med Renekton.
Vad ursprunget än må vara går det nuförtiden inte komma in i en Twitch-chatt eller ett kommentarsfält på Youtube och undra vilken låt som spelas utan att få samma svar. Och när låten börjar spelas under en turnering, så blir chatten oundvikligen helt galen.

”Har varit väldigt intressant att följa”

Men inget av det här hade hänt om inte en 24-årig dj från Finland för 15 år sedan skrivit en av de mest hajpade technolåtarna under 2000-talet. Nu håller han koll på fenomenet som hans låt blivit med en viss fascination.
– Det har förstås varit väldigt intressant att följa. Eftersom jag inte är en gamer har det gjort mig mer medveten om communityn och jag har fått läsa på om vissa saker. Självklart är det lite konstigt att en så gammal låt får en revival, men jag har bott i USA i 6 år och den har spelats väldigt mycket i NHL-arenor och i andra sportsammanhang, så för mig och de besökarna har låten egentligen aldrig försvunnit.

Darude är själv inte så insatt i historien om hur fenomenet startade, men han har hört de olika teorierna.
– En av historierna är att en stor gamer började använda låten och att alla frågade namnet på den. Det har jag haft koll på, men på senaste tiden har den i princip förekommit överallt. Personligen har jag inget emot det eftersom all publicitet är bra publicitet, och det håller definitivt sången vid liv.

”Den har i princip betytt allt”

För Virtanen är låten stommen i hela karriären. Vid släppet 1999 blev den genast en enorm succé och sålde Guld i Tyskland, Sverige och USA och dessutom Silver i England. Så sent som 2010 hade låten sålts över 500 000 gånger bara i USA.
– Den har i princip betytt allt för min karriär. Det var mitt första släpp och mitt bästa minne är när den hamnade trea på Englandslistan. På den tiden bestämde den listan vilka låtar som blev stora och därifrån gick låten till Tyskland och resten av Europa. Jag fick en stark start på karriären tack vare det. Många frågar om jag är less på att spela den, men det är jag inte. Varje gång jag spelar låten blir folk helt galna och jag använder mig av olika varianter så den funkar fortfarande och ger en bra respons.

”Hälften av svaren är bara DUDUDU”

Hajpen i esport-communityn ledde till att Darude blev inbjuden att spela både på DreamHack Winter och jätteturneringen The International 4 i Seattle i somras.
– Båda tävlingarna var riktigt coola och intressanta, eftersom den här generationen gamers känner till både ny och gammal elektronisk dansmusik. Tyvärr har jag inte koll på spelen eftersom jag skriver musik och sitter framför datorn flera timmar per dag. Jag har en fru och barn så jag har andra förpliktelser och har inte kommit in i gamingvärlden. När jag var ett barn brukade jag spela Commodore 64 men när PC-datorerna kom så spelade jag hockey istället.

Men hur mycket Darude än njuter av uppmärksamheten kring låten kan den även bli irriterande stundvis.
– Det enda jag inte gillar är att vad jag än postar på min Facebook-sida, oavsett om det är personliga saker eller en berättelse eller en ny låt eller en länk så är hälften av svaren bara ”DUDUDUDUDU”. Det är irriterande eftersom det blir gammalt fort och inte tjänar något till för min sida eller mina fans.

”Ger nytt liv till låten”

Har du någonsin funderat på att göra en speciell mix av låten till esport-communityn?

– Jag har funderat på många saker. Vid något punkt kommer det bli ett nysläpp, men jag vet inte om jag ska göra något speciellt för esportarna. Nu när det blivit en meme är det svårt att slå originalet. Alla känner till låten så väl, så om jag ändrar den kanske inte folk tycker den är bra längre. Och eftersom jag inte spelar själv vet jag inte vad jag skulle lägga till. Sedan kan folk se det som ett försök från min sida att bara tjäna mer pengar på låten, så jag vet inte. Det kan finnas en del negativa sidor.

Men när allt kommer omkring är det trots allt en väldigt tacksam dj som ser sin låt bli förevigad i Twitch-chattar och kommentarsfält över hela internet.
– Jag vill tacka alla, oavsett om de skämtar eller gillar låten på riktigt, det spelar ingen roll för mig. Och det är helt fantastiskt att ha en hel community som ger nytt liv till en låt som är 15 år gammal.

Vilken låt är det då? Darude – Sandstorm, förstås!

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport