ESPORT

Djupanalys av Fragbite Masters

av Simon Engstrand

Idag analyserar jag grupperna inför Fragbite Masters som drar igång ikväll 19.00. Fragbite Masters kommer bli en riktigt intressant turnering med riktigt starka lag. Bland lagen som ska göra upp finns svenska Team Property.

Grupp A
NiP
LDLC
CPH Wolves
NO SIR!

Världsmästarna NiP har alltid varit ett starkt lag
De har match efter match presterat stabila resultat. Men av den senaste tidens onlinematcher att döma har de franska topplagen visat sig vara en hård nöt att knäcka. Kanske att de franska lagen är för starka för NiP, eller kanske att NiP döljer nya taktiker inför kommande turneringar.

För danska “NO SIR!” ser jag väldigt lite hopp.
I öppningsmatchen mellan NO SIR! & NiP tror jag vi kommer se en rejäl överkörning.
Även övriga lag är enligt mig överlägsna semi-eliterna från “NO SIR!”. Som semi-elit lag finns dock en brinnande vilja att bevisa sig för omvärlden. Den motivationen är ibland det enda som krävs för att skrälla mot topplag. Med det i åtanke ska det bli intressant att se hur de klarar sig mot lagen i Grupp A. Det är svårt att inte gilla en underdog.

Det dansk-franska slagfältet är svårast att förutspå.
LDLC är ett nybildat stjärnlag och har på kort tid visat en svindlande hög nivå i sitt spel. Men om de underskattar det danska motståndet från CPH Wolves kan matchen sluta hur som helst. Danska CPH Wolves är ett starkt lag och med en smula flyt kan dom vinna. Magkänslan säger dock att LDLC vinner.

Så slutar gruppen
NiP vinner mot NO SIR! men förlorar mot LDLC i winners match. I deciding match möter NiP danskarna i CPH Wolves och jag tror NiP slutar som grupptvåor.

1. LDLC
2. NiP
3. CPH Wolves
4. NO SIR!

Grupp B
Na’Vi
mousesports
Team Dignitas
Planetkey Dynamics

Dignitas tar sig vidare
Att Team Dignitas tar sig ur grupp B känns ungefär lika självklart som dressing på burgaren. Det är kampen kring andraplatsen som blir betydligt mer spännande.

Na’vi flipp eller flopp?
Sist vi såg Na’Vi var under SLTV Starseries vann de mot CPH Wolves(16-7). Samma turnering spelade de lika mot spanska OverGaming som egentligen inte borde vara något problem för Na’Vi. Att matchen spelades lika väcker frågetecken kring lagets form inför Fragbite Masters.

Planetkey slog Orbit i kvalet
Orbit är ett svenskt uppstickarlag med flera tunga och meriterade namn. Orbit är ett relativt nyformat lag som dessutom behövt göra ett spelarbyte. För mig säger vinsten mer om Orbits nuvarande form än stridskraften Planetkey besitter. Därför lägger jag inte stor vikt i vinsten mot Orbit och jag tror heller inte något lag kommer ha större svårigheter att besegra Planetkey.

Mousesports är ett frågetecken
Mousesports är för mig fortfarande ett lag som måste bevisa att de tillhör toppskiktet i CS:GO scenen. Dom har tveklöst visat en brant utvecklingskurva uppåt, men för mig är dom fortfarande underdogs. En viktig variabel i ekvationen är nyrekryten Schneider. Just nu är det oklart om Schneider överhuvudtaget ska spela med mousesports eller inte.

Så slutar gruppen
Sitter alla pusselbitar på plats kan Mousesports slåss mot Dignitas om förstaplatsen i gruppen. Men jag tror på en jämn match om andraplatsen i gruppen mellan Na’vi och Mousesports där Na’vi går segrande ur striden.

1. Dignitas
2. Na’Vi
3. Mousesports
4. Planetkey

Grupp C
Fnatic
Epsilon
HellRaisers
Team Property

Olofm hade feber
Under Dreamhack Globen hade Olofm feber och spelade betydligt sämre än normalt. Det orsakade stora problem för Fnatic som trots det lyckades ta sig till semifinal. Enligt Devilwalk från Fnatic har Olof inte hunnit tillfrisknat ännu.

OlofMsjukFrån Olofm’s facebook sida efter förlusten under Dreamhack

En tornado i den franska CS:GO scenen
Topplagen Titan, LDLC & Epsilon har skiftat spelare mellan varandra hejvilt. Titan och LDLC ser båda starkare ut efter detta. I spillrorna av kaoset hamnade några spelare utanför och dessa spelare bildade Epsilon. Dock verkar lagbildandet som en forcerad nödlösing och därför känns Epsilon ostabila.

HellRaisers har genomfört ett spelarbyte
Efter flertal oönskade resultat gjorde HellRaisers lagändringar då Adren lämnade plats för s1mple. Men även efter spelarbytet har det öst-europeiska laget visat blandade resultat.

Team Property spelade jämnt mot HellRaisers under Caseking of the hill
Matchen spelades dock inte under rättvisa förhållanden då Team Property fick utstå DDOS-attacker och spelade med ett flertal stand-ins. Under rätt förutsättningar kommer HellRaisers och Team Property spela en jämn match där svenskarna har goda chanser att vinna.

JW632Jesper “JW” Wecksell under Dreamhack Globen. Foto: Tobias Lundgren

Så slutar gruppen
Spelar Fnatic som vi är vana att se dem, är det osannolikt att något annat lag vinner gruppen. Det är slaget om andraplatsen som blir mer intressant.

Oavsätt matchup, är det svårt att säga vilka som går segrande ut. Mitt hopp vilar på våra killar i Team Property. Mellan Epsilon, Team Property och HellRaisers kan vad som helst hända. Av den anledningen ser jag mest fram emot denna grupp.

1. Fnatic
2. Team Property
3. HellRaisers
4. Epsilon

Grupp D

Grupp D har tydliga favoriter och underdogs.

Titan är vinnare
Titan är för mig att vinna hela gruppen. Dreamhack är kanske den mest prestigefyllda turneringen en CS:GO spelare kan vinna. Med momentum från Globenvinsten i ryggsäcken och viljan att bevisa sig som frankrikes bästa lag tror jag Titan går in som det hetaste laget.

titan632Titan efter Dreamhack vinsten. Foto: Tobias Lundgren

Virtus.Pro kan utmana
Sedan vinsten i ESL Katowice har VP legat på en stabilt hög nivå och bevisat att de tillhör den absoluta toppen av CS:GO scenen. Matchens utgång kan vila i händerna på den nyblivne pappan Pasha. Risken är att det nyblivna faderskapet tar fokus från spelet. Men om glädjeruset lyfter spelförmågan kan vad som helst hända. När Pasha spelar bra finns inte mycket som kan stoppa honom. Det finns en anledning att Virtus.Pro ibland kallas “Virtus.Plow”.

Jag tror både Virtus.Pro & Titan vinner sina första matcher. Därför kommer vi få se ett möte mellan BMG och MyXMG i Lower Bracket.

Så slutar gruppen
BMG & MyXMG’s chanser måste bedömmas som låga i den har starka gruppen. Trots det kommer jag sitta klistrad framför datorn när kampen om tredjeplatsen ska avgöras. Anledningen är att BMG är ett damlag. Läser man på e-sportforum är det lätt att få intrycket av att kvinnor spelar sämre än killar. Men det är sällan möten mellan herr- och damlag faktiskt sker. Även om MyXMG inte tillhör toppen av CS:GO scenen, är dom uppåtstickare med potential. Det bästa med matchen är vi får en unik chans att mäta tjejernas skicklighetsnivå mot killarnas.

1. Titan
2. Virtus.Pro
3. BMG
4. MyXMG

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport