ESPORT

E-sport = sport ≠ idrott

av Pontus Öberg

Efter att e-sporten allt mer expanderar och får mer och mer plats i både sociala medier och massmedier så kommer ständigt frågan huruvida vi ska se e-sport som en vanlig sport, en idrott eller helt enkelt en enskild genre. Vad är det egentligen som definierar sport och idrott? Varför räknar vi aktiviteter som schack och dart som en sport, men inte e-sport?

För att en aktivitet ska räknas som en sport behövs det någon sorts tävlingsmoment i det hela. Därför räknar man in schack och liknande tävlingsformer som sport. I folkmun däremot så har sport blivit mycket mer likt definitionen för idrott, där aktiviteten måste bestå av fysisk ansträngning för att räknas in i samlingsordet. Den största skillnaden på just idrott och vad vi i folkmun menar med sport är att idrotten är mer inriktad på personlig prestation, medan man i sporten tycker att det är viktigare att prestera bättre gentemot de andra medtävlande.

Efter den numera omtalade motionen som riksdagsledamoten Rickard Nordin lade fram angående hur vi i framtiden borde räkna e-sport som en sport, har både den positiva och negativa kritiken flödat ut ur både politiker och e-sportsprofiler. Skulle Nordins motion bifallas skulle det påverka e-sporten på flera positiva sätt. Det vore mycket enklare att få bidrag till nystartade e-sportsorganisationer, olika events och LAN-partys. Dessutom skulle e-sportarna få det betydligt enklare att få visum när de åker till olika tävlingar i Sverige (såsom DreamHack). Det är inte ovanligt att lag får ställa in sina resor till andra länder på grund av att de saknar visum. För att citera Rickard Nordin:”Att idrottare som ska delta i DN-galan eller en fotbollslandskamp inte skulle få inresetillstånd i Sverige är en löjeväckande tanke, ändå är det precis det som sker när personer från andra länder vill kolla och delta i e-sportens stora tävlingar”.

Hur motsvarar då e-sporten kraven att bli inräknad som en sport, eller kanske till och med en idrott? Om man utgår ifrån definitionen för just ordet ”sport” skulle man absolut kunna säga att e-sport är ett slags sport. Likheterna mellan e-sport och till exempel fotboll är slående. Förutom att det fysiska saknas i e-sporten, är de två sporterna förhållandevis lika. Båda två har organisationer, spelare med fast lön, stor grupp med fans och vadslagningssidor för utgången av matcherna. Precis som man i fotboll sparkar ut bollen om någon i motståndarlaget skadar sig, så har man inom e-sporten väldigt stor respekt för motståndarna, och om någon skulle ha problem med utrustningen eller internet (såsom att bli utsatt för en s.k. DdoS-attack) är det vanligt att pausa spelet och inte utnyttja det läget man har.

Däremot har jag väldigt svårt att se e-sporten som en idrott. Eftersom man behöver en fysisk ansträngning för att få räkna in aktiviteten i samlingsnamnet idrott kan vi inte inkludera e-sport. Trots att det är en väldig fördel att vara vältränad (då koncentrationen och uthålligheten ökar) så är det inget krav, och det är inte fysiskt utmattande att spela datorspel. Därför bör vi dra slutsatsen att e-sporten inte är en idrott, men definitivt en sport. Vi, som älskare av e-sporten, får tillsammans göra våra röster hörda och slåss för att ge spel som Counter-Strike och Dota2 sportstatus i Sverige. Det skulle gynna publiken, organisationerna och, inte minst, spelarna.

Skrivet av Pontus Öberg.

Följ Pontus på twitter @Ninsew

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport