ESPORT

E-sport tar plats bland fritidsfrågor

av Madeleine Leander

Short summary in English below.

I går deltog jag i Myndigheten för ungdoms- och civilfrågors rikskonferens. Deras konferens handlade i år om fritid och organisering. Jag var där för att berätta om e-sport och för att spela StarCraft 2. Deltagarna var allt från politiker och forskare till dem som är verksamma inom fritid och skola. Att e-sport och gaming fick ta plats tycker jag var stort. Intresset var enormt.

ev
Foto: Tjarls Metzmaa från Sverok. Bild från öppnandet av konferensen.

Jag satt i panelen för seminariet som handlade om inkluderande e-sport. Vi visade bilder från DreamHack, pratade om hur stort gaming och e-sport är och om hur konferensdeltagarna kan vara med och påverka och hjälpa de som spelar på olika sätt. Vi tyckte det var viktigt att få fram positiva aspekter av gaming och samtidigt prata om hur en trygg och inkluderande miljö kan skapas. Många i publiken hade själva ordnat lan, en deltagare berättade om hur han anordnat världens största lan för att vara på en bilfri ö. Det ni!

Foto: Emma Welander från Mucf.
Foto: Emma Welander från Mucf. Bild från seminariet om inkluderande e-sport.

Seminariet behandlade också jämställdhet inom e-sport. Vi pratade om hur e-sport har en ganska unik möjlighet att vara en sport där tjejer och killar kan tävla på samma villkor, och vara lika representerade, och om hur vi ska kunna nå dit.

Vi berättade på vilka sätt man kan arbeta inom gaming och tog upp exempel som spelprogramering och kommentering. Vi berättade också hur forskning visar att vissa spel kan öka den kognitiva förmågan och fungera som träning för hjärnan. Under DreamHack förra helgen hade försvarsmakten en monter för att locka unga gamers, att företag är intresserade av gamers är det ingen tvekan om.

Vi fick otroligt många frågor. Det handlade om allt från hur man kan locka fler tjejer till hur mycket landeltagare sover. Många var intresserade av att lära sig mer och efter seminariet var det svårt att ta sig ur konferensrummet då frågorna fortsatte rulla in.

Med i panelen fanns även Linnea Lindberg från Unga Örnars riksförbund, Ola Stafhammar och Szimone Obzidian Robertsson som jobbar med projektet inkluderande e-sport samt Alice Marshall från Add Gender.

Både före och efter seminariet spelade jag StarCraft 2 för att visa hur det går till. Erika ”Zolor” Forslöv kommenterade matcherna och publiken var engagerad. Jag fick skriva en hel del autografer både till de som tittade och deras barn!

mufs

Det delades också ut en tidning som lyfte många av de frågor som diskuterades under konferensen. E-sport och gaming tog mycket plats i den och jag var bland annat med i en lång intervju.

tidning

Som sagt tycker jag det är stort att e-sport och gaming (äntligen) får mycket utrymme när ungas fritid diskuteras. Det är väldigt kul att få vara med på den här resan och med tanke på det stora intresset under konferensen känns det som att vi lyckades påverka.

English Summary

Yesterday I was a part of a seminar at the yearly conference for the Swedish Agency for Youth and Civil Society. Gaming and esports is a big part of many youths lives and I’m really happy that I had the opportunity to be a part of a seminar that  could influence a lot of people working with youths. In the audience we had politicians, researchers and people working with youths in different ways. The seminar was very appreciated and I think we succeeded to increase the understanding of gaming and esports. We also talked a lot about how the people in the audience could help make gaming more welcoming for everyone.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport