ESPORT

Efter hatstormen: Blizzard-höjdare utlovar förändringar

av Simon Engstrand

Trots att Dreamhack Austin-titeln i Hearthstone gick hem till en person som minst sagt förtjänade det, så blev finalmatchen i många avseenden ett stort antiklimax.
Efter det enorma hat som Twitch-chatten levererade mot Terrence ”TerrenceM” Miller utlovas nu förändringar från en av Blizzards grundare.
”Vi tycker inte det finns plats för rasism, sexism, trakasserier eller någon annan form av diskriminering – varken inom eller utanför vårt community”, säger Mike Morhaime, styrelseordförande på Blizzard Entertainment.

På Dreamhack i Austin, Texas, gick Hearthstone-finalen av stapeln mellan uppstickaren Terrence ”TerrenceM” Miller och veteranen Keaton ”Chakki” Gill. Där och då fick Chakki lyfta upp sin första trofé någonsin, men det som har gjort avtryck på mångas näthinnor är inte vinsten, utan det hat som flödade mot TerrenceM i Twitch-chatten under turneringens gång.

Här är några exempel på hur chatten kunde se ut:

Händelsen har fått stor uppmärksamhet och spelaren kommenterade själv upplevelsen i en intervju med Dailydot.
– Att höra folk på internet säga rasistiska saker om mig är inget nytt, och det förvånar mig inte att det hände i Twitch-chatten, svarade han.

Nu verkar det som att Blizzard sätter ned foten. I ett uttalande, som PC Gamers publicerat, säger Mike Morhaime, styrelseordförande och en av grundarna av Blizzard Entertainment, att de är besvikna på åskådarna som bakom skärmarna skriver hatiska och kränkande kommentarer.
”Ett av våra motton är: ”Spela snällt, spela rättvist” och vi tycker inte det finns plats för rasism, sexism, trakasserier eller någon annan form av diskriminering – varken inom eller utanför vårt community”, säger Morhaime.

Än så länge verkar dock inte särskilt mycket konkret göras för att motverka hatet som så ofta uppenbarar sig på nätet, inte minst på Twitch. Blizzard tycks däremot vara redo att börja jobba mer än tidigare med problem.
”Vi har sträckt ut handen till streamers, moderatorer, samt partners som Twitch och Dreamhack med fler, för att tillsammans reda ut hur vi ska jobba med hatet framöver. Vi undersöker också ett program som Twitch har tagit fram som handlar om att effektivisera moderering och motverka att folk slingrar sig från sina avstängningar”, säger Morhaime och fortsätter:
”Vi kommer också uppdatera vår policy mot partners med ett starkare system för ansvar och repressalier, så att vi kan skapa en bättre chat-upplevelse kring våra sändningar”.

Läs hela artikeln från PC Gamers här.

 

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport