ESPORT

Eldsjälar: Pedram Suneskog

av Aron Larsson

En person som jobbar mycket i det fördolda och sällan får strålkastarnas ljus på sig är vår Starcraft 2-manager Pedram Suneskog. Han har länge varit en stark kraft inom organisationen och en skicklig manager för Starcraft 2-laget så vi tyckte det var dags att lyfta fram denna karaktär.

Vad är din relation till spelande och din bakgrund?
Nintendo 8-bitars och Piff och Puff är ett gammalt klassiskt plattforms-lir jag tyckte var riktigt grymt. Dagen innan jag fyllde sex fick jag ett Sega Mastersystem (Segas 8-bitars konsol). Jag spelade ett spel som liknade Duck Hunt med pistol och ett annat bra spel va Teddyboy. Allt från Rock ‘n roll racing till Final Fantasy 6 passerade mina ögon. Datorer har ständigt varit en del av mitt liv men när jag var 13 besökte jag TV-speloteket (internetcafé) i Umeå. Där upptäckte jag 1998 ett nytt spel som hette Starcraft. Folk stod i kö för att få spela multiplayer och det blev ett köp direkt. Spelade Starcraft BW och multiplayer men fastnade egentligen inte för några andra spel förutom kanske Football Manager så när Starcraft 2 kom ut var det naturligt att plocka upp det.

Hur skulle du beskriva dig själv som person och vad gör dig riktigt arg?
Folk uppfattar mig nog som rätt kaxig men jag har humor och har lätt för att prata med folk. Men jag hatar verkligen att förlora. Blir så jävla förbannad av att förlora det finns inget värre.

Varför e-sport?
När Starcraft kom var Grrr den bästa spelaren och jag tyckte de va coolt men lade inget fokus på det. En kompis tittade dock sjukt mycket och snackade mycket om Flash, Fantasy och Kespa spelare. Började tittade på en serie om en Koreansk progamer och började titta mer och mer på kommenterade matcher främst Flash där TvZ var en favoritmatchup. Dock var jag i Örebro ganska ensam om mitt intresse. När jag gick med i Team Property hade jag helt plötsligt ett helt gäng att snacka och spela Starcraft 2 med. Tyckte att det var sjukt häftigt att vi brann för samma mål att bli bäst i Starcraft 2 och vi började nå en hög nivå.

När gick du med i Team Property?
Först som spelare var jag med i ett tidigt skede av lagets formande men min roll skulle komma att förändras. En dag under Dreamhack Winter 2011 frågade Petter “Teodice” Sten om jag ville bli lite mer ansvarig för laget och jag kände att det var något som intresserade mig. Skötte till en början CW och senare rekrytering av spelare och tog hela tiden ett större och större ansvar. I samma veva försvann Vandroy som hade hand om de bitarna så jag gled naturligt in i rollen.

Vad är din roll i laget?
Att ta hand om våra spelare och se till att de presterar sin bästa Starcraft 2 under vår fana. Har också en betydelsefull roll i styrelsen för Team Property där vi bygger upp hela organisationen. En viktig pelare är att vi hela tiden vill framåt och bli bättre.

Hur vill du vara som ledare?
Pep Guardiola det är en kille som jag tycker om mycket. När han pratar lyssnar folk och han har en stor respekt bland sina spelare. Han ser till att man inte underskattar sina motståndare och är ödmjuk inför uppgiften oavsett motstånd. Som ledare vill jag vara ödmjuk, att jag bryr om mig vad spelare tycker och tänker och vara stöttande i att utveckla de mot sina mål och sätta nya högre mål.

pedram22

Vad är din största personliga triumf?
När jag tog över laget hade vi få stjärnspelare och det var precis innan vi tog in snuffe och Miniraser. Att ha tagit Team Property från ett litet lag som förlorat Miniraser till Western Wolves, och att gå från ett hobbylag till ett av Sveriges mest professionella lag det är stort.

Berätta lite om hur du scoutar spelare
Allt handlar om många ideér. Jag håller koll på alla svenska tävlingar och då ser man om någon presterar bra. Ibland sticker någon ut och då tar jag alltid in åsikter från spelarna och om de spelat med den personen. När vi tittade på Mekar hade han vunnit mot Bischu under DH open Stockholm. Våra spelare fick möta honom mer och mer och han hade redan ett lag men vi fortsatte spela mot honom. Vissa tyckte inte alls han var bra men vi insåg snabbt att han var riktigt duktig och alltid spelade macro games. Vi såg att han bara blev bättre och bättre och till slut kunda vi plocka upp honom. Man såg också ganska snabbt att det var en bra kille.

Vad har du för filosofi när du bygger ett lag?
Spelaren skall passa in bra i laget men de allra flesta är väldigt trevliga så det är oftast inget större problem. Hen skall vara bäst i laget eller tillföra något nytt till laget. När vi värvade RunA var tanken att skulle va en ace spelare som höjde laget och allt eftersom visade han sin klass. Man vill hela tiden förstärka laget och bygga en starkare trupp. När vi tog in SjoW ville vi ha en spelare som kunde prestera på toppnivå och han överträffade alla förväntningar. Jag vill hela tiden att laget skall gå framåt och tar vi en spelare så vill jag signalera att vi ska framåt och uppåt.

Vad är din åsikt om den svenska Starcraft 2 scenen?
Vilken scen? Problemet är att det inte finns några andra lag som håller vår nivå. Dock finns det många bra spelare. Vi är lyckligt lottade som har alla bra turneringar DH, Svecup, EsportSM, Birdie. Jag hade dock gärna sett en mer kontinuerlig liga i Sverige där man kan göra mer av varje match.

Vad hoppas du uppnå med Team Property 2014?
Som organisation skulle jag vilja att vi fick framgång i fler spel. När det gäller Starcraft 2 vill jag se en stor framgång i WCS eller Dreamhack med en finalplats. Det kan vara ett högt mål men många mål vi satt har överträffats med råga särskilt SjoW på Dreamhack Summer 2013 och mycket kan hända på ett år.

Vad tror du är viktigast för att Team Property skall nå de här målen?
Att vi har fötterna på jorden tar ett steg i taget och siktar mot nästa mål.

pedram11Namn: Pedram ”Alurian” Suneskog
Titel: Starcraft 2-manager och del av Ledningen
Bor: Örebro
Född: 1985
Familj: En syster, mamma och pappa
Tidigare lag/organisationer: Firestorms {FS}
Favoritspel: Starcraft BW, Starcraft 2, Football manager

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport