ESPORT

Esport-profilen om sitt livs största misstag: ”I fucked up”

av Björn Ehrnberg
rod
Foto: Facebook

Den här historien kommer att handla om Rod “Slasher” Breslau, om esport och nya medielandskap. Den här berättelsen om ett livsöde är ett långt och snårigt epos om en man som blivit lynchad av Reddit, världens kanske mest älskade forum. För drygt ett år sedan stod “Slasher” på toppen av esportens berg. I dag står han utblottad vid ruinens brant och riskerar att förlora sin bostad.
– Jag begick ett enormt jävla misstag, säger “Slasher” med darrande röst och fortsätter:
– Jag är fortfarande deprimerad för att lät mina vänner och kollegor hamna i en hopplös situation.

För att inleda denna text måste vi först gå igenom en del detaljer. Reddit, även känt som “The Frontpage of the Internet”, är i dag en av nätets största sajter. Mycket av allt viralt content du eventuellt ser i din Facebook-feed härstammar därifrån. För den insatte är Reddit en fantastisk filtrering av bra material. För den oinsatte är det bara en blå-lila länk-röra.

Reddit är uppbyggd av tiotusentals subreddits – kort och gott underkategorier. Man kan bland annat hitta /r/science, /r/fitness eller /r/adviceanimals, för att nämna några. Och det är bland dessa underkategorier vi kan se något sjukt.

För det hör nämligen till vanligheterna att /r/leagueoflegends har fler läsare än /r/funny. På ett forum som på många sätt symboliserar vad internet är, är ett dataspel större än “roligt”.

Läs det igen.

På the interwebz, mer känt för sina galna katter och sköna memes, är en esport större än humor.

Det är den världen vi lever och verkar i. Det är den realiteten många nu fått upp ögonen för. Och det var i den blå-lila länk-röran som Rod “Slasher” Breaslau begick sitt livs största misstag.

Men för att förstå vad han gjorde, måste vi först veta vem han är.

“Blod skvätte överallt på skärmen”

Rod “Slasher” Breslau är född och uppvuxen i New York City. Han, liksom undertecknad, upplevde barndomen i en tid då internet existerade men var långt ifrån mainstream. Under en era långt före sociala medie-strateger och vackra buzzwords var det en arkadhall som fångade Rods intresse.
– Jag minns det så väl, berättar han. Jag kommer ihåg ruset första gången jag fick spela Street Fighter 2 mot en av mina vänner. Adrenalinet pumpade och jag minns hur innerligt jag ville vinna min match.

Barndomsåren gick och helt plötsligt hörde han talas om en vän till en vän som hade en dator. På den kunde de spela det klassiska liret “Doom.”
– Det var mitt första First Person Shooter. Blod skvätte överallt på skärmen och mina tankar rusade. Jag älskade det. Och jag gjorde allt jag kunde för att hela tiden få spendera tid där hos vännens vän.

Åren gick och den där “flugan” internet växte sig allt starkare. Hela världen stod nu i startgropen för en digital revolution som pågår än idag. Och i samklang med en uppkopplingsmelodi vi aldrig glömmer började folk mötas över bitvågorna.
– Från den dagen jag spelade Doom 2 mot en vän som befann sig på en helt annan plats var jag fast. Sen den dagen har jag varit beroende av tävlingsinriktad esport.

När man idag kan möta spelare från världens alla hörn i alla tänkbara spel, ska man komma ihåg hur sjukt det var att spela mot någon som inte satt i din omedelbara närhet. Innan satt man tillsammans fastnitade i en soffa, nu visste man ibland inte var motståndaren befann sig.

Esporten började ta form

Rod “Slasher” Breslau pratar om “the way back when” med en intensiv röst. En sprudlande glädje. Stämbanden sjunger nästan av eufori och han ursäktar sig ofta för att prata för mycket.

New York-bon förklarar att hysterin aldrig handlade om pengar. Aldrig om prestige eller om status. Där och då var det kärleken till spelen som dominerade.
– Det var kanske inte som droger, även om jag använde min beskärda del av dem också, men lockelsen av att spela med nära och kära som drog mig djupare in i spelvärlden.

En spelvärld som idag har vänt honom ryggen.

När det begav sig – på slutet av 90-talet – var det Quake 2 som Rod verkligen fastnade för. I närmare nio år gick merparten av fritiden till att härja runt på kartor som Outlands, Capture Showdown och McKinley Revival. Och mitt upp i Quake 2-rushen blev Breaslau introducerad till esporten i stort.
– Jag minns hur mycket Sverige började betyda för mig på den tiden. På er sida hade ni Clan 9,  NiP och alla underbara människor jag mötte genom Q2. “On our side of the pond” försökte uppstickare slå ner jättarna hela tiden.

I samma veva startade “Slasher” det första amerikanska landslaget i esport. Föga förvånande döpt till Team USA.
– Men jag ville aldrig bli en professionell spelare, däremot är jag väldigt tacksam för de åren. Jag fick äran att träffa Heaton, Potti, Fatality, Lakerman, Prozac, Blue och många fler.

Tjänade 2 800 kronor i månaden

År 2014 är esporten ett globalt fenomen. Flera spelare har vunnit miljontals kronor i prispengar. Tittarsiffrorna växer så det knackar. På 610 mils avstånd börjar nu Rod “Slasher” Breslau att berätta om sin uppgång och sitt fall. En resa genom lycka och misärr. Och allting började med en webbsida dedikerad till heavy metal-musik i början av internet-eran.

På musiksajten smnnews.com författade Rod sina första journalistiska alster. Och återigen var det ett välbekant land som gjorde sig påmind för “Slasher”.
– Var jag än tittat i mitt liv har Sverige på ett eller annat sätt dykt upp. Om det inte var Quake 2-matcher, er dominans i Counterstrike eller ett lag jag ledde bestående av svenskar och amerikaner, så var det er dödsmetal-scen.

Han skrev långa texter om Entomed och In Flames. Om Sabathon och Hammerfall. Men vid sidan av sin kulturella åtaganden började han också plita ner texter på populära esport-sajter, så som esreality.com och sogamed.com. När sedan Gotfrag.com startade fick Rod äntligen chansen att tjäna pengar på sitt spelande. Närmare bestämt 2 800 kronor i månaden.
– Det handlade inte om pengarna. Jag var bara mån om att få sprida min kunskap i Quake till en större publik.

Livet flöt på. Gamingvärldens gastkramande expansion fortsatte. I New York klickade Rod på knappar och skapade content till alla möjliga sajter. Sedan kom börskraschen på andra sidan Manhattan.
– Hela branschen hamnade i gungning, som för många andra. Vi var många som strök med den vintern. Flera sajter lades ner.

Det har nu gått drygt sex år sedan aktiemarknaden sjönk som en sten. Back in those days hade sociala medier redan varit i ropet tack vare Facebooks framfart samtidigt som en liten uppstickare vid namn Twitter började gro i horisonten. Under sin tid i esportbranschen hade Rod lärt sig ett och annat om dessa medier, en kunskap han nu använde för att tjäna ihop till brödfödan.

Sa nej till Twitch

Hos spelutvecklare höll han i spakarna kring företagens sociala medie-närvaro. Under samma tidsperiod, på en annan sida av USA, satt en man vid namn Justin Kan och funderade på framtiden.
– Jag flög över till San Fransisco för att en vän som kände Justin, undrade om jag kunde förklara djupare vad esporten var för något. Jag spenderade säkert en månad där på västkusten och förklarade för Kan hur stort allt det var, och hur stort jag trodde det kunde bli. Jag tog med dem till E3 och det var första gången de kom i kontakt med esport-communityt. Eftersom jag inte ville jobba på andra sidan landet återvände jag till New York, berättar “Slasher”.

Justin Kan var ingen mindre än ägaren av Justin.tv, en sajt som sedermera skulle bli Twitch.com, världens största streamingtjänst – och den sajt som står för mest bandbredsanvändning på jorden näst efter Youtube och Google. I år såldes tjänsten till Amazon för en miljard dollar.
– Jag visste att justin.tv var stort, men jag trodde inte det skulle förvandlas till vad det är idag, konstaterar Rod och berättar att han valde att inte tacka ja till ett ägandeskap.

Istället valde “Slasher” att fortsätta med MLG. Åren flöt på fint, men en ny drastisk sväng låg på tur.

“Finns ingen bättre sajt på internet”

Året är 2013. En sajt vid namn onGamers.com ser dagens ljus i november. Rod “Slasher” Breslau blir en av världens första redaktörer på en esport-redaktion med ett gigantiskt mediehus i ryggen – nämligen CBS. Ett år senare är han utblottad, deprimerad och snart bostadslös.

Men innan vi kommer till vad som egentligen skedde måste vi återvända till några detaljer om vad Reddit är. Till skillnad från Facebook och Twitter är det inte specifikt du själv som väljer vad du ska få se i ditt flöde. På Facebook väljer du dina vänner, och du “gillar” de nyhetskanaler du diggar. På Twitter följer du människor, reportrar, tidningar och allt annat mellan himmel och jord som intresserar dig. På Reddit kan du bara följa det som kallas “subreddits.”

På Reddit spelar det ingen roll vem som postar en länk. Alla är lika värda. Om du får en upvote beror nästan undantagslöst på hur pass bra content du publicerar på sajten. Mängden exponering avgörs till stor del under de inledande minuterna. Mycket hänger på hur många upvotes ett inlägg får från dess skapelse. På Reddit kan en gedigen och välarbetad artikel nå två personer eller fem miljoner. Det hör inte till ovanligheterna att Reddit omedvetet sänker mindre sajter, det har även hänt att trådar på Reddit blivit så populära att sajten själv kollapsar under trafiktrycket.

Twitter och Facebook är till den totala trafiken större sajter än Reddit. Men de är fragmenterade. Man kan säga att de är knutna till regioner och framför allt språk. På Reddit, vid sidan av underkategorier dedikerade till olika länder – exempelvis /r/sweden – sker all kommunikation på engelska. Och de flesta användare följer samma subreddits. Med andra ord: om din post landar på “The Frontpage of the Internet”, så kommer den länken att driva makalöst mycket trafik.
– Trots allt som har hänt och all skit jag fått utstå, så finns det ingen bättre sajt på internet än Reddit, förklarar Rod.

Kollapsen

Tillsammans med bland annat Matt “Cyborgmatt” Bailey, Duncan “Thorin” Shields och Travis Gafford hade Rod sitt “Dream Team”. OnGamers lanserades och allt gick som på smör. Läsarna uppskattade sajtens content. Det var inte ett moln på himlen så långt ögat kunde nå.

Men så en dag i april 2014 blev onGamers bannade från Reddit. Alla länkar som pekade mot sajten försvann från samtliga subreddits. Det gick helt enkelt inte längre att lägga upp material som skickade trafik till CBS:s storsatsning.
– Från den dagen Reddit petade Digg från tronen av aggregator-webbsidor, så märkte jag att exempelvis Starcraft-inlägg kunde filtreras igenom hela vägen till /r/all. Med andra ord är inte bara Reddit en av världens största sajter, utan esport är en stor och viktig del av vad folk vill se på sajten, säger “Slasher” och fortsätter:
– Jag förstod alltså att det var värdefullt att hamna på framsidan om man ville ha mycket trafik.

Rod berättar vidare att han under sin tid som kommentator i Starcraft blev ombedd av Reddit att aldrig be sin publik om upvotes kring en tråd som innehöll en länk till sändningen. För om det finns något Reddit och forumets användare föraktar mer än mycket, så är det “Vote Manipulation.”
– När onGamers bannades från Reddit blev jag inkallad till Reddits högkvarter i San Fransisco. Väl där fick jag veta att vi begått ett par regelbrott. Dels hade vi Twittrat ut inlägg som innehöll länkar till vårt content. Vi retweetade dessa sinsemellan mer för att vi såg det som bra material, än ett försök till att få fler upvotes. Jag ifrågasatte det argumentet starkt, säger “Slasher”.

Han berättar vidare om en tid då han arbetade på Gamespot. Där postade han inlägg och twittrade ut länken till tråden “men ingen sa något om att det var fel då.” Rod fortsätter:
– En annan anledning till varför vi blev bannade var att vi inte följt den så kallade “9-to-1-regeln”. På Reddit får man som användare länka till sitt eget material, men enbart om du sedan länkar nio andra grejer till andra källor.

”Blev så frustrerad”

På 6 100 kilometers avstånd hör jag hur rösten förändras. Det stramar åt i stämbanden. Och det är en känsla av uppgivenhet som seglar över från andra sidan Atlanten.
– Jag berättade för alla medarbetare hur Reddit fungerade när vi startade onGamers. Jag förklarade för folk att manipulera röster var det värsta man kunde göra, och jag sa att man för allt i världen inte får bryta deras regler, säger han och fortsätter:
– Vi fick göra en överenskommelse med Reddit för att få vår portning hävd. Vi lovade att aldrig twittra länkar till trådar om vårt content samt att vi aldrig mer fick posta material som pekade mot vår sajt. Jag tyckte att den dealen var orättvis för alla andra gör exakt samma sak.

Nio dagar efter att onGamers blivit bannad från Reddit fungerade länkarna igen. Enligt “Slasher” följde två månader av trafikrekord, men det fick ett tydligt och väldigt abrupt slut.
– Under stora events är det extra svårt att få content att spridas till framsidan på alla tänkbara olika subreddits. Av förklarliga skäl dominerar subredditens egen live-rapportering. Samtidigt hade vi producerat två artiklar som jag tyckte var riktigt bra. En av dem handlade om Super Mario Smash Brother.

Vad som sedan följde beskriver “Slasher” som sitt största misstag i livet. Ett misstag som nu innebär att han och frun snart kan stå utan en bostad.
– Jag skickade ett meddelande till en person på /r/kappa (En subreddit om fighting-spel [reds anm]) och bad honom att posta länken till vår artikel. I fucked up. Och nu kommer jag snart bli vräkt samtidigt som jag gjort situationen för mina gamla kollegor jävligt oviss. Allt är åt helvete.

Men varför gjorde du det?
– Jag blev så frustrerad över att vårt hårda arbete inte blev uppmärksammat. Jag var arg på Reddit som givit oss den orättvisa behandlingen när så många andra gör exakt samma sak. Det var jag som gjorde att bli blev avstängda. Mina känslor vann över mitt sunda förnuft och jag ångrar mig djupt.

Längtar tillbaka

Rod “Slasher” Breslau blev uthängd på forumet efter att han skickat nämnda meddelande. Reddit har nu återigen stängt av onGamers från alla underkategorier och några länkar går inte längre att publicera. Rod fick bära hundhuvudet för det som skett, och fick sedermera sparken. OnGamers förlorade omgående närmare 50 procent av sin trafik. Och så lär det se ut under det år som Reddit beslutat att avstängningen ska gälla.

För “Slasher” är framtiden oviss. Han har haft svårt att få jobb och har medvetet valt att inte prata om tiden då skiten träffade fläkten. Men det finns fortfarande ett uns i rösten, en längtan tillbaka då pengarna inte spelade roll i esport-världen. En tid då adrenalinet flödade, då vännens vän fick Rod att försvinna in i en värld som idag vänt honom ryggen.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport