ESPORT

Ny undersökning: Här är esporten större än fotbolls-EM

av Tobias Lundgren
esport

Esporten ser ut att ha tagit över tronen från köttsporten, åtminstone när det gäller streaming.
Under andra kvartalet 2016 – mitt under fotbolls-EM – var det fler som valde att se på esport än vanligt sport online, enligt en ny undersökning gjord av Mediavision.

För första gången någonsin har esport-tittandet överträffat tittarsiffrorna för ”vanlig” sport online. Det menar Mediavision efter att ha utfört en undersökning som fokuserade på andra kvartalet 2016. Mitt under brinnande fotbolls-EM frågade de mellan 1000 och 1500 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 15-74 om deras tittarvanor.

Statistiken visar att tittarräckvidden för esporten var 12% under perioden, att jämföra med 10% för köttsporten. Bland de unga tittarna var skillnaden ännu större – hela 21% räckvidd för esporten i åldersgruppen 15-34 jämfört med 10% för traditionell sport.
– Utvecklingen har gått mycket snabbt. För ett år sedan var traditionell sport fortfarande större online, men drivet av framförallt unga har e-sport och gaming gått om. Att e-sport dessutom är numerärt större samma kvartal som ett pågående fotbolls-EM gör utvecklingen än mer intressant. Det leder oss att tro att långt fler aktörer kommer ge sig in i denna marknad kommande år, med förväntan om hög tillväxt, säger Arvid Åsbrink, senior analytiker Mediavision.

Hela undersökningen går finna här.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport