ESPORT

Esporthimlen ser ljusare ut än på länge för Blizzard

av Tobias Lundgren
blizzcon
Anaheim Convention Center kvällen innan Blizzcon 2014.

ANAHEIM. Starcraft 2 har fått se sig omsprunget av CS:GO och är numer bara fjärde största esporten i världen.
Samtidigt flåsar Hearthstone rymdspelet i nacken och redan när åttonde upplagan av Blizzcon drar igång om några timmar kan kortspelet blir större rent tittarmässigt.
Oavsett vad så heter vinnarna ändå Blizzard, och esportfansen.

Att lämna Stockholm under begynnande snöstorm för att sedan flyga 11 timmar till andra sidan jorden och i 26-gradig värme hämta ut pressackrediteringar till ett jätteevent som arrangeras av ett företag som heter Snöstorm är förstås ironiskt så det förslår. Men det är ingen som skämtar bort Blizzcon, speljättarna Blizzards mässa som senaste åren lockat tusentals och åter tusentals fans och dessutom världens bästa esportare till Anaheim i Kalifornien. Inne i Anaheim Convention Center pågick under torsdagskvällen topphemliga repetitioner och ingen förutom personalen vet hur scenen kommer att se ut. Fotoförbudet har varit stenhårt under veckan och säkerheten kring stora salen är lika strikt. Därinne förbereds vad som ska bli en av årets största esporthändelser.

Och när åttonde upplagan av Blizzards mässa kickar igång i morgon bitti, för er där hemma senare i kväll, ser det just på esportfronten ljusare ut än kanske någonsin förut för Blizzard. Även om Starcraft 2 fått se sig omsprunget av CS:GO och numer ”bara” är den fjärde största esporten rent tittarmässigt visade om inte annat entusiasmen under DreamHack Stockholm nu senast, där det var absolut bäst drag under DreamHack Open trots att det inte fanns en hemmaspelare i sikte under slutspelet, att rymdkriget fortfarande har en stor och dedikerad fanskara.

Dessutom växer Hearthstone, inte så det knakar utan så väggarna sprängs, och det skulle inte förvåna undertecknad om kortspelet inom kort springer förbi Starcraft 2 även det.
Till sist kommer Blizzard slå på stora trumman för nya MOBA:n Heroes of the Storm där de utnyttjar det helt oslagbara persongalleriet från samtliga spel för att bygga något nytt som de hoppas ska kunna springa ikapp jättarna League of Legends och Dota2.

Just nu känns HotS tämligen chanslöst mot storasyskonen, men en ska aldrig räkna bort Blizzards fanbase och vad den kan göra för att lyfta ett spel till oanade höjder. Under Blizzcon kommer vi dessutom få se svenska Starcraft 2-hjältarna Johan ”Naniwa” Lucchesi och Kim ”SaSe” Hammar spela för Fnatic i en HotS-showmatch. Något som kan bli mer surrealistiskt än att få se Metallica avsluta hela mässan på lördag.

Till turneringarna då. I Starcraft 2 är det som vanligt idel sydkoreaner som tagit sig till topp 8. Även om den centraliseringen av världens toppspelare kan vara vad som gjort att tittarsiffrorna stagnerat istället för att öka som de övriga esportspelen gjort senaste åren ändrar det inte faktumet att spelarna som möts imorgon är bättre än någonsin. Choi ”Bomber” Ji Sung är förmodligen rejält sugen på att ta ännu en titel i nya hemmaregionen Nordamerika, efter succén i WCS America och Red Bull Battlegrounds. I kvartsfinalen möter han dock Mun ”MMA” Seong Won som vunnit WCS Europa och DreamHack Moscow den här säsongen. Det blir en sanslös första kvartsfinal men jag håller ändå Bomber som favorit att gå segrande ur den och att vinna hela Blizzcon. Det är helt enkelt hans år, och det trots att spelare som Yun ”TaeJa” Young SeoLee ”Life” Seung Hyun och Lee ”INnoVation” Shin Hyung är kvar i de andra kvartsfinalerna.

I Hearthstone blir det intressant att se hur de europeiska toppspelarna vi fick se i Globen i september kommer stå sig mot de nordamerikanska och asiatiska spelarna. Enligt experten Mikael Jansson kommer det främst stå mellan Cong ”StrifeCro” Shu och suveräne Aleksandr ”Kolento” Malsh. Med hela 14 Warlock-decks utspridda över de 16 spelarna kommer mycket att handla om vem som klarar av att hantera motståndarens zoo- och handdecks. Och trots att spelet redan vuxit mer än någon kunde föreställt sig skulle jag kunna tippa många guld på att Hearthstone kommer få ytterligare genomslag efter Blizzcon.

Om några timmar drar festen igång och Aftonbladet Esport kommer vara på plats och bevaka tävlingarna minut för minut. Följ med här du också!

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport