ESPORT

Friends och NiP i samarbete mot näthatet

av Simon Engstrand
nip

Friends har gjort en ny nätrapport som bland annat visar att killar i högre utsträckning drabbas av näthat medan tjejer drabbas hårdare. Johanna Olofsson som varit med och tagit fram rapporten menar att det vuxna som måste ta ansvar för att skapa en förändring.
– Det här är en uppmaning till vuxenvärlden, skaffa kunskap och agera, säger Olle Cox från Friends till Aftonbladet Esport.

För tredje året i rad har Friends släppt en nätrapport som är inriktad på barn och unga i åldern 10 till 16 år. Ur rapporten går det bland annat utläsa att var tredje barn och ungdom blivit kränkt genom mobil, dator eller surfplatta det senaste året. För killar är spel den vanligaste platsen för kränkningar medan tjejer i större utsträckning drabbas genom sociala medier. Tjejer berättar också i större utsträckning för en vuxen om kränkningarna jämfört med killar, något som oroar Olle Cox på Friends som berättar att det bästa sättet att motverka näthat är genom att berätta för en vuxen.
– Det minskar den negativa effekten. Att killar inte pratar med någon om det och inte vill berätta är ett jätteproblem, säger Olle Cox från Friends.
– Vi vet att killar i högre utsträckning tränas i att stå pall, inte gråta och inte visa känslor, hålla ut. Att vara stark, traditionella manliga roller. Därigenom tränas de inte det som tjejer tränas i, verbalisera tankar och känslor och funderingar.

Vuxenvärlden måste ta ansvar

Olle menar att det är de vuxna som måste ta initiativet för att skapa förändring och han uppmanar alla vuxna att skaffa kunskap och faktiskt agera.

För enligt honom finns det en stor okunskap bland vuxna när det kommer till nätet och spel vilket är en stor anledning till att den hatiska jargongen kan fortsätta.
– Vi kan inte förvänta oss att en 15-åring inte ska kränka, när en 30-åring gör det. Vi kan inte förvänta oss att 15-åringar i sverige är de som ska driva förändringen. Det måste ske av oss, av dig och mig, skola och föräldrar. Säga att nu får det vara nog, nu är det stopp, säger Olle.

Människor vill ha det bra och trevligt

Han är optimistisk och tror en rörelse kommer skapas som fler och fler kommer ansluta. Gamergate nämner han som ett exempel på händelser som gett bra bränsle åt diskussionen. Fokuset ligger inte på de som kränker, utan på dem som vill vara med och motverka kränkningarna och Olle upplever trots allt att deras arbete skapar en positiv rörelse.
– De som är mot oss är emot oss liksom, vi vill få med de som vill få till en positiv förändring och ställa tydligt krav.

”Lättare för NiP att nå ut med budskapet”

Ninjas in Pyjamas samarbetar med Friends i projektet och Andjela Kusmuk från NiP berättar att just näthatet är något som organisationen diskuterat internt en längre tid.
– Det har varit relevant för oss att ta upp det, för problemet blir inte så belyst som det borde bli. Vi började prata med Friends och insåg att vi har samma visioner och kan ha ett samarbete. För NiP är det lättare att nå ut med ett sådant starkt budskap, då folk ser spelarna som idoler och kanske hellre lyssnar på killarna än någon som de inte har anknytning till, säger Kusmuk.

Som en led i projektet kommer Friends och NiP bland annat samarbeta under esportlägret Area08 som avslöjades i dag.

 

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport