ESPORT

”Hade aldrig föreställt mig detta för 13 år sedan”

av Tobias Lundgren

Traditionella sportlag fortsätter intåget i esportens förlovade värld.
Nu har Philadelphias NBA-lag 76ers köpt upp den brittiska organisationen Team Dignitas och deras nordamerikanska League of Legends-lag Apex.
”För 13 år sedan hade jag aldrig föreställt mig att vi skulle bli uppköpta av ett NBA-lag”, säger ägaren Michael O’Dell till Slingshotesports.

Listan på traditionella sportklubbar och idrottare som köpt in sig i esporten växer sig allt större. Nu har Schalke, Shaquille O’Neal, Manchester City, Jonas Jerebko, Besiktas och flera andra organisationer fått sällskap av Philadelphias NBA-lag 76ers.
I helgen offentliggjordes nämligen affären där basketlaget köper upp brittiska organisationen Team Dignitas och deras nordamerikanska League of Legends-organisation Apex Gaming.

”Har hållit i laget sedan 2003”

Enligt ägaren Michael O’Dell blev han kontaktad under förra året och sedan har affären tagit nio månader att ro i hamn. Nu när han står under nytt ägarskap kan han knappt tro det själv.
”Jag har hållit i laget sedan 2003 och fått det att växa själv genom att använda kreditkort till en början. Uppenbarligen har antalet människor som tittar på vad vi gör vuxit så mycket att det attraherade mainstreamen. 13 år sedan hoppades vi på att få några hundra pund för att kunna åka till en turnering, jag hade aldrig föreställt mig att vi skulle skriva på för ett NBA-lag”, säger han.

”De har många planer”

I affären får 76ers esportlag i en hel rad spel som CS:GO, League of Legends, Overwatch, Heroes of the Storm och Smite.
Nu ska Team Dignitas jobba ännu hårdare för att hävda sig i esportvärlden.
”De här människorna har många planer och bara att ha deras backning betyder att våra spelare kommer ha möjligheten att få allt de behöver för att prestera på toppen av deras förmågor”.

”Ett sätt att nå millennials”

Enligt ESPN lär affären ha gått i lås för summor mellan 5 och 15 miljoner dollar, vilket är vad andra esportorganisationer kostat enligt dem. Till dem säger 76ers-VDn Scott O’Neil att de ville vara bland de första att köpa in sig i esporten, då de såg den stora potentialen att nå en ny publik.
”Det går inte att förneka att esport ger företags-Amerika ett sätt att nå ”millennial”-publiken på ett sätt som klubb- och bollsporter inte gör”, säger han till sajten.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport