ESPORT

Här är reglerna som kan sätta stopp för sexismen

av Simon Engstrand
Foto: Fragbite och RespectAll
Foto: Fragbite och RespectAll

Esporten domineras av män och länge har problem om sexism och diskriminering i scenen uppmärksammats.
Nu har ”RespectAll, compete” lanserat svensk esports Code of Conduct med regler för hur spelare, föräldrar och arrangörer ska jobba för en mer välkomnande miljö.
– Jag tycker att lanseringen av dokumentet markerar starten på ett större fokus på mångfaldsfrågor för branschen, säger Jesper Englin från Sverok, till Aftonbladet Esport.

För lite över ett år sedan kunde Aftonbladet Esport berätta om ett projekt som Sverok drog igång. Målet var att göra esporten mer inbjudande och rensa bort sexism genom att skapa en ”Svensk esports Code of Conduct”.
– Sexism är ett problem. Diskriminering av HBTQ-personer, funktionshindrade eller personer på grund av ras och religion och så vidare, alla diskrimineringsgrunder förekommer, sa projektledaren Mattias von Gegerfelt.
Totalt har tolv svenska organisationer jobbat tillsammans i över ett år för att skapa dokumentet som på tisdagen lanserades.

”Markerar starten på ett större fokus på mångfaldsfrågor”

”E-sporten har en stor styrka jämfört med andra sporter – den kan utövas av människor med helt olika förutsättningar. Potentialen för att e-sporten ska vara inkluderande är enorm! Det här dokumentet är ett verktyg för att se till att vi förverkligar den potentialen”, så inleds texten som författarna hoppas kommer forma esportens och spelkulturens framtid. Bakom projektet, som heter Respect All, Competestår tolv svenska organisationer och med på tåget finns redan stora turneringsarrangörer som Dreamhack och Fragbite.

I dokumentet finns riktlinjer om hur gamers ska bete sig mot varandra för att skapa en mer välkomnande miljö för alla, och även tips för dig som vill satsa på en proffskarriär, arrangera evenemang eller är förälder till en esportare.

Bland annat handlar det om hur du kan bidra till att skapa en positiv och konstruktiv miljö. Grejer som att använda kränkande språk- och smeknamn avråds enligt reglerna.
– Jag tycker att lanseringen av dokumentet markerar starten på ett större fokus på mångfaldsfrågor för branschen, säger Jesper Englin från Sverok, som är en av personerna bakom projektet, till Aftonbladet Esport.

För att upprätthålla regelverket kommer de tolv organisationerna bakom projektet upprätta en instans som formellt drar igång efter jul.
– Gruppens uppgift är att utveckla Code of Conduct över tiden, den ska vara levande och uppdateras. Den ska också stötta arrangörer i regelfrågor som de har för att kunna ta beslut, säger Englin.

”Inte så konstigt att det blir vilda västern”

Emily ”QueenE” Krumlinde är en svensk Starcraft-profil som bland annat gjort sig känd för sin tid i laget mYinsanity. Hon har själv fått uppleva grova kommentarer och sexism på nätet och i esport.
– Det är oerhört mycket tråkigheter som förekommer, det finns ju en anledning till varför jag väldigt sällan känner mig bekväm att spela Starcraft med mitt vanliga namn. Så fort folk ser mig säger de ’där är den där svenska horan’ och vad de ska göra med mig, berättar QueenE, som också säger att den här typen av kommentarer kommit både från proffsspelare och amatörer.

Varför tror du det är så?
– Det är väl ganska enkelt egentligen, det är anonymitet. När du växer upp och är på fotbollsträningar finns det begränsningar och det blir konsekvenser när du beter dig som skit. Det har du inte online.
– Många föräldrar har ingen koll på vad deras barn gör. Det finns ingen som sätter begränsningar, normer eller regler för hur beteendet ska vara online. Så det är inte så konstigt att det blir vilda västern.

QueenE har själv jobbat med organisationer som Unga Örnar och ABF och pratat med unga tjejer för att peppa till esportande i stället för att känna obehag. Hon har även talat om esport inför 70 av världens IT-ministrar.
Hon tycker att en aktivt belysning av problemet i kombination med mognad och ökad ålder hos esportarna har bidragit till en positiv utveckling.
– Man kanske har varit med om något eller har en kompis som varit utsatt i verkligheten. Man får lite mer livserfarenheter och kan relatera till historierna som folk lyfter upp, och förstå att det kanske inte är världens bästa idé. Helt plötsligt får man sakta men säkert, med mycket, mycket motstånd en liten förändring till det bättre, så det har definitivt blivit bättre på senare år.

Här hittar du regelboken.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport