ESPORT

Här är världens största gamingcenters nya storsatsning: ”Ett naturligt steg”

av Björn Ehrnberg
inferno

Inferno Online slog upp sina portar på Odenplan 2003.
Sedan dess har internetcafét vuxit så att det knakat, och nu tar de nästa steg i utvecklingen.
– Det här är ett naturligt steg, säger Inferno Onlines ägare, Anton Budak, framför gamingcentrets nya studio.

Inferno Online har, på många sätt, blivit lika synonymt med esport i vårt avlånga land som den årliga vallfärden till Jönköping och Dreamhack Winter. Bara ett stenkast från Odenplan står dörrarna ofta öppna till vad som kan upplevas som en grotta, men som i själva verket är världens största gamingcenter.

Gamla som unga, hit färdas stockholmare för att njuta av lite ledighet i goda vänners lag samtidigt som kan lira ett av de hundratals spel som finns på burkarna. Även om gaming i dag i stor utsträckning ser ut som den alltid gjort, så gör inte esporten det.

När det begav sig, där i början av 2000-talet, var det till obskyra källarlokaler som folk vandrade till för att få sig sin dos av tävlingsinriktat spelande. De klassiska liren spelades i lokaler som lika gärna kunde vara som hämtade ur närmaste skräckfilm – dunkel belysning, flimrande skärmar och en värld där utanför som inte förstod vad folk sysslade med i alla dessa internetcaféer. De som satt därinne förstod nog inte heller att de byggde grunden för vad som skulle komma.

”Blev en succé”

Till helgen slår Inferno Online upp portarna för en ny satsning. I den enorma lokalen har man nu slängt upp en studio som, enligt ägarna, ska vara igång så ofta som möjligt. Strategiskt placerad mitt i hallen kommer gäster, programledare och experter vägleda de esportintresserade i internationella turneringar, men också alla de cuper som kommer spelas på plats. I en svunnen tid var det här nästan en otänkbart. Nu står ett nytt kapitel i svensk esports Mecka för dörren.
– För fyra, fem år sedan hade vi inte en esport-arena, så vi byggde en för att ha våra tävlingar utan att behöva blanda in folk som bara vill spela och inte bryr sig om esport. Esport-arenan blev en succé där vi bland annat anordnade esport-SM. Men vi fick väldigt mycket kritik för att man inte kunde komma på plats och se turneringen, då var det bättre att sitta hemma och kolla på den, berättar ägaren, Anton Budak, för Aftonbladet Esport och fortsätter:
– Vi styrde upp en studio i garaget, men då fick vi höra att folk blev förvånade över att studion låg här hos oss. Nu känns det här som att det är ett naturligt steg. Vårt nästa steg är att kunna vara lite mer flexibla inne i arenan.

Anton Budak som varit med sedan begynnelsen förklarar att Inferno Online nästan ständigt varit en slags byggnadsplats. Satsningar, utveckling och en satsning på att få sponsorer att få upp ögonen har varit nyckeln för platsens överlevande. Nu står bolaget på stadiga ben och de får ständigt får frågor om expansion men slår fast att de måste se till sitt eget till 100 procent innan de kan se till horisonten.

”Naturligt att lägga den där”

Med det sagt försöker caféet där på Odengatan fortsätta slå ett hårt slag för svensk esport. NiP-rummet står kvar än i dag, så även esport-arenan. Och nu har de fått sällskap av en studio av – enligt ägarna – absoluta världsklass.
– Vi hade kunnat fortsätta på den där internetcafé-grejen, den kan vi och den är oerhört viktig för oss, pressa priserna och bara låtit så många som möjligt komma in och spela. Vi måste hitta en god balans mellan daglig kundverksamhet där vi sätter kunden främst och satsningar på esport. Framtiden är en stuido, produktion och helhetslösningar, något vi nu erbjuder och kommer satsa hårt på, berättar Fabian Åkermark som kommer få axla rollen som programledare, caster och ytterst ansvarig för den nya satsningen.

I likhet med Inferno Onlines överlevnad hade studion aldrig stått där utan hjälp utifrån. I samarbete med Clutch Entertainment, som ansvarar för ESL och dess sändningar i Norden, har Anton Budak lyckats förverkliga sin dröm.
– Vi har länge känt att vi behövt en studio för att kunna få till den kvaliteten vi vill ha i våra sändningar av ESL, förklarar Gustav Käll på Clutch Entertainment och fortsätter:
– För oss var det helt enkelt naturligt att lägga den här. Här finns det så många gamers och esport-älskare som kan komma profilerna närmare, här kan de få träffa sina idoler samtidigt som de kan ge oss feedback där vi behöver den.

Vad framtiden håller står skrivet i stjärnorna, men var än esporten tar vägen är det nog satt i sten att Inferno Online – på ett eller annat sätt – kommer vara med på hela resan.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport