ESPORT

Här kan esport-Sverige hjälpa flyktingarna: ”Hoppas många tar chansen”

av Simon Engstrand
Foto: Niclas Hammarström
Foto: Niclas Hammarström

Krigen i mellanöstern skördar allt fler offer och den senaste tiden har omvärlden tagit nya krafttag för att hjälpa.
Nu har esport-Sverige fått ett alldeles eget alternativ för att bidra, då Keita-Gaming drar igång två välgörenhetsturneringar i Counter-strike:Global Offensive.
– Man mår ju dåligt när man läser och ser vad som sker där ute och man vill ju kunna hjälpa till. Det här är väl det sättet som vi känner att vi kan hjälpa till på, säger en utav initiativtagarna, Rasmus Sandström, till Aftonbladet Esport.

Mat, vatten, tvål, sjukvård, blöjor, nappflaskor och sovsäckar. Listan på nödproviant för flyktingarna i krigsdrabbade mellanöstern är lång. Den senaste veckan har omvärlden allt mer tagit nya krafttag för att hjälpa de utsatta, och nu har Sveriges många esportare fått ett alldeles eget alternativ för att bidra.

”Hoppas många tar chansen”

Esport-organisationen Keita-Gaming har dragit igång ett välgörenhetsprojekt i samarbete med Röda Korset. Planen är att arrangera två turneringar i Counter-Strike:Global Offensive, som är en utav Sveriges mest populära grenar inom esport. För varje lag som deltar kommer Keita-Gaming själva donera 100 kronor ur egen ficka, och förhoppningen är att även deltagare och åskådare kommer skänka några slantar.
– Jag hoppas att många tar chansen och är med nu när det verkligen är en bra sak. Det är inte bara att spela, utan de bidrar ju själva också, säger en utav initiativtagarna, Rasmus Sandström, till Aftonbladet Esport.

Hur kom ni på idéen?
– Vi hade pratat tidigare om att vi skulle göra någon slags välgörenhetsturnering, sen kom vår föreningsmedlem Lucas Wassberg och sa att ’jag tycker vi kör en insamling till röda korset’. Då började vi diskutera och kom fram till hur vi skulle göra. Vi sa till varandra att vi inte bara vill hålla en turnering och göra en PR-grej utav det, utan vi vill kunna bidra själva från föreningen också, säger Rasmus och fortsätter:
– Vi ser att det är många som har börjat hjälpa till och bidra, och vi vill också kunna hjälpa till så gott vi kan.

”Finns många ungdomar som vill engagera sig”

Det här är inte första gången som Keita-Gaming samlar in pengar till välgörenhet. Tidigare under året arrangerade de en live-TV sändning över internet där bland annat svenska Hearthstone-stjärnan Jon ”Orange” Westberg deltog. Då samlade de totalt in 10 600 kronor in till Barncancerfonden.
– Vi har märkt att det faktiskt finns många ungdomar där ute som vill engagera sig och hjälpa till. Våra medlemmar är ju ofta unga och alla kanske inte kan donera pengar, men alla kan hjälpa till genom att dela inlägg, sprida information och se till att väldigt många människor nås på kort tid.

Projektet kan utvecklas

Hittills har cirka 20 lag anmält sig till turneringen, men Rasmus förväntar sig många fler. I deras förra ”helt vanliga” turnering var nämligen 108 lag anmälda, vilket sammanlagt blir över 540 personer.
– Minst 100 lag hoppas jag ju verkligen på, det är det minsta.

Snart kan välgörenhetsprojektet dessutom komma att expandera till ännu fler titlar. Populära spel som Hearthstone och League of Legends har diskuterats, men ännu är ingenting bestämt.

Detta är Counter-Strike:Global Offensive

Counter-Strike:Global Offensive (CS:GO) släpptes i augusti 2012 som uppföljare till två utav 2000-talets största spel, Counter-Strike 1.6 och Counter-Strike:Source.

CS:GO är ett lagspel där 5 personer tävlar mot 5 andra, och har sedan spelsläppet 2012 växt till en utav världens största grenar inom esport.

Sverige har genom alla tider ansetts vara en utav de absolut bästa nationerna inom Counter-Strike. De nuvarande världsmästarna är det svenska laget Fnatic.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport