ESPORT

HeatoN klar för Mästarnas mästare: ”Stort för mig och esporten”

av Simon Engstrand

Efter mycket om och men har det äntligen hänt!
Emil ”HeatoN” Christensen, en av Sveriges absolut största esport-profiler, är klar för Mästarnas mästare.
– Det här hade aldrig hänt om det inte vore för esport-communityn, säger legendaren till Aftonbladet Esport.

Deltagarlistan för nästa års upplaga av Mästarnas Mästare var redan spikad. Men nu, bara en dryg vecka inför inspelningen har skidåkaren Jon Olsson tvingats lämna återbud på grund av en skada. Nu kan Aftonbladet Esport avslöja att det blir ingen mindre än svenske esport-legendaren Emil ”HeatoN” Christensen som kliver in och ersätter.
– Han har ju väldigt tunga meriter, säger Anders Wistbacka, Projektledare på SVT, till Aftonbladet Esport och fortsätter.
– Emil har varit med på våra listor i många år. Vi har funderat på om han skulle passa in och det har han alltid gjort, men det har aldrig kommit till skott. Så jag blev naturligtvis jätteglad när han tackade ja.

Kan man säga att ni isåfall erkänner esport som en riktigt sport?
– Vi har inte gjort något officiellt erkännande eller så, men vi likställer esport med andra sporter som är med i programmet, så kan man säga.
– Jag kommer ju få massa frågor och det kommer vara massor av åsikter om huruvida esport är en sport eller inte. Jag tycker det, och Emil har som sagt alltid varit med på våra listor. Sedan vet ju jag att han är vältränad och har hockeybakgrund, så han är en tävlingsmänniska och det passar alltid jättebra i mästarnas mästare. Jag är bara jätteglad att han ville vara med.

”Nu blir det hårdträning”

HeatoN är en av världens största Counter-Strike-profiler och var en oerhört betydelsefull pionjärer i spelet begynnelse. I dag är han med och driver esport-klubben Ninjas in Pyjamas där flera världsstjärnor spelar. Och snart kan han alltså lägga till Mästarnas Mästare på meritlistan.
– Det känns förbannat kul. För det första är det ju en jättestor ära att få vara med och det ska bli jättekul att tävla, men för det andra är det ju hur stort som helst för mig och esporten, säger HeatoN till Aftonbladet Esport och fortsätter:
– Vi hade hela den där Facebook-kampanjen som verkligen var en aktiv kampanj med nästan 40 000 likes och så vidare. Nu ger det ju resultat, det här hade aldrig hänt om det inte vore för esport-communityn.

Så det känns som det är fansen du har att tacka?
– Helt klart. De har gjort så den traditionella vuxenvärlden har fått upp ögonen för vad esport egentligen är. Det är fansen förtjänst.

Kan det här vara en sten som är satt i rullning nu?
– Det hoppas jag verkligen, det vill vi ju alla. Det är självklart att esport-folk ska vara med i program där andra idrottare är med. Det här är nog bara starten på det som vi alla har kämpat för. Det är grymt och jag tror många har en bättre attityd mot esporten nu.

Inspelningen av programmet börjar redan nästa vecka och samtalet om att få delta kom på väldigt kort varsel. Trots det fanns det ingen tvekan om att acceptera.
– När man får den här chansen både för mig och esporten så är det bara att gasa. Man får lägga allting annat åt sidan och köra på. Det här är större än en själv.

I Mästarnas Mästare kommer legendaren att tävla mot några av sport-Sveriges största stjärnor. Bland annat ställs han mot VM-mästarna Josefin Lillhage, simmare, och Martin Lidberg, brottare.
– Jag tror att jag har goda chanser. Det blev ju lite sista-minuten, så nu är det hårdträning som gäller. Jag kommer nog vara i okej form, och reflexer och vinnarskalle har jag ju nog av – så det ska nog gå bra.

”En enorm seger för hela esport-scenen i Sverige”

På Facebook har Philip Semmler, iniativtagaren bakom kampanjen ”Heaton till Mästarnas mästrare” skrivit ett inlägg. Han berättar där om resan från en första intressekoll på Fragbite till att nu, två år senare, får se sin idé förverkligas.
”Efter mycket om och men, mest men, kom inte HeatoN med i 2014 års Mästarnas Mästare. SVT var fåfattade i deras kommentarer och kunde inte riktigt ge ett besked om varför. Sedan 2015 har istället andra TV-kanaler nappat på HeatoN, som bland annat hunnit deltaga i TV4:s ”Fångarna på Fortet”. Det har såklart satt en ytterligare press på SVT som nu, drygt två år efter den mäktiga kampanjen som alla i esport-communityt är delaktiga i, så har man nu äntligen fattat ”rätt” beslut och bjudit in HeatoN till mästarnas mästare”, skriver Semmler och fortsätter:
”Att HeatoN hörde hemma i den skaran visste vi 40 000 redan, men att SVT nu också gjort det är en enorm seger för hela esport-scenen i Sverige”.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport