ESPORT

”Det var årets kanske mest fantastiska uppvisning”

av Tobias Lundgren
esport2014

Esport-året 2014 är slut och vi har fått se en rad fantastiska matcher, skrällar, skandaler, fuskare, enorma prispotter och storspelare som tagit farväl.
Här listar Aftonbladet Esports redaktör Tobias Lundgren sina höjdpunkter från de tolv månaderna som gått.

Scarlett besegrar DongRaeGu – med Protoss

Att som ”foreigner” möta en koreansk GSL-, IEM- och DreamHack-mästare med fel ras vore lite som om Robin Söderling skulle möta Roger Federer och endast spela med vänster hand. Ändå var det precis vad Sasha ”Scarlett” Hostyn gjorde när hon under MLG Anaheim valde Protoss istället för Zerg i mötet med Park ”DongRaeGu” Soo Ho. Varken motståndaren eller kommentatorerna trodde sina ögon och började ifrågasätta om hon verkligen var vid sina sinnens fulla bruk. Men när Scarlett lyckades smuggla in en oscoutad pylon nära DongRaeGus bas och började pumpa ut Zealots och Stalkers i en allt stridare ström vände förvåningen till häpnad. Skulle hon verkligen lyckas?
Efter att ha försvarat med näbbar och klor under ett par minuter valde Soo Ho att gg:a ut sig från matchen och publiken exploderade i en stående ovation till den kanadensiska stjärnspelaren.
Efter den överraskande segern växlade Scarlett tillbaka till Zerg och avancerade sedan genom 2-1 i matcher.
Trots bragden blev slutsegraren Cho ”Trap” Sung Ho senare för svår och Scarlett slutade på en fjärdeplats totalt, men hade bjudit Starcraft 2-fans över hela världen på årets kanske mest fantastiska uppvisning.

Naniwas uttåg från Starcraft 2-scenen under IEM Katowice

Inför turneringen handlade allt snack om prispotten. 100 000 dollar till vinnaren – noll kronor till resten i vad som skulle bli en av Starcraft-scenens största turneringar dittills. Men en svensk stal rampljuset för en stund, om än ofrivilligt.
Johan ”Naniwa” Lucchesi hade innan turneringen uttryckt sitt missnöje med spelets balans och kom till Katowice efter påtryckningar från laget Alliance efter att ha kvalat genom en finalplats på IEM New York. Redan innan han spelat en enda match signalerade den svenske stjärnan om att det kunde bli hans sista framträdande på Starcraft-scenen.
– Jag ser ingen anledning att spela här, men whatever, jag är klar med detta efter de här matcherna, skrev han på Twitter innan mötet.
Men inte ens han kan ha anat hur uttåget skulle gå till. Efter att ha försökt en proxypylon mot Choi ”Polt” Seong Hun avbröt Naniwa serien då han menade att publiken hördes genom burarna. Efter en tids funderande bestämde han sig för att lämna walkover till publikens stora missnöje och burop. Därmed lämnade Sveriges genom tiderna mest framgångsrike Starcraft 2-spelar rampljuset under kontroversiella former, då han en kort tid efter skandalen blev sparkad av sitt lag Alliance.
Men under december hintade storstjärnan om att en comeback kan vara nära förestående, så det kan visa sig att IEM Katowice inte blev Naniwas sista framträdande på de stora scenerna.

Fnatics galna möte med OMG och Rekkles tårar efter

Mitt under brinnande Worlds-turnering var det i efterhand kanske allra mest rafflande mötet mellan Fnatic och OMG. Svenske Martin ”Rekkles” Larsson och lagkamraterna hängde på repen efter att ha underpresterat tidigare i gruppspelet och en seger var ett krav för att anvancera till slutspelet. Under ett gäng extremt intensiva sekunder såg Fnatic ut att bärga segern i första matchen efter att Paul ”sOAZ” Boyer försökt upprepa lagkamraten Enrique ”xPeke” Cedeño-Martinez backdoor-bragd från IEM Katowice, men till sist var Lauri ”Cyanide” Happonen endast en autoattack från att ge sitt lag segern. Efter det misslyckade försöket kunde OMG vända och vinna båda matcherna mot Fnatic. Därmed var Rekkles första resa i Worlds över och efter matchen tröstades stjärnan av coacherna.
– Det var riktigt deprimerande, kommenterade han matchens utgång.

Den massiva prispotten på The International 4

Efter TI3 där svenska Alliance tog hem titeln blev hypen inför kommande turnering större än någonsin. När Valve utlyste sina compendiums började det snabbt gå upp för communityn att prispotten under 2014 skulle bli något alldeles i hästväg. När spelarna så landade i Seattle och gick upp på scenen i ett fullsatt Key Arena så gjorde de upp om inte mindre än 11 miljoner dollar, med ett förstapris på drygt 5 miljoner dollar vilket var mer än vinnaren i anrika tennisturneringen Wimbledon plockade hem under året.
Finalen blev något av en besvikelse då Newbee enkelt körde över landsmännen Vici Gaming, men turneringen blev ändå den dittills största indikationen på precis hur stor esporten blivit och de kinesiska segrarna blev de rikaste spelarna någonsin.

Ninjas in Pyjamas vinner sin första majorturnering

Trots att de varit totalt dominanta under de första åren med CS:GO hade Ninjas in Pyjamas aldrig vunnit en åtråvärd majortitel. Första försöket under DreamHack Winter slutade med ett enormt antiklimax när laget, som spelade in en dokumentär om den kommande triumfen, krossades av Fnatic i finalen. Under EMS One i Katowice blev hemmaspelarna i Virtus.Pro för svåra och när NiP dök upp i Köln var det med en djup formsvacka i ryggen. Ingen räknade med att de forna giganterna skulle ha något med förstaplatsen att göra och NiP inledde turneringen knackigt då de med nöd och näppe tog sig ur gruppen. Men sedan växlade de upp och bjöd stundvis på fantastisk Counterstrike. När de sista kulorna bytts stormade lagets pådrivare och chef Emil ”HeatoN” Christensen upp på scenen med tårar i ögonen. Christopher ”Get_Right” Alesund satt ensam med ansiktet i händerna framför den gigantiska ESL One-bucklan och Sveriges bästa CS:GO-lag genom tiderna hade äntligen tagit titeln de kämpat för i nästan ett år.

Worlds-finalen i League of Legends

Säsong tre av League of Legends Worlds spelades i arenan Staples Center i Los Angeles inför 18 000 åskådare. 2014 planerade Riot något större… MYCKET större.

Efter ett slutspel som turnerat över hela Asien skulle årets mästare utses på Sangam Stadium i Sydkorea, där hemmanationen mötte Tyskland under semifinalen i fotbolls-VM 2002. Esporten hade aldrig förekommit på en större scen men trots det gick biljetterna åt som ett margarinpaket på solen. 45 000 besökare på plats och 27 miljoner tittare online fick sedan se Samsung White totalkrossa sig till mästartiteln. Likt The International 4 blev finalen ingen stor fest spelmässigt då hemmalaget var alldeles för överlägset i jämförelse med kinesiska utmanarna Star Horn Royal Club. Men inramningen blev trots det en succé och under en kväll då världsstjärnorna Imagine Dragons drog av sin hit ”Warriors” – specialskriven just för Worlds – framför de tillresta fansen bevisade esporten att den kan fylla de allra största arenorna i världen.

Fifflaren pensionerar sig från professionell CS:GO

Trots att Ninjas in Pyjamas tillfälligt bröt formsvackan när de vann ESL One i Köln fortsatte den dåliga formen under hösten. Ninjorna blev förnedrade av franska Titan under DreamHack Stockholm-gruppspelet och bara veckor senare blev de återigen krossade av samma lag under ESWC.
Robin ”Fifflaren” Johansson, som under hela karriären med NiP fått utstå en uppsjö av kritik och hat efter svaga prestationer, bestämde sig i det läget för att lämna laget. En era var över, Ninjas in Pyjamas var det enda proffslaget som behållit samma spelare sedan spelet släpptes och under den tiden hade de vunnit allt som går att vinna i CS:GO.
– Jag kommer bära med mig minnen för resten av livet, berättade Fifflaren efter beslutet och kärleken communityn öste över honom bevisade vilken profil som just lämnat scenen.

”The VACcening”

Mitt under en match i Fragbite Masters blir svenske Joel ”Emilio” Mako utsparkad från servern på grund av en VAC-ban. Kommentatorerna och medspelarna tror först inte sina ögon, men följden blir att Emilio sparkas från Team Property då han inte kunde bevisa sin oskuld.
Drygt en månad senare skakas CS:GO-världen igen då Titans stjärnspelare Hovik ”KQLY” Tovmassian och Epsilons Gordon ”Sf” Giry blir VAC-bannade. Plötsligt inser communityn att inte ens stora turneringar går säkra från fusk. Häxjakten drar igång och en rad stjärnor, som svenske Robin ”Flusha” Rönnquist, pekas ut som misstänkta fuskare. Dreamhack tvingas ta till krafttag under sin Winter-turnering, som arrangeras utan nya avslöjanden. Men under en turbulent månad i november gjorde ”The VACcening” att hela CS:GO-elitens förtroende skakades i grunden och helt plötsligt blev ”vacation” det värsta ett proffs kunde åka på.

Rekkles lämnar Fnatic – skriver på för Alliance

Efter fiaskot under Worlds – där Fnatic misslyckades med att ta sig ur gruppspelet – blev det tyst från svenske stjärnan Rekkles. Väldigt tyst.
Snart började rykten surra om att han var på väg att lämna laget. När Alliance-ADC:n Erik ”Tabzz” van Helvert lämnade sitt lag öppnade det till synes upp för svensken och ryktena tog återigen fart. Och i slutet av november briserade bomben: Rekkles var klar för Alliance.
”Jag är evigt tacksam för vad Fnatic gjort för mig”, sade stjärnan i ett uttalande kort efter offentliggörandet men gick inte in mer på anledningen bakom flytten.
Senare bad han om ursäkt för sin tystnad och talade dessutom ut om hur det var som ”en tickande bomb” att vara kvar i Fnatic.
I december gjorde han så debut för Alliance under IEM San Jose och hyllades trots lagets förlust. Men efter turneringen meddelade han att en paus var förestående efter den hektiska hösten.
Det har varit ett stressigt år för min del”, sa stjärnan utan att överdriva.

Nederlagstippad Life vinner Blizzcon

Underbarnet Lee ”Life” Seung Hyun hade haft ett kämpigt år. Det 17-åriga underbarnet sopade rent under 2013 men under 2014 fanns bara en enda förstaplats i bagaget när han anlände till Anaheim och Blizzcon. Inför turneringen pratade Life om hur han försakat både sömn och mat till förmån för träning – och det gav resultat.

Som enda Zerg kvar i turneringen besegrade han storspelare som Yun ”TaeJa” Young Seo och Mun ”MMA” Seong Won innan han fick kröna året med att lyfta WCS-pokalen.
Efter segern berättade han om hur en mästare firar sitt livs största seger och satte samtidigt skräck i framtida motståndare.
– Nu ska jag träna mer.

BUBBLARE

Blizzard släpper Hearthstone – får snabbt över 20 miljoner spelare

Scarletts fantastiska banelings mot Bomber

Dreamhack sparkar vd:n Robert Ohlén

Streamingtjänsten Twitch blir uppköpt av Amazon

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport