ESPORT

Jumpy om comebacken – “Det känns riktigt bra”

av Simon Engstrand

Counter-Strike:Global Offensive har lockat nya spelare och blåst nytt liv i en 15 år gammal franchise. Team Property’s Jimmy “Jumpy” Berndtsson är en av dem.

Men det få kommer ihåg är att han faktiskt redan har två Dreamhacktitlar på meritlistan. Jag tog en pratsund med Jimmy om hans liv med Counter-Strike och comebacken.

– Många undrar nog vem denna no-namer är, Men det är förvånansvärt många som kommer ihåg mig från den gamla tiden. Säger Jimmy.

Alltid varit en tävlingsmänniska
När Jimmy växte upp var datorn en väldigt liten den av hans liv. Det var innan hem-PC vågen sköljde in över Sverige. Redan på den tiden märkte man att Jimmy var en tävlingsmänniska. Hockey, fotboll och friidrott var några fritidsintressen han sysslade med.

Första datorn
IT & Idrottsgymnasiet i Stockholm var en av de första skolorna i Sverige att införa elevdatorer. Jimmy prickade in just den linjen och fick sin första egna dator vid 15-års ålder. På den här tiden var elevdatorer ett mycket ovanligt fenomen. Något som däremot inte var så ovanligt var spelet Counter-Strike.

Brorsan var proffs
Counter-Strike hade redan svept in över Sverige och slagit rötter hos dom nyfrälsta ungdomarna. Jimmy var inget undantag och hade spelat även innan han fick sin laptop. Hans bror Magnus med aliaset “Magix” var en hängiven spelare och spelade i den klassiska femman “HLO”.

-Brorsan var proffs när jag började spela, han fick mig att satsa mer och motiverade mig att spela seriöst. Jag såg att han lyckades, då tänkte jag att jag också kan. Sen upptäckte jag att man kanske skulle starta klan, så gick det vidare och blev mer seriöst med åren, säger Jimmy.

Hamnade i topplag
Den första stora vinsten var Dreamhack Winter 2006 då han spelade tillsammans med brorsan “Magix” i Volt Gaming. På meritlistan finns dessutom ytterligare en Dreamhacktitel från vintern 2009 då han spelade med bland annat Zet och Delpan i “Meet Your Makers”. Men ungefär samtidigt började en dyster period för Counter-Strike.

-När jag peakade i Counter-strike kring 2009 hade det börjat dö ut. Säger Jimmy

Counter-Strike tappade spelare och sponsorerna flyttade till nyare spel som Starcraft II.

Den 17 April 2010 skrev Hltv om Jumpys pensionering. Länge såg detta ut att vara slutet på Jimmy’s Counter-Strike karriär.

JumpyrealDelpan, Jumpy, Pita, Moddii & Zet under Dreamhack Winter 2009. Foto: HLTV.org

Comebacken i CS:GO
Men en vacker sommardag 2014 kunde man tyda namnet “Jumpy” under Flipsid3s fana vid Dreamhack Summer 2014. Jimmy hade återvänt.

– Jag visste att CS:GO hade kommit och började spela igen för skojs skull. Jag tyckte det var så kul att jag började fundera på en comeback.

Flera andra e-sportprofiler har gjort comeback, exempelvis Emil “Heaton” Christensen som numera driver gaming organisationen NiP. Emil har vid flera tillfällen pratat om hur mycket han saknar att resa runt och tävla. Kanske var det just tävlandets adrenalinkickar som fick Jimmy att återvända till Counter-Strike.

Återföreningen
Men satsningen med Flipsid3 var kortvarig och Jimmy började leta nya lagkamrater. Då hittade han sina gamla lagkamrater Zet och Delpan. Zet hade precis som Jimmy tagit en paus men gjort comeback, medan Delpan fortfarande var aktiv. Delpan tog med sin tidigare lagkamrat Emilio och Jimmy tog med Spitfire från Flipsid3. Tillsammans har de nu bildat ett lag som spelar för Team Property.

– Det känns riktigt bra faktiskt. Båda jag Zet och Delpan har spelat tillsammans förut, det är en fördel. Även om vi inte kan allt om CS:GO så vet vi hur vi ska spela som lag. Några har ju spelat GO sedan det släpptes, som Emilio. Jag har lirat en del, men Zet har inte spelat så mycket. Jag tror vi har stort utrymme att bli bättre. Resonerar Jimmy

Framtiden
Team Property är just nu aktuella i ESWC kvalet och tävlar på Gigacon i Norge. Och onsdag nästa vecka spelar laget sin första matcher i Fragbite Masters. De kommer också resa till Jönköping för att tävla på Dreamhack Winter. Samma evenemang som Jimmy vunnit 5 och 8 år tidigare. Kan det bli ännu en Dreamhack titel på hyllan?

– Det skulle ju vara sjukt kul, vi har snackat om det i laget. Tänk att komma tillbaks 5 år senare totala underdogs och vinna skiten. Vi var inte direkt favoriter 2009, nu är vi ännu mindre favoriter. Avslutar Jimmy

Följ deras äventyr i Norge på facebook och twitter

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport