ESPORT

Koreanska Olympiska Kommittén öppnar upp för esport i OS

av Tobias Lundgren
osringar

Tänk dig att få se Sverige vinna ett OS-guld i spelen CS:GO eller Dota2.
Den framtiden kan bli verklighet efter att KeSPA (Korean eSport Association) lyckats få den koreanska olympiska kommittén att lyfta esporten till nivå två av tre när det gäller olympiska grenar.
Men nyheten möttes av kritik från gamers – som inte alls vill se esporten i OS.

Under ett möte med Koreanska Olympiska Kommittén (KOC) fick KeSPA igenom sina önskemål att esporten ska höjas till nivå två av olympiska grenar. Där hamnar den tillsammans med till exempel schack, motorsport, polo och cheerleading och för att tas upp som officiell OS-gren behöver esporten lyftas till nivå tre.

Propagerar för att spelen ska tas med

Erkännandet av KOC kommer nu fungera som en rekommendation till den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) som beslutar vilka grenar som tas med eller plockas bort från OS. Spelföretag som Blizzard och Riot har, enligt Esports Inquirer, propagerat i Sydkorea för att deras spel StarCraft 2 och League of Legends ska erkännas som olympiska sporter och nu kan de alltså ha kommit en bit på vägen. Men enligt artikeln är det ännu inte klart vilka spel som användes som exempel av KeSPA.

”Hur skulle det ens fungera”

Men beskedet möttes av skepsis från gamingcommunityn. På Reddit höjdes flera röster om hur komplicerat det kan bli att kategorisera esporterna i ett framtida OS.
”Esport är inte en enda gren, hur skulle det ens fungera? Jag är med på att ha en separat e-olympiad men att ta med esport i OS får det bara att verkar som att IOK är desperata för att få in lite ungdomlighet”, skriver användaren daydriem.

Så trots beskedet kan det fortfarande drömma innan vi får se svenska stjärnor som Fnatic, Ninjas in Pyjamas och Alliance kämpa för medaljerna i ett sommar-OS.

 

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport