ESPORT

Kulturnämndens dom: Slopa LAN-avgifterna

av Simon Engstrand

LAN-avgiften för internet-caféer slopas. Detta efter att Rickard Nordins motion om att ändra automatspelslagen fått bifall från kulturnämnden.
– Nu har vi fått en morot att faktiskt fortsätta jobba för att öka acceptansen och bilda opinion, säger Rickard Nordin till Aftonbladet Esport.

Tidigare i år fick Rickard Nordin (C) mycket uppmärksamhet då han skrev en motion till riksdagen om att esport borde räknas som en riktig sport. Han hyllad av svenska esportare men fick också mothugg från kollegor som inte höll med. Under torsdagen gav kulturnämnden bifall till förslaget som handlar om så kallade LAN-avgifter. Beslutet innebär att interet-cafeér som Inferno Online och arkadhallar inte längre behöver betala avgifter under automatspelslagen och enligt Rickard Nordin är det ett ytterligare motivation att jobba för esporten.
– Det känns jätteroligt, nu har man fått en morot att faktiskt fortsätta jobba för att öka acceptansen och bilda opinion. Här ser man att det finns en öppning, inte bara för mig, utan även andra att fortsätta lägga energi och fortsätta jobba för esporten. Nu finns det en öppning, vi måste bara kliva in också, berättar Rickard Nordin (C).

Ett stort mentalt steg

Förslaget kommer behandlas av riksdagen den 19 mars där den förväntas klubbas igenom. Att esport ska klassas som en riktig sport kan däremot inte beslutas om av riksdagen utan av idrottsförbundet. Förslaget att det ska gå att söka idrotts-visum till Sverige kommer fram över tas upp av socialförsäkringsutskottet men väntas inte tas till riksdagen den närmsta månaden. Men bara beslutet om LAN-avgifterna är enligt Rickard ett bra steg på vägen.
– Att en del av motionen gått igenom är ett litet steg i verkligheten, men ett stort steg mentalt då riksdagen mer och mer ser esporten som en riktig sport och ser problemen som finns. Det är en liten acceptans i alla fall, säger Rickard.

LAN är här för att stanna

För Inferno Online innebär beslutet att de slipper betala den årliga kostnaden på 70 000 kronor samt månadsavgiften på 2000 kronor. Eric de Basso på Inferno Online menar att avgifterna helt saknat grund och är glad att de nu tas bort.
– Internet-eran är här och lagstiftningen måste anpassa sig efter det, säger han till Aftonbladet Esport.
Jämför man Inferno Online med nöjesfält som Gröna Lund har internetcafeér behövt betala 19 procent mer i moms.
– Gamingcenters ska betraktas antingen som en idrottsanläggning eller så ska det klassas som kultur – som exempelvis Liseberg eller Gröna Lund – och ska därför skötas under samma former, menar Eric de Basso.
Snart är avgiften ett minne blått då förslaget om två veckor väntas klubbas igenom.
– Rent känslomässigt känns det väldigt bra. Vi har betraktats som ett smutsig sylta, nu blir vi ett gamingcenter, säger Eric de Basso.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport