ESPORT

Legendaren kritiserar esport-skolorna hårt – startar egen utbildning

av Simon Engstrand
Tommy "Potti" Ingemarsson vid Area08:s monter på Dustin Expo i Stockholm. Foto: Area08
Tommy ”Potti” Ingemarsson vid Area08:s monter på Dustin Expo i Stockholm. Foto: Area08

Att Tommy ”Potti” Ingemarsson ville återvända till esport-scenen och göra avtryck kunde Aftonbladet Esport berätta redan i April.
Ett utbildningsprojekt låg i startgropen och började just ta form, men sedan dess har en hel del hänt.
Nu avslöjar Potti för Aftonbladet Esport vad det är han har sysslat med – och vad det är som får honom att säga upp sig från jobbet för att satsa allt.

Under de senaste åren har en hel del svenska gymnasieskolor valt att starta esport-utbildningar. Strömbäck Folkhögskola utanför Umeå satsar till och med på en eftergymnasial utbildning med fullt fokus på esport.

”Sjukt hur många skolor som inte har kompetens”

Men i den explosionsartade ökningen av skolor som är intresserade av esport ser Ninjas in Pyjamas-legendaren Tommy ”Potti” Ingemarsson problem. Han tycker att majoriteten av de gymnasieskolor som han granskat startar oseriösa utbildningar och inte tar sporten på allvar, utan snarare verkar vilja locka elever till sina skolor. Nu skickar profilen en rejäl känga.
– Jag tycker det är sjukt hur många skolor som öppnar esport-utbildning men som inte har någon kompetens och inte bygger utbildningen professionellt. Min uppfattning är att de aldrig har kontaktat något proffs eller någon som kan branschen, säger Potti och fortsätter:
– Jag gillar att kolla på MMA och har själv tränat en del, men bara för att jag har hållit på med kampsport betyder inte det att jag har kompetensen att starta ett MMA-gym och utbilda framtida stjärnor. Samma sak är det med esport, att bara för att någon följer scenen och spelar på hobbynivå, så har du inte kompetensen att starta esport-gymnasium.

Det vill svensken göra ändring på och satsar nu allt för att bygga ”seriösa och kvalitativa” esport-utbildningar. Legendaren har tagit över VD-positionen i Area08, en organisation som arrangerat flera esport-läger för ungdomar och som delvis ägs av Ninjas in Pyjamas. Nu kommer nästa steg i satsningen: Area Academy.

”Har skapat en professionell utbildning”

Area Academy skulle kunna beskrivas som en ”spinoff” på Area08 och är en vidareutveckling av deras tidigare ungdomsarbete. Under senaste halvåret har de samarbetat med Ronneby Kommun och tagit fram en helt ny utbildning som drar i gång till hösten.
– Ronneby har ju gjort på rätt sätt, säger Potti och fortsätter:
– De kontaktade oss som har kompetens också har vi skapat en utbildning åt dem som är professionell, alltså gjord av sådana som både tävlat, tränat och som förstår vad som krävs för att nå toppen.

Sedan Potti började jobba med Area08 har han varit med och startat upp ungdomsträningar för esportare, precis på samma sätt som andra tränar fotboll eller ishockey. Framöver är blicken riktad mot gymnasieskolor och intresset är stort hos både elever och andra skolor som vill satsa på esport.
– Vi har sju hemmasittare som hoppat av och som vill komma tillbaka tack vare den här linjen. Redan nu är det så många sökande, de hade 150 elever och ungefär hälften ville gå den här utbildningen. Det är skitkul.

Inför höstterminen är esport ”endast” en valbar kurs och räknas inte som en linje. Men nästa år ska Potti och hans kollegor sjösätta Sveriges första fullskaliga esport-linje på gymnasienivå. Först ut blir Ronneby, men flera andra skolor har också visat intresse.
– Det här vill vi satsa på och jag har ju alltid varit en sådan som tar allting helhjärtat och seriöst. Jag vill bygga det här bra, jag vill inte att det ska vara som vissa andra skolor som säger ”Okej, sätt er och spela lite datorspel”. Nej, det här är seriöst.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport