ESPORT

Missunnsamheten mot kvinnliga gamers måste få ett slut.

av Madeleine Leander

Att tjejer är underrepresenterade inom e-sport och på gamingevents är ingen nyhet. Jag tror att de flesta är överens om att en jämnare könsfördelning skulle vara gynnsam. Trots detta motarbetas ofta de tjejer som försöker satsa som spelare och underhållare inom gaming. De motarbetas på ett sådant sätt att många gamingtjejer väljer att dra sig undan. Tjejer som jobbar hårt för att nå målet att arbeta med e-sport på heltid kritiseras hårdare än killar som gör detsamma. Nu senast reagerade jag på de kommentarer som kom i samband med att DreamHack presenterade kvinnliga streamers till DreamHack Winter.

female streamer DH

Att tjejer motarbetas märkte jag ganska snabbt när jag började satsa på StarCraft 2. För snart tre år sedan gick jag med i laget eSahara. Jag var spänd av förväntan och glad över möjligheten att få träna tillsammans med övriga lagmedlemmar. Men när jag läste kommentarerna på artikeln om nyheten blev jag minst sagt förvånad. Jag hade inte tidigare varit involverad i communityn och var inte beredd på sexistiska kommentarer. “Behövde du visa brösten för att få vara med?”, frågar någon. En annan ifrågasätter min nivå utan att ha sett mig spela, “Jag vet inte vem hon är men hon är tjej så hon måste vara dålig”. Att jag inte var den bästa spelaren utan lag var det ingen tvekan om men jag hade aldrig trott att så många skulle vara så missunnsamma. Många verkade tro att lag enbart satsar på de bästa spelarna(*), “Spelare X är mycket bättre, varför får inte han samma möjligheter? Boobs…”. Sedan dess har jag aldrig sett en tjej gå med i ett mixat lag utan att få den här typen av kommentarer.

Men om en datorfestival ska välja ut gamers som streamar, för att streama på ett event, kan man ju rimligen tycka att de borde välja några som är populära (oavsett kön). Vi pratar alltså om duktiga streamers nu och inte nödvändigtvis duktiga spelare. Det är precis det som DreamHack gjort, vilket jag tycker är jättebra. När kvinnliga streamers presenteras till stream arena på DreamHack får de trots detta utstå sexistiska kommentarer och missunnsamhet i massor. DreamHack har presenterat både kvinnliga och manliga streamers till stream arena. KittyPlaysGames var först ut bland tjejerna och DreamHack tvingades direkt moderera kommentarerna i inlägget om detta. I går presenterades ytterligare en tjej, Miss Rage, och de sexistiska och negativa kommentarerna fortsatte. Några exempel:

“Camwhoring ahoy”

“den här bruden säkert suger på cs”

“Just because its a girl..”

“Get some real streamers instead, REAL.”

”Den här bruden är ett sådant troll, precis som den dumma bitchen som spelar league och hon är inte ens bra. Sluta promota kvinnliga skitstreamers som inte kan spela”

“Hon är ingen riktig gamer men hon har bröst”

Vissa anser att man ska klara och ta detta, jag anser att man inte ska behöva det. Alla gillar inte alla streamers. Både tjejer och killar som streamar får utstå mycket skit och oavsett kön kommer man med största sannolikhet träffa på avundsjuka personer om man har många följare, tyvärr. När det kommer till kvinnliga gamers är det lite annorlunda. Deras spelförmåga ifrågasätts i större grad, kroppsdelar och utseende bedöms, de antas vara dåliga eller klassas inte som riktiga gamers. Om man spenderar timmar varje dag framför spel är man en gamer oavsett hur bra man är, punkt.

De som skriver kommentarer likt; “Jag har spelat spel hela mitt liv och jag har bara 10 tittare på min stream men hon har flera tusen för att hon har bröst.” kanske borde fundera över anledningen till att så få vill titta på deras stream istället för att kritisera andra. Har man en populär stream är man sannolikt bra framför kameran, på att interagera med sina tittare, på att underhålla och har något unikt eller är en av de absolut bästa på spelet. De som streamar ofta gör det i många fall för uppmärksamhet eller pengar och det tycker inte jag man ska behöva skämmas för.

Med tanke på hur tjejer behandlas är det inte konstigt att det är relativt få tjejer som streamar. Och ja, det gör också att det är lättare för tjejer att få fler tittare, tror i alla fall jag. Men om man nu måste vara missunnsam och avundssjuk på att vissa tjejer lyckas bra med streaming – var inte arg på dem(**). Det är inte deras fel att de blir kända, det är de som tittar, följer, donerar och skriver kommentarer (positiva OCH negativa) som uppmuntrar streamen. Jag tycker att man kan diskutera varför en stream är populär utan att lägga sexistiska kommentarer och utan att dra alla tjejer över en kam. Jag tycker också att man kan vända på det och fråga sig vilka som tittar och varför. Det bästa du kan göra om du inte har något konstruktivt att komma med, vad gäller en stream du inte gillar, är att vara tyst och vill du inte uppmuntra en stream så titta inte!

 

(*) Vad många inte verkar förstå är hur ett lag fungerar. De flesta har sponsorer. Sponsorer vill självklart synas och dessutom vill de med största sannolikhet sälja sina produkter till både män och kvinnor, såldes känns det ganska logiskt att sponsra både män och kvinnor. Det är dessutom så att, bortsett från toppskiktet, syns spelare inte alltid mer för att de är bättre. Det kan därför vara bättre att välja en sämre spelare (oavsett kön) för att den har fler följare, streamar, kommenterar eller lägger upp grymma klipp på youtube.

Många är missunnsamma och tycker att lagen borde plocka upp de bästa spelarna. Om man anser att någon annan förtjänar platsen bättre tycker jag absolut att man kan argumentera för det men det finns ingen anledning att prata om kroppsdelar eller anta att den kvinnliga spelaren fick platsen “bara för att hon var tjej”. Om man undrar om så var fallet kan man fråga på ett civiliserat sätt.

(**) Jag ser problem kring de kvinnliga stremers som väljer att spela på sitt utseende och sina kroppsdelar. Det största problemet jag ser är att många väljer att döma alla tjejer utifrån vad några få gör. Det är inte de som streamar som är huvudproblemet. Jag tycker dock inte att de är bra förebilder men återigen, om man ska döma någon för att en streamer är populär så döm dem som tittar.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport