ESPORT

Unikt bidrag för jämställdhet på nätet: ”Tjejer känner sig inte välkomna och är inte det”

av Simon Engstrand

Dator- och TV-spelsförbundet Goodgame är ett utav Sveriges största förbund inom digital kultur.
Nu har de tagit på sig ett nytt och stort uppdrag: Att ändra attityden mot tjejer inom esport.
– Det är ju inte bara killar som är halvsvettiga och skriker på varandra som kan räknas, det måste få vara bredare än så, säger projektägaren Annelie Persson till Aftonbladet Esport.

Goodgame är ett utav de största förbunden i Sverige som enbart jobbar mot digital kultur. Under sig har de drygt 40 olika medlemsföreningar som tillsammans består utav cirka 44 000 svenska gamers.

”Tjejer känner sig inte välkomna”

Bland Goodgames föreningar finns det en fråga som är den enskilt mest betydelsefulla: Att komma till bukt med näthatet och få tjejer att känna sig mer välkomna i mansdominerade kretsar som esporten. För att nå målet har de startat upp ett nytt projekt där de främst kommer jobba för att påverka bland de yngre åldrarna – och på listan står tre punkter som Goodgame kommer arbeta med:
1. Skapa ett nätverk utav ”superhjältar”, det vill säga personer som aktivt ska sätta ner foten och säga ifrån när de ser sexism på nätet.
2. Arrangera sommarkurser för barn och ungdomar som ska lära ut enklare spelprogrammering, Minecraft, Scratch med mera.
3. Utveckla födelsedagsfirande för barn- och ungdomar på internetcaféer runt om i landet, där det ska finnas speciallärare som kan hjälpa och introducera personer utan tidigare erfarenhet av datorspel.

Bakgrunden till initiativet är den attityd som många kvinnor upplever finns emot dem på internet och inom esport. En attityd som projektägaren Annelie Persson menar skadar esporten på flera olika sätt.
– Tjejer känner sig inte välkomna och är inte det. Killar gillar inte att mixa i lag. Jag tycker det är supertråkigt för där hade vi verkligen kunnat börja med en ny era inom den här sporten och vara föregångare. Det är så tråkigt i övrig idrott att så få kör mixade lag. Badminton har mixade lag, men det är inte så stort i många sporter – och i esport hade det faktiskt kunnat vara det. Och jag tror det hade gett jättemycket, jag tror det hade varit roligare och jag tror spelet hade blivit mer spännande och intressant, säger Annelie till Aftonbladet Esport.

”Klimatet är inte bättre”

För att komma igång med projektet, som till vissa delar fortfarande befinner sig i ett tidigt stadie, har Goodgame fått ett stort bidrag på 395 000 kronor från Myndigheten för ungdoms- och civilfrågor (MUCF).
– Det är ganska häftigt, därför det har ju under lång tid har det varit svårt att få pengar för att jobba med jämställdhetsfrågor inom esport. Jag tycker det har varit ganska segt faktiskt, men nu har både vi och Sverok fått pengar för att jobba med liknande frågor, säger Annelie.

På senare tid har allt fler stora esport-organisationer valt att gå in i damscenen och värva tjejlag. Team AcerLGB eSports och Counter Logic Gaming är några exempel. Men trots det anser Annelie inte att scenen rör sig i rätt riktning.
– Nej, jag tror inte det. Det är därför vi vill göra intensifierade ansträngningar för att få det att gå åt rätt håll. Det känns som det måste bli bättre än vad det är. Språket måste bli bättre, folk måste bara lägga av helt enkelt och bete sig som folk mot varandra. Man gör inte det idag, säger hon och fortsätter:
– För sporten betraktad som så går det ju framåt, det händer mycket hela tiden. Men själva klimatet är inte bättre. Klimated i samhället är inte bättre heller. Om du tittar på internet så är folk otrevliga.

”Ju mer man mixar mellan desto bättre blir det”

Påståendet kommer dock inte helt utan mothugg. Svenske Team Property-spelaren Therese ”Szanto” Szanto, som är aktiv inom esport-grenen Counter-Strike:Global Offensive, har en annan syn på klimatet inom svenska communityt och har själv sett en positiv utveckling.
– Det är inte så många killar som är dryga längre, faktiskt. Utan killarna är dryga mot tjejerna som söker uppmärksamhet i CS till exempel. Innan så var det ju hat mot alla hela tiden, säger Szanto till Aftonbladet Esport.

Själv ser hon en framtid där tjejer och killar spelar ihop i allt större utsträckning.
– Jag tror vi snart kommer in i en period då tjejer och killar börjar mixa tillsammans. Det är fortfarande väldigt uppdelat, även om det bara är matchmaking så spelar tjejer med tjejer. Men ju mer man mixar mellan tjejer och killar desto bättre blir det tror jag.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport