ESPORT

NiP-bossen om esportens största problem : ”Vi måste lösa det här”

av Björn Ehrnberg
bossen

Esporten har sällan, om någonsin, varit större. Tittarsiffrorna i CS:GO-turneringen på Dreamhack Winter slår alla tänkbara rekord. Men att esporten lever med sina problem har blivit tydligt de senaste dagarna. Först åkte professionella spelare dit för fusk, därefter blev en kvinnlig spelare utsatt för våldtäktsskämt. Och nu vill Sverok slå ett slag för respekt, ett slag för allas värde, ett slag som världens största lag lyssnar till.
– Någon måste börja, och även om man inte får med sig alla, så kanske man har 70 procent på sin sida – och då blir resten utanför, säger Ninjas in Pyjamas vd om Sveroks initativ, Respect All Compete.

I takt med att esporten exploderat och tagit världen med storm har även den digitala idrottens baksidor blivit mer och mer välkända. Glåpord, kvinnoförakt, rasism, hån, osportsligt beteende, ren diskriminering. Samtliga exempel på den mörka sidan av sporten som många av oss älskar.

I kölvattnet av uppmärksammade händelser på den svenska esport-scenen bestämde sig Sverok, Sveriges spelförbund, att ta tjuren vid hornen. Tillsammans med Arvsfonden ska Mattias von Gegerfelt och Jesper Englin framställa en ”code of conduct.”
– Esporten verkar på digitala plattformar och vi märkte att många organisationer och lag upplevde en oerhört infekterad stämning med mycket hat och diskriminering. Det är något vi vill motverka, berättar Jesper Englin, som agerar redaktör och utbildare på projektet. Han fortsätter:
– Det finns otroligt mycket positiv kraft inom esporten, den står för bra värden. Det finns ungdomar som verkligen vill att det ska bli en bättre plats för alla, och då känns det bra att få jobba tillsammans med dem för att sprida den positiva värdegrunden.

”Sparkade dem direkt”

Få, om något, lag är större i esport-världen än svenska Ninjas in Pyjamas. Laget var publikfavoriter på Dreamhack, och kommer vara så lång tid framöver. Laget storsatsar på framtiden. Det är även en organisationen som har erfarenhet från misskötande spelare.
– Det handlar om att man ska ta konsekvenserna av sitt handlande, precis som i den riktiga världen också, säger NiP:s vd, Per Lilliefelth, till Aftonbladet Esport och fortsätter:
– När vi fick problem med spelare i vårt League of Legends-lag som uttryckte sig rasistiskt valde vi att sparka dem direkt och ta eventuella domar från arbetsdomstolen om det nu skulle komma. Sen den dagen har vi infört klausuler i våra kontrakt som stipulerar att vi kan avskeda en spelare den missköter sig.

Per Lilliefelth berättar att Ninjas in Pyjamas vid skrivande stund jobbar på att plocka fram ett standardsvar som organisationen kan använda i sociala medier när någon ”flame’ar” laget på helt fel sätt. Meningen är att peka personen vidare till en sajt som förklarar varför det är fel att näthata.

Sverok har som ambition att samla hela esport-Sverige och ta in åsikter från alla tänkbara aktörer i branschen. Från spelare, utvecklare, medier och lag. De vill att sporten ska få legimitet och att dokumentet ska bli så kraftfullt som möjligt.
– Om ett förbund skulle kunna få in 70 procent av marknaden på den här bollen, så skulle resterande 30 procent bli saligt uttittade som inte hänger med, säger NiP:s vd.

”Vi måste lösa det här”

Samtidigt finns det ett ständigt återkommande problem. Där Riot Gaming ofta delar ut böter och långa avstängningar mot spelare som inte följer företagets riktlinjer när det kommer till så kallad ”toxicity”, står Valve – företaget som skapat Counter-Strike Global Offensive samt DotA2 – helt handfallna inför de största bekymren som esporten står inför. Valve kommunicerar ytterst sällan med omvärlden, vare sig när det kommer till rasistiska proffs, diskriminerande spelare  eller fuskande lirare.
– Valve är som Valve är, det är ett gäng utvecklare som sitter och gör spel. Organisationen är helt platt och det finns ingen struktur. Det kommer inte hända något från dem, men vi måste lösa det här, säger Per Lilliefelth.

Dock har Sverok som ambition att ta kontakt med utvecklarna på Valve. Men de är medvetna om att det finns små möjligheter att få storföretagen att delta i utvecklandet av en övergripande ”code of conduct.” Dessutom menar Sverok att de på inget sätt kommer äga dokumentet som nu tas fram, utan att den är till – och för – hela den svenska esport-scenen.
– Vi vill att esporten ska bli mer öppen för alla. Vi märker att kommuner har fått upp ögonen för esporten. Och för att esporten ska fortsätta att växa måste den bli mer öppen, säger Jesper Englin

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport