Nordin: En tydlig signal hur man ser fenomenet esport
avHan är mannen som förde upp esport på agendan i Riksdagen och har hittat en ny fråga att brinna för.
Nu berättar Rickard Nordin om varför han skrev ihop sin omtalade motion och vikten av att sätta press på regeringen i frågan.
– Det blir tydligt när Migrationsverket nekar inresetillstånd för stora esportare från Ukraina. Jämför med att Sverige spelar mot Ukraina i fotboll, det hade inte varit tal om att neka då, säger han.
Förra veckan lade Centerpartiets Rickard Nordin fram en motion i riksdagen om att esport ska klassas som ”vanlig” sport. Anledningen är att han fått upp ögonen för det snabbt växande fenomenet och vill hjälpa det växa och bli erkänt.
– När jag fick idén gick jag igång hårt. Jag hittade forskning på området och det är en brist i samhället och samhällssynen på något sätt. När man upptäcker det blir man eld och lågor, här finns något som behöver förändras. På den vägen är det, så jag börjar med att göra en motion för att försöka driva frågan vidare säger han.
Vad menar du med brister?
– Dels i synen på esport som sådan. Det blir lätt klassiska nidbilden att det är tonårskillar som sitter framför datorn och det ger inget utan är bara ett dåligt tidsfördriv. Där finns ett stort jobb att göra för att förändra den bilden. Spelandet ger många positiva effekter och det kommer många studier, senast i veckan, om hur mycket bättre man blir på engelska och språkutveckling.
– Sedan har vi sett en utveckling av esporten på elitnivå. Det är inte bara något man gör hemma i kammaren, det är professionellt också och liknar ännu mer en ”köttsport” eller reguljärsport, så det finns all anledning att titta på frågan.
”Har fått större spridning än väntat”
Vilka reaktioner har du fått på motionen?
– Den har redan fått stor spridning, mer än jag förväntat mig. Jag träffade Sverok i veckan och har haft många påringningar. Jag är smålänning och har vuxit upp med hur DreamHack startade så jag har bra kontakter med den organisationen hemifrån. Jag kommer försöka göra något större i samarbete med dem för att sprida frågan ytterligare och skapa diskussion och debatt.
– Inom partiet har jag bara fått positiv respons. Vi hade IT-ministerposten tidigare så det smittar av och vi försöker ligga mer i framkant.
Som en motivering till varför frågan måste lyftas tar han upp exempel på då esportare nekats inresetillstånd och visum för att tävla i Sverige, som till exempel ukrainske Starcraft-stjärnan Aleksey ”White-Ra” Krupnyk råkat ut för.
– Det blir tydligt när Migrationsverket nekar inresetillstånd för stora esportare från Ukraina. Jämför med att Sverige spelar mot Ukraina i fotboll, det hade inte varit tal om att neka då. Jag kommer absolut lyfta frågan om visum, det är en tydlig signal på hur man ser fenomenet esport.
”Jättestort påverkningsarbete att göra”
Enligt Nordin borde esport kunna tas upp av Riksidrottsförbundet och han hoppas kunna hjälpa communityn på traven med sin motion.
– Dart och biljard, till exempel, är koncentrationssporter på annat sätt än fotboll som är mer fysisk sport. Öppningen finns, men man använder ett helt annat medium. Där finns ett jättestort påverkningsarbete att göra. Det finns en poäng att jag lyfter frågan genom motioner, då lyfter den till en annan nivå och kan starta en diskussion.
Vad kommer hända med din motion nu?
– Först får vi se vilket utskott den hamnar i men jag gissar att det blir kulturutskottet. Sedan processas den under våren. Rent formellt går motioner sällan igenom men man kan få uppmärksamhet och debatt, ställa regeringen till svars. Hur ser de på problematiken kring visum och att folk måste ha tillstånd för att arrangera lan? Där kan man ligga på så regeringen måste agera. Det är den stora vinsten i det här och det jag kan göra inifrån.
”Viktigt att påskynda”
Nordin menar också att acceptansen för esport kommer att växa i takt med generationsskiften, men att det ändå finns en poäng att sätta press.
– Ju fler unga människor som kommer in och får maktposition desto mer accepterat kommer det att bli. Men det är viktigt att påskynda så det inte tar 50 år utan kanske 5.