ESPORT

Motståndet mot esport-skolorna: ”Många tror det är en destruktiv kraft”

av Björn Ehrnberg
esporten

Efter att Arlandagymnasiet och Voxnadalens gymnasium avslöjat att de satsar på esport kommer nu nästa skola ut med glädjande nyheter.
Det är Aleholmskolan i Sävsjö som också vill erbjuda sina elever kurser i de växande esporterna, men de tillåts inte gå hela vägen.
– Jag tror att det är en effekt av att många tror att esporten sker i dunkla källare och att många tror att det bara är en destruktiv kraft, säger kommunens utvecklingschef, Kristin Nilsdotter Isaksson, till Aftonbladet Esport.

Aleholmskolan i Sävsjö tar ett kliv in i esporten. Efter att flera svenska gymnasieskolor börjat erbjuda kurser i esport tar nu också den lilla tätorten på småländska höglandet ett steg in i framtiden.
– Vi drivit ett bootcamp inför Dreamhack här i kommunen, som bland annat Fnatic använde sig av inför DH Stockholm i fjol. Under bootcampet som även fler lag varit med i har vi jobbat hårt med de mentala bitarna, och den kompetensen har vi på skolan. Samtidigt som detta pågått har vi pratat mycket om att föra in esporten till skolan, säger rektorn Johnas Stranne.

Dessvärre står svenska skolor inför ett stort problem om de vill satsa på esport. Enligt gällande regler får inte skolorna införa nationella program om den tänkta sporten inte har representation på Riksidrottsförbundet. För esportens del finns det stadgar på Riksidrottsförbundet som sätter lite käppar i hjulet.

För att en sport ska bli invald i förbundet måste föreningen, eller det tänkta förbundet, uppfylla vissa krav. Bland annat att de måste finnas representerade i flera lokalt förankrade distrikt. Något som, av förklarliga skäl, är lite svårare för esporten.

”Ville göra det större”

När sedan en skola vill ansöka om att få skapa ett riksidrottsutbildning måste den specifika skolan skicka in en ansökan till Skolverket tillsammans med ett godkännande från Riksidrottsförbundet.
– Vi började diskutera det här för två år sedan och då ville vi göra det större än vad vi kan leverera idag, berättar nu Aleholmsskolans rektor för Aftonbladet Esport.

I den utsträckningen som skolan nu kan leverera esport till sina elever stannar det på enskilt valda kurser. Inte ett nationellt idrottsprogram som var förhoppningen från projektets start. Men det betyder inte att kvaliteten till synes kommer att minska.
– Det kommer att användas en befintlig kursplan som handlar om att spelarna ska fokusera på teknisk och taktisk förmåga samt lära sig att planera för träning. De kommer även få lära sig om kost, mental träning och även sociala samt kulturella värdegrunder.

”Esporten förtjänar att bli tagen på allvar”

Kristin Nilsdotter Isaksson, utvecklingschef på Sävsjö kommun, har arbetat nära projektet att få esporten till den lokala gymnasieskolan. Isaksson berättar att grunden för satsningen härstammar från ett bootcamp som kommunen arrangerat med bland annat Fnatic.
– Det var ett regionellt grepp som hette Bootcamp Sävsjö. Vi testade att ha ett läger en vecka innan Dreamhack, säger utvecklingschefen och fortsätter:
– På Aleholmsskolan har vi ett skytteprogram där vi har några av Sveriges bästa mentala coacher. Vi frågade oss vad som skulle hända om man professionaliserade esporten. Fnatics CS:GO-lag fick träna på sommaren innan Dreamhack.

Kristin Nilsdotter Isaksson förklarar att Aleholmsskolan inte satsar på esporten för att det är ”nytt och coolt.”
– Esporten förtjänar att bli tagen på allvar, något som inte har skett inom vuxenvärlden.

Har ni känt frustration efter att ni blivit införstådda i att ni inte kan få till ett helt nationellt program?
– Ja, vi har känt en viss frustration. Jag tror att det är en effekt av att många tror att esporten sker i dunkla källare och att många tror att det bara är en destruktiv kraft. Det är klart att det är frustrerande för att vi har resurserna och kapaciteten för att gå ut än hårdare med ett riktigt program, säger hon och tillägger:
– Vi vill göra esporten till en egen idrottsprofil.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport