ESPORT

Nytt år nya tag

av Pontus Öberg

Samtidigt som raketerna smällde av och vi skålade in det nya året kunde jag inte låta bli att ägna en tanke åt vad som hänt det senaste året. En av de stora grejerna som hände 2014 var hur e-sporten exploderade och blev ett allt vanligare begrepp i folkmun. Vi hade bland annat kampanjen ”HeatoN till Mästarnas Mästare” samt en motion i Sveriges Riksdag kallad ”E-sport som sport”, där riksdagsledamoten Rickard Nordin vill ge e-sporten mer plats i Sverige och erkännande av all e-sport till vad vi idag kallar ”vanlig sport”.

nyttarnyatag
Men framförallt tänkte jag, där vid Slottet på tolvslaget, att vi har ett spännande år framför oss. 2015 kommer bli e-sportens år, det är jag säker på. The International, den största turneringen inom Dota 2 delade 2014 ut över 10 miljoner dollar i prispengar. Jag kan knappt bärga mig för att se vilken summa vi kommer upp i inför årets The International. I samma takt som prissumman ständigt ökar ökar även antalet spelare inom e-sporten. Counter-Strike: Global Offensive nådde nyligen en ny toppnivå för samtidigt aktiva spelare med närmare 400 000, någonting vi knappt kunde drömma om för något år sedan när spelet släpptes.

”With great power, comes great responsibility” dessa ord från Uncle Ben i filmen Spider-Man dunkar i mitt huvud så fort jag tänker på någonting stort. I takt med att e-sporten växer, ökar även proffsens, utvecklarnas och spelarnas ansvar. Någonting måste göras om vi vill att e-sporten ska fortsätta framåt. Fotbollen skulle aldrig kommit så långt som den har idag om den i sportens begynnelse hade samma problem som vi idag har med e-sporten. Vi som älskar e-sporten måste tillsammans göra någonting åt det berg av problem vi byggt upp under åren. De fåtal uppmärksammade gångerna professionella spelare och lag har sålt matcher, eller förlorat med flit för att ha en säker vinst på vadslagningssidor, förstör e-sportens rykte och det är någonting vi måste sätta stopp för. Mörkertalet av läggmatcher är med största sannolikhet tyvärr ännu större. Vi har även ett community där man utnyttjar sin anonymitet och tar varje tillfälle i akt att hacka ner på mindre begåvade spelare eller kvinnliga gamers. Någonting måste göras.

Men mina förhoppningar är höga. Låt oss alla ta varandra i hand, gå ner på knä och be till Lord Gaben att e-sportåret 2015 ska bli underbart. Låt oss också tillsammans och göra allt vi kan för att få vår böner skall slå in.

Artikel skriven av Pontus Öberg

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport