ESPORT

Politiker ställer minister mot väggen: ”Ge esporten samma förutsättningar”

av Björn Ehrnberg

nordin

Få kan ha missat att esporten växer som aldrig förr.
Flertalet gymnasieskolor anordnar kurser i esport för elever med proffsdrömmar.
Nu ifrågasätter Rickard Nordin (C) varför det finns enorma svårigheter för skolor att skapa genuina esport-utbildningar.
– Vad kommer statsrådet att göra för att ge e-sporten samma förutsättningar som andra sporter att kunna starta utbildningar på gymnasienivå? frågar han Sveriges utbildningsminister, Aida Hadzialic (S), i en interpellation.

Under året som gått har flera gymnasieskolor runt om i Sverige startat kurser i esport. Bland annat svenske Dota-kommentatorn, tillika streamern, Kim ”Drayich” Larsson är lärare på en skola som erbjuder dessa kurser.

Samtidigt existerar det ett problem i det svenska skolväsendet. På grund av att esporten inte blivit accepterad som sport i Riksidrottsförbundet kan inte skolor godkända idrottsutbildningar.

Centerpartisten Rickard Nordin har sedan länge försökt så ett slag för esportens legimitet i legitimitet i Riksdagen. Vissa framgångar har skördats, och nu väljer politikern att ställa utbildningsminister Aida Hadzialic (S) mot väggen.

På grund av det faktum att det nu är omöjligt att starta gymnasieutbildningar utan Riksidrottsförbundets samtycke kräver Nordin svar på hur utbildningsministern, som hanterar frågor om gymnasie- och kunskapslyft, ska ge esporten samma förutsättningar som andra sporter att starta utbildningar.
”E-sport är en stadigt växande folkrörelse med hundratusentals utövare, där möjligheterna att livnära sig på sin sport är betydligt större än i många andra sporter som finns som medlemmar i Riksidrottsförbundet. Att ett medlemskap där ska hindra utbildningar från att startas hämmar inte bara e-sporten utan cementerar också gamla invanda föreställningar om vad som är accepterat och inte,” skriver centerpartisten i sin interpellation.

Nu återstår det att se vad Aida Hadzailic har att svara på Nordins interpellation.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport