ESPORT

Politikernas ordkrig – om esporten: ”Ska inte blandas ihop med idrott”

av Tobias Lundgren
leganordin

I november lade han en motion i Riksdagen för att främja esporten och häromdagen skrev Richard Nordin (C) ett debattinlägg i SvD med samma mål.
Men nu får han mothugg av Kristdemokraternas David Lega som inte menar att fenomenet bör få idrottsstatus.
Att spela dataspel är roligt och lärorikt, men det gör det inte till idrott”, skriver han i sitt svar.

Centerpartiets riksdagsledamot Richard Nordin har lobbat för esporten ett flertal gånger sedan förra året. Först lade han en motion i Riksdagen om att esporten ska klassas som ”riktig sport” och i söndags publicerade SvD ett debattinlägg där han återigen lyfter frågan.
Det är dags för oss att ta vara på den enorma potential som går förlorad när ungdomar som vill utveckla sitt spelande hindras av onödiga kostnader och byråkrati. När vi likställer e-sporten med annan idrott så gör vi det enklare för många unga att spela och ta vara på spelandets fördelar.”, skrev han bland annat där.

”Viktigaste kriteriet saknas”

Men David Lega, före detta paralympier med 14 världsrekord i simning och nu andre vice ordförande i Kristdemokraterna, håller inte med Nordin och har idag svarat riksdagsledamoten med ett eget debattinlägg.
Precis som Rickard Nordin skriver finns många fördelar med så kallad e-sport. Det strategiska tänkandet utvecklas, många barn och unga som spelar blir duktiga på engelska, spelevent och tävlingar innebär social samvaro och förbättrad samarbetsförmåga. Det är också mycket riktigt att det precis som inom idrotten finns ett mer och mer utvecklat föreningsliv inom e-sporten, och tävlingsmomenten är många. Allt detta är viktigt, men det viktigaste kriteriet för vad som är idrott, fysisk aktivitet, saknas dock i dessa sammanhang.”, skriver han.

”Ska inte blandas ihop med idrott”

Dessutom menar han att datorspelande ligger bakom den ökande ohälsan i samhället.
 Övervikt och fetma har ökat kraftigt de senaste åren, och idag beräknas ungefär 20 000 barn och unga vara drabbade av detta. Passivitet och stillasittande framför tv och dator är en viktig bidragande orsak. Att spela dataspel är roligt och lärorikt, men det gör det inte till idrott. Att uppmuntra till fysisk aktivitet för alla, är viktigare än någonsin, och RF:s medlemsförbund bör hålla kvar vid sitt fokus på fysisk aktivitet. Schack och e-sport fyller sin funktion, är viktigt och kul, men ska inte blandas ihop med idrott.”

I Sverige får fortfarande inte esportproffs så kallade atletvisum för att komma in i landet och tävla, vilket var en av kärnfrågorna i Richard Nordins motion. I USA har esportare räknats som atleter sedan juli förra året. Sverige rankas ofta som ett av världens mest framstående esportländer.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport