ESPORT

Politikerns dröm: Bygga esport-arena i försvarets bergrum

av Björn Ehrnberg
hangaren

I Järfälla strax utanför Stockholm har en idé om en esport-arena fötts. I antingen gamla försvaranläggningar insprängda i berg eller flyghangarer kommer framtidens ungdomar kunna spela League of Legends eller CS:GO.
– Vi har börjat leta aktörer som skulle kunna investera i en sådan satsning, säger kommunstyrelsens ordförande, Claes Thunblad, till Aftonbladet Esport.

En dedikerad esport-arena kan bli verklighet i Sverige inom en överskådlig framtid. Det är i Järfälla kommun, norr om Stockholm, som nu avslöjar att de tittar på alternativ för låta drömmen gå i uppfyllelse. Det var för tidningen Stockholmdirekt som Claes Thunblad först berättade om kommunens idé.

År 2021 kommer Stockholms tunnelbana att nå ända ut till kommunen. Nu tittar kommunstyrelsen efter olika vägar att göra området mer attraktivt och idén om en esport-arena uppstod under långa seminarier, samtidigt som Dreamhack Winter ägde rum.

– Vi har ett par gamla flyghangarer som vi inte riktigt vet vad vi ska använda dem till. Vi diskuterade vad vi skulle kunna använda dem till, och då dök den här idén upp, säger kommunstyrelsens ordförande, Claes Thunblad (s), till Aftonbladet Esport och fortsätter:
–Vi har en tjänsteman som redan nu kollar runt efter intressenter.

”Esporten är en folkrörelse”

Tanken som slog beslutsfattarna i Järfälla var att det inte riktigt existerade en permanent plats för esport i Sverige. Vid sidan av Infernoonline i centrala Stockholm existerar det, enligt Claes Thunblad, ingen fast plats där ungdomar och esportfantaster kan anordna egna LAN och sammankomster. Nu vill han ge esporten en egen plats i bland annat hangar 85, som går under namnet ”Spionhangaren.”
– Idén är bara några veckor gammal, men jag kände verkligen att vi skulle gå till botten med den och se över alla alternativ. Vi har redan förutsättningarna för att göra det, nu handlar det bara om att hitta intressenter som vill förvalta och förädla lokalerna. Just nu har vi inga planer på att bygga något nytt, utan det handlar om att använda befintliga miljöer.

De miljöer som finns tillgängliga är gamla flyghangarer nära kommunens flygfält, men också försvarsmaktens gamla bergrum som finns i området.
– Det är väldigt stora lokaler vi pratar om här, säger Claes Thunblad och fortsätter:
– Esporten är folkrörelse som verkligen växer bland ungdomar och vi vill ge dem en plats att kunna vara på, samtidigt som det kan sätta Järfälla på kartan.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport