ESPORT

Professorn: ”Esport är lika krävande som vanlig sport, om inte mer”

av Björn Ehrnberg
Fnatic Katowice

Länge har debatten om huruvida esport är en riktig sport rullat runt.
Flera har ventilerat sina åsikter.
Men nu slår en tysk forskare fast att ansträngningen som ett esport-proffs utsätter sig för kan likställas med hederlig vanlig köttsport.
– Enligt mig är esport precis lika krävande som andra typer av sporter, om inte värre, säger professor Ingo Froböse på Deutche Sporthochschule i Köln, till tyska tidningen Deutsche Welle.

 

Sedan esporten såg dagens ljus där någon gång på 90-talet har många, om inte alla, belackare sett ner på fenomenet på grund av dess avsaknad av fysisk rörelse. Men nu slår alltså tyske professorn Ingo Froböse fast att man i många avseenden ser liknande – eller högre – fysisk ansträngning hos esport-proffs jämfört med de vanliga idrotterna.
– Mängden kortisol som produceras är på samma nivå som för en racerbilsförare, säger han bland annat.

Enligt det forskningsunderlag Froböse tagit fram står det klart att jämte det faktum att det krävs en enorm skicklighet i ren motorik måste utövarna samtidigt hålla flera olika ”extremet invecklade” taktiska aspekter i huvudet.
– Hela grejen är att allt är asymmetriskt. Båda händer rör sig på samma gång samtidigt som olika delar av hjärnan används hela tiden, konstaterar han och den nivån av ansträngning har aldrig dokumenterats tidigare – inte ens hos pingis-spelare där öga-hand-koordinationen är extremt hög.

 

I sin undersökning har Froböse tittat på kortisol-nivåerna i esportares kroppar. Kortisol är ett hormon som framför allt utsöndras från binjurarna i samband med stress. Och som sagt har Froböse uppmätt liknande nivåer av kortisol som man hittar i professionella racerförare.
– Det i kombination med hög puls ofta så hög som 160 till 180 slag i minuten – vilket är motsvarande det man har under riktigt långa lopp. Samtidigt krävs den nämnda mekaniska förmågan. Så, enligt mig är esport precis lika krävande som andra typer av sporter, om inte värre.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport