ESPORT

Röda Korsets Ungdomsförbund vill få unga att käka frukost – genom Twitch

av Björn Ehrnberg
frukost

Vi har alla hört det klassiska uttrycket ”du är vad du äter”.
Men en ny studie från TNS Sifo visar att åtta av tio svenskar påverkas på ett negativt sätt av att hoppa över frukosten.
Nu vill Röda Korsets Ungdomsförbund slå ett slag för frukosten – och de väljer att göra det genom Twitch och svenska esport-profiler.
–  För mig var det inget snack om att vara med på ett sånt här initiativ. Jättekul att Röda Korsets Ungdomsförbund ordnar frukostklubbar och väldigt kul att de vill sprida budskapet på en plattform där unga finns, det vill säga Twitch, säger Madeleine ”Maddelisk” Leander till Aftonbladet Esport.

I år har vi fått höra hur frukosten är det vikigaste målet under dagen. En smarrig macka på morgonkvisten kan göra underverk för de som börjar tappa energi innan lunch. Samtidigt visar statistik att var fjärde svensk ungdom hoppar över den viktiga måltiden.

För att sprida budskapet om morgonens viktiga krubb har Röda Korsets Ungdomsförbund, som gav TNS Sifo i uppdrag att kolla på svenskarnas matvanor på morgonen, valt att nå ut till ungdomar genom Twitch.

”Ingen idé att inte vara där unga är”

Tillsammans med bland annat tidigare världsmästaren i Starcraft 2, Madeleine ”Maddelisk” Leander och Sveriges bästa spelskribent, Effie Karabuda, hoppas Röda Korsets Ungdomsförbund kunna sprida sitt budskap.

Under denna vecka kommer de fem inbjudna profilerna sända sin frukost, umgås och svara på frågor från tittarna samtidigt som vi får ta del av deras goda förslag.
– Det finns ingen idé att inte vara där unga är, förklarar Hala Mohammed, Röda Korsets Ungdomsförbunds ordförande, om valet att använda Twitch som plattform för att förmedla budskapet.

”Jättekul”

Röda korsets ungdomsförbund har länge jobbat med så kallade frukostklubbar runt om i Sverige. I samarbete med skolor ges ungdomar chansen att få äta lite mat innan skolan där de även kan umgås med sina lärare och vänner.
– Vår ingång till våra frukostklubbar är dels att det är viktigt att äta frukost, men också den sociala aspekten, förklarar Mohammed för Aftonbladet Esport och fortsätter:
– Det sociala är en av de främsta anledningar till att vi valde Twitch. Vi hade kunnat göra en Youtube-film, men då missar man den sociala biten.

Maddelisk, som bekant gick och vann världsmästerskapet i Starcraft 2 2013, är en av de fem profilerna som ställer upp i kampanjen och för henne fanns det inte på kartan att inte delta.
– För mig var det inget snack om att vara med på ett sådant här initiativ. Det är jättekul att Röda korsets ungdomsförbund ordnar frukostklubbar och väldigt kul att de vill sprida budskapet genom på en plattform där unga finns, det vill säga Twitch, säger hon till Aftonbladet Esport.

”Få till en rutin”

På fredag kommer ungdomar och fans av Maddelisk få se henne antingen köra sin klassiska frukost som består av en noga uppmätt mängd yoghurt som kryddas med pumpakärnor, valnötter och russin – eller så kommer vi se en helgspecial som består av hembakade scones.
– Att äta på kvällen innan man går och lägger sig och sen inte äta igen innan lunch dagen efter innebär att man inte ätit något på över ett halv dygn, är Maddelisks förklaring till vikten av frukost.

Hur får man frukostätandet att bli en vanesak enligt dig?
– Jag tror att det handlar mycket om att få till en rutin av att äta frukost. Då blir man hungrig på morgonen, men om man slarvar så kanske man inte känner av hungern. Skulle man äta frukost varje dag i två veckor så vänjer sig kroppen vid det.

Fler engagemang

Frukostklubbar och kampanjer som denna är förstås inte allt vad Röda Korsets Ungdomsförbund sysslar med. Hala Mohammed berättar för Aftonbladet Esport om de olika lokalföreningarnas engagemang i bland annat Kompisgruppen, en satsning där frivilliga ungdomar är med och aktiverar ensamkommande flyktingbarn. Utöver Kompisgruppen driver de även bland annat Jourhavande kompis – vilket är en slags chattjour dit ungdomar kan vända sig för att prata om allt mellan himmel och jord.

Vid skrivande stund har vi redan fått bevittna Kristian ”Krisse” Täljeblad och KimmyPOWERS. För att se och umgås med Stefan ”MorroW” Andersson, Karabuda och Leander så är det denna kanal som gäller. Sändningarna börjar 07.30.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport