ESPORT

Så vill Sverok rensa bort sexismen från esporten

av Tobias Lundgren

sverokPUFFSvenska Starcraft 2-profilen Madeleine ”Maddelisk” Leander hyllar Sveroks initiativ.

Esporten ska bli mer inbjudande för kvinnor och HBTQ-personer och den utbredda sexismen ska motarbetas.
Det är målet för ett projekt som Sverok nu drar igång – där de genom en instans vill etablera förhållningsregler som spelare ska hålla sig efter för att minska mängden hatspråk och kränkningar inom scenen.
– Drömmen är att spelarna ställer upp på vår code of conduct och skapar en bättre miljö både på och utanför tävlingar, säger projektledaren Mattias von Gegerfelt.

Tack vare ett bidrag på 1,3 miljoner kronor från Allmänna Arvsfonden kommer han, Jesper Englin och Nicholas Ranegie i tre års tid jobba med projektet. Syftet är att långsiktigt skapa en mer välkomnande attityd för alla.
– Sexism är ett problem. Diskriminering av HBTQ-personer, funktionshindrade eller personer på grund av ras och religion och så vidare, alla diskrimineringsgrunder förekommer, säger von Gegerfelt.
Sverok vill införa en granskande instans, vars ”code of conduct” eller uppförandekod, ska följas av samtliga spelare i Sverige.

”Vill skapa fysiska mötesplatser”

De som bryter mot koden kan komma att stängas av från tävlingar, som i fallet då SK Gaming-spelaren Svenskeren stängdes av från Worlds då han använt ett rasistiskt namn i spelet.
– Lite som esportens version av Svenska Fotbollsförbundet. Första grundpelaren är vår uppförandekod. Att få den att bli en standard och att alla arrangörer ska använda den. Andra pelaren är att skapa fysiska mötesplatser. Vi ser att organisationerna där spelare inte träffas fysiskt har mer problem. Målet är att ha en mötesplats i varje län där spelare kan träna och träffa varandra.

Den tredje punkten är den granskande instansen som ska se till att koden efterlevs och utfärda straff om spelare bryter mot uppförandereglerna.
– Vi vet inte exakt hur den ska se ut och vilka befogenheter den har. Vi ska jobba fram den tillsammans med svenska e-sportscenen samt med utvecklare och spelcenter.

”Viktigt att alla får vara med”

Varför känner ni att ett sådant här projekt behövs nu?

– Esporten växer explosionsartat men vuxna ser det som barn som leker. Men det är en rörelse, en del av samhället och det känns viktigt att alla får vara med. Att spela är en av de absolut roligaste sakerna man kan ägna sig åt, då är det jätteviktigt att esporten inte stänger dörren för några. Det blir mycket roligare om det finns en bra blandning av människor och större mångfald. Scenen blir mer livskraftig då.

Esporten är väldigt internationell och många tävlar utomlands. Hur tänker ni att er ”code of conduct” ska kunna tillämpas på dem?

– Sverige står långt fram på den globala scenen, vi har bra spelare och duktiga spelutvecklare, så vi kan påverka även internationellt. Det är bara en tidsfråga innan det upprättas en internationell instans eller ett förbund och då är vår förhoppning att instansen vi ska lägga grunden till blir en del av den. Det vore fantastiskt och då kommer esporten verkligen att tas seriöst.

”Får utstå sexism dagligen”

Svenska Starcraft 2-stjärnan Madeleine ”Maddelisk” Leander välkomnar Sveroks initiativ. Hon har själv erfarenheter av hur det är att hålla på med esport som kvinna.
– Sexistiska kommentarer är något vi får utstå dagligen. Det förekommer dels när man spelar men också i forum och på sociala medier. Det är inte bara dåligt för de som spelar eller vill börja spela utan gör också att många utanför inte tar gaming på allvar. Jag tror att gamingvärlden skulle gynnas av ett bättre och mer inkluderande klimat, jag tror att det skulle få fler tjejer att spela och fler sponsorer att se gaming som en bra satsning.

”Måste organisera som annan sport”

Men hon tror också att det kan bli svårt att sätta upp regler som följs av alla spelare.
– Att arbeta mot en bättre och trevligare miljö för alla gamers är ett jättebra initiativ. Att sätta upp regler och straff är en väg att gå men att få det att fungera kan bli svårt, speciellt när det görs i liten skala. Jag tror att man måste börja från grunden och organisera gaming och e-sport precis som många andra sporter, där man träffas och spelar tillsammans och där vuxna finns med. Undersökningar har dessutom visat att man är mindre benägen att lägga fientliga kommentarer när man har ögonkontakt.

Maddelisk bloggar även här på Aftonbladet Esport – läs den här!

Det här är Sverok

Sveriges största ungdomsförbund med 110 000 medlemmar i 1100 föreningar över hela Sverige.

Läs mer om Sverok på officiella sajten.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport