ESPORT

Smash Bros-arrangör avgår efter trakasserianklagelser

av Tobias Lundgren
apex

Den tävlingsinriktade Super Smash Bros-communityn i USA skakas av en sexskandal.
Turneringsarrangören Jonathan ”Alex Strife” Lugo, som ansvarat för tävlingen Apex, anklagas för trakasserier av ett flertal kvinnor och under gårdagen stod det klart att han lämnar sin tjänst.
– Det är totalt oacceptabelt beteende av en communityledare att sexuellt trakassera deltagare, speciellt när det är minderåriga tjejer, säger Kay Mitchell, en av de drabbade, till Daily Dot.

Fightingscenen i USA skakas just nu av nyheten att Jonathan ”Alex Strife” Lugo, mannen bakom populära turneringen Apex, avgått efter att ha anklagats för sexuella trakasserier av ett flertal personer.
Bland annat ska Lugo ha hängt ut Haley ”Nyani” Jones, som är transsexuell, och använt hennes födelsenamn i konversationer.
– Fram till den händelsen visste nästan ingen inom spelet att jag var transsexuell. Jag var alltid rädd att communityn skulle visa sig bestå av stereotypa intoleranta gamergrabbar, säger hon till Daily Dot.

”Pratade om mina bröst”

Kay Mitchell, även hon transsexuell, berättar hur Lugo trakasserat henne via Skype.
– Mitt företag sponsrade Apex och tryckte upp troféerna för tävlingen 2014. Då pratade han om mina bröst och sin attraktion till transkvinnor. Det här höll på under turneringen och månader efteråt tills jag blockerade honom, berättar hon.

Dessutom ska arrangören ha trakasserat då 14-åriga Emily ”Kiwi” Wajda, som skrev om händelserna i en bloggpost redan 2010.
”Du frågar inte en 14-årig tjej vilken bh-storlek hon har och säger att du vill göra äckliga pedofilgrejer med henne och kommer undan med det”, skrev hon och delade en skärmdump av en konversation.

Blev sågad vid fotknölarna

Mitchell sågade Lugo vid fotknölarna i en intervju med Daily Dot en kort tid innan han avgick.
– Det är totalt oacceptabelt beteende av en communityledare att sexuellt trakassera deltagare, speciellt när det är minderåriga tjejer. Jag förväntar mig att han säger upp sig eller blir bortplockad som ledare för turneringen. Annars tror jag Nintendo och andra sponsorer måste tänka om gällande deras relation till ett event som inte är en trygg plats för kvinnor.

Efter uttalandet stämde flera ledande figurer inom communityn in i kraven att Lugo skulle säga upp sig.
”Vi har jobbat så hårt för att odla en scen där ett brett spektrum av personer kan göra ett avtryck. Vi måste fortsätta skicka signaler om öppenhet och vi måste fortsätta göra våra events trygga”, säger kommentatorprofilen Wynton ”Prog” Smith i ett uttalande.

”Hör till en liten minoritet”

När Lugo så bestämde sig för att kliva ner hyllade Mitchell sin community och hur den reagerat på nyheterna.
– Ledarna inom communityn har klivit fram på ett väldigt positivt sätt. Jag har idag fått se att Lugo hör till en liten minoritet av personer som beter sig på det här sättet, åtminstone när det gäller beteendet mot transkvinnor.

Jonathan Lugo har ännu inte bemött anklagelserna.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport