ESPORT

Var går gränsen för vad som får streamas?

av Madeleine Leander

I dag såg jag en tråd på reddit som jämförde att titta på kvinnliga streamers med att titta på en manlig streamer som beter sig våldsamt mot sin flickvän. Ganska många tycker att jämförelsen är lämplig. Jag tycker den är obehaglig och skrämmande.

I går blev en känd streamer (League of Legends) bannad av Riot. Den exakta anledningen till detta vet jag inte men jag är inte förvånad. Det som snarare förvånar mig är att inte twitch gjort något tidigare. Spelaren har agerat minst sagt aggressivt mot sin flickvän när han streamat. Se klippet själva här (varning för obehagliga bilder och ljud). Jag tycker klippet talar för sig själv och tänker inte gå in på hur fel jag tycker att det han gör är.

Jag gjorde misstaget att läsa om detta på reddit. En av de mest uppröstade konversationerna lyder:

”So is this guy famous for being an asshole?”

” People are such losers that they will sit around all day watching some guy be an asshole? ”

” People sit around all day watching low level girls play league so… yes ”

“ Be careful with the truth.”

Untitled-2 copy

Klimatet för kvinnliga streamers är ofta ganska tufft och många ifrågasätts. De döms ofta som grupp och får utstå diverse obehagliga kommentarer om sina kroppsdelar. Jag minns själv hur jag uppmanades visa brösten när jag streamade förra gången. Det här tog dock priset.

Det värsta i historien är dock att streamingtjänster inte har tydligare regler. Twitch uppdaterade i oktober sina regler för de som streamar. De pratar bland annat om hur man inte får klä sig.

“Wearing no clothing or sexually suggestive clothing – including lingerie, swimsuits, pasties, and undergarments – will most likely get you suspended,…”

Varningar har delats ut på grund av klädsel men när en streamer uppför sig hotfullt och aggressivt mot en annan människa görs inget. Streaming har växt mycket de senaste åren, det är dags att reglerna kommer ikapp.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport