ESPORT

Studien: ”Män som trakasserar kvinnor är förlorare”

av Simon Engstrand

Halo 3

Forskarna observerade och studerade kommentarerna som spelarna gav varandra i Halo 3. Och en vecka senare kunde de konstatera: Män som trakasserar kvinnor på nätet är bokstavligt talat förlorare.

Männen som trakasserar kvinnor på nätet är förmodligen samma personer som också har egna problem. Det menar forskarna Michael Kasumovic och Jeffrey Kuznekoff, som under en veckas tid observerat och studerat kommentarerna kvinnor och män gett varandra i Halo 3, där alla är anonyma och 95 procent är män.

Den nya studien, som är publicerad i vetenskapstidskriften PLOS, konstaterar att männen, oavsett kompetens och matchens resultat, i större utsträckning tenderar att vara schysta mot varandra. De som dessutom är skickliga på spelet ger i större utsträckning komplimanger till andra spelare, oavsett vilket kön mottagaren har.

Männen som spelar sämre, slänger däremot allt oftare ur sig kränkande och nedlåtande kommentarer och oftast mot de kvinnliga spelarna. Anledningen tycks vara att antalet spelande kvinnor ökar, och det i en miljö som traditionellt varit väldigt mansdominerad. Detta gör att den sociala hierarkin störs och männen som det går dåligt för riskerar att tappa status, menar forskarna.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport