ESPORT

Twitch går på offensiven mot falska robot-konton

av Simon Engstrand

Robotar som drar upp tittarsiffrorna på Twitch-kanaler har länge varit ett problem i communityn.
Nu tar streaming-jätten rättsliga åtgärder mot flera företag som säljer fusket.

För spel-entusiaster världen över har det länge stuckit i ögonen att se personer som Harry ”Massan” Cheong och Evan ”Winter” Ballnik ligga i toppskiktet av spelare med flest tittare på Twitch. Anledningen? Bottar. Massvis, massvis av misstänkta robot-konton som drar upp tittarsiffrorna.

Det ska sägas att huruvida profilerna faktiskt har använt fusket eller inte är oklart, men att det förekommer i scenen råder det ingen tvekan om. Många community-medlemmar verkar säkra om sin sak och har vid flera tillfällen samlat bevismaterial mot nämnda spelare. Tidigare under året blev Massan till och med tillfälligt avstängd från tjänsten.

Alldeles oavsett ifall personerna har fuskat eller ej, så går Twitch nu på offensiven. På fredagskvällen skickade streaming-jätten ut ett pressmeddelande där man avslöjar att de tänker ta rättsliga åtgärder mot sju olika företag som tillhandahåller fusket.

Tidigare har man tillsatt tekniska lösningar för att identifiera och stänga ner bot-konton, och aktivt utrett rapporterade misstänkta konton. Men nu tar alltså Twitch steget längre för att motverka fusket.
”I slutändan är dock det bästa sättet att sluta använda deras tjänster. Det skadar både personernas konton och communityt som helhet” säger Twitch i ett pressmeddelande.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport