ESPORT

Twitch köper agenturen som representerar storlagen

av Tobias Lundgren
allianceegPUFF

I slutet av augusti blev streamingtjänsten Twitch uppköpt av Amazon för drygt 1 miljard dollar.
Nu har Twitch i sin tur köpt agenturen Goodgame – vilket innebär att storlagen Alliance och Evil Geniuses nu i praktiken representeras av Amazon.
– Twitch är bra på vad de gör, de förstår esporten och bryr sig om att communityn ska växa på rätt sätt, skriver Goodgames ägare Alex Garfield i ett pressmeddelande.

Med över 60 miljoner besökare i månaden är streamingtjänsten Twitch överlägset störst när det gäller att sända gaming och esport. Ett kvitto på sajtens värde kom i augusti då e-handelsföretaget Amazon köpte den för drygt en miljard dollar.

”Stolt över vad vi åstadkommit”

Nu har nästa stora affär i esportvärlden offentliggjorts. Twitch köper upp agenturen GoodGame, agenturen som skapades av Evil Genius-bossen Alex Garfield och som förutom EG även representerar The Alliance. Affären innebär att de båda lagen nu i grunden representeras av Amazon. I ett långt öppet brev berättar Garfield om hur han startade Goodgame och varför han nu väljer att sälja.
– Jag är stolt över vad vi åstadkommit de senaste tio åren. Vi har signat fantastiska spelare och lag och vi har haft väldigt kul. Vi har vunnit titlar i alla stora esport-spel och delat ut över 10 miljoner dollar till spelare, lag, turneringar och andra delar av esportens ekosystem.

”Viktigt att vi jobbar tillsammans”

Anledningen bakom försäljningen är att han vill försäkra sig om esportens fortsatta tillväxt.
– Esporten har aldrig varit större än just nu. Var och varannan dag ser vi artiklar i stora publikationer eller nya medieföretag försöka producera eller vara värdar för esportmaterial. Intresset har aldrig varit större men vi måste se till att intresset är fokuserat och kanaliseras på rätt sätt om vi vill fortsätta växa. Därför är det viktigare än någonsin att vi jobbar tillsammans.
– Goodgame kan spela en roll i att få alla på samma sida. Vi förstår saker från lagens, spelarnas och turneringarnas perspektiv men vi har varit upptagna med det dagliga jobbet att sköta ett företag i en tävlingsinriktad industri och det har begränsat vår förmåga att se till allas bästa. Därför valde jag att ansluta oss till Twitch.

”Finansiell trygghet ingen nackdel”

Men Garfield mörkar inte att det även är stora summor inblandade, även om siffror aldrig nämns.
– Det är en bra affär för samtliga inblandade. Jag skulle ljuga om jag sa att stödet inte vägde in i beslutet. Och jag skulle ljuga lika mycket om jag sa att endast stödet hade varit tillräckligt. Missförstå mig inte, finansiell trygghet är ingen nackdel. Men jag lade inte tio år av mitt liv på företaget och den här industrin för att sälja min själ offentligt för en slant.

Reaktionerna från communityn har redan haglat in och de flesta är positiva.

Och Starcraft 2-stjärnan Benjamin ”DeMusliM” Baker var nyfiken på dealen, men undrade inte över summor utan istället över vilken sorts gear han kan se fram emot i framtiden.

Flera svenskar i organisationerna

Förutom DeMusliM har Evil Geniuses spelare som Lee ”Jaedong” Jae-Dong och svenskarna Marcus ”ThorZaIN” Eklöf och Ludwig ”Zai” Wåhlberg. The Alliance är mest känt för Dota2-laget som med Joakim ”Akke ”Akterhall, Jonathan ”Loda” Berg och Henrik ”AdmiralBulldog” Ahnberg i spetsen vann jätteturneringen The International 3 2013. Men i stallet finns även svenske Fifa-mästaren Ivan ”BorasLegend” Lapanje.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport