ESPORT

Utfryste Dreamhack-chefen: Svårt att inte se dem som ryggradslösa maskar

av Björn Ehrnberg
Robert Ohlén. Photo: Helena Kristiansson / DreamHack
Robert Ohlén. Photo: Helena Kristiansson / DreamHack

Robert Ohlen blev under något kontroversiella former avsatt som vd för Dreamhack. Enligt företaget saknades förtroende för den numera forne chefen, men nu hävdar Robert Ohlen att han blev utfryst. Och i en intervju med The Daily Dot går Robert Ohlén till hård attack mot sina tidigare arbetskamrater.
– Det är svårt att inte se dem som ryggradslösa maskar.

I helgen blev Robert Ohlén avsatt som vd för Dreamhack. Det hela skedde under kontroversiella omständigheter och i en längre intervju med The Daily Dot berättar nu Dreamhacks förre chef om det som föranledde styrelsens beslut att avsätta honom som vd.

Mycket härstammar från en konflikt mellan Ohlén och hans pappa. En konflikt som rotade sig i att Robert gav bort sina aktier i DreamHack i ett ”taktiskt drag” för att skydda sig mot tidigare affärskollegan David Garpenståhl. Det var aktieandelar han aldrig skulle få se igen.
– Jag frågade min pappa om jag kunde få tillbaka mina aktier, men han vägrade, säger Robert Ohlén och fortsätter:
– Varje gång jag tjatade hade han underliga anledningar till varför han inte kunde ge tillbaka dem. Det handlade om allt från timing till hur de skulle påverka finanser – saker jag visste var osanna eller var helt obegripliga.

Enligt den nu avsatte Dreamhack-ledaren återstod då två alternativ. Antingen att slåss för de som var hans, eller spela med och se var händelseförloppet skulle ta honom. Han valde att fly istället för att fäkta. Ett beslut som – enligt egen utsago – skulle kosta honom dyrt.

”I was fucked”

Robert Ohlén medger i intervjun att hans insats som vd blev allt sämre eftersom fokuset inte längre var där. Och i ett möte med sina medarbetare gjordes det klart att han skulle sluta som högsta höns i ett av världens mest framgångsrika esportrelaterade företag.
– Vi höll alla med om att det behövdes en omstrukturering, även jag. Jag var nöjd med att kliva ner som vd för att det fungerade inte längre. Mitt fokus låg inte längre på den dagliga verksamheten, utan mer på den interna – och idiotiska – ”bullshiten”.

Robert fick veta att han skulle få en ny roll. Han skulle bli styrelseordförande. Och där skulle han kunna ge sina råd och tips utan att behöva jobba med utförandet av detaljerna. Men vad som följde var istället en utfrysning, uppger Ohlén till The Daily Dot.

Styrelsen, med pappan i spetsen, valde att avsätta Robert Ohlén utan en ny position inom företaget. Han fick reda på beslutet av företagstyrelsens nuvarande ordförande, Mats Liliecrona.
– Det var då polletten trillade ner och jag insåg att vad som var i görningen. Jag var på väg att bli utfryst från Dreamhack. Jag hade inga aktier, ingen makt i styrelsen och inga resurser. Jag var körd.

”Skalade bort min Dreamhack-identitet”

När Aftonbladet Esport når Dreamhack har de precis läst artikeln. Men företagets presstalesman, Fredrik Nyström, vill inte ge nya kommentarer efter förre medarbetarens hårda ord.
– Vi pratar inte om före detta anställda, säger han och fortsätter:
– Allt vi kommer säga i det här ärendet har vi publicerat i vår pressrelease.

Robert Ohlén å andra sidan hade mer att säga. Efter det stått klart att han blivit avsatt upplevde han de nästkommande dagarna blev behandlad som en praktikant snarare än en vd.
– En dag hade de tagit bort mitt mail-konto utan ett ord. De var så paranoida att jag skulle göra något galet att skalade bort min Dreamhack-identitet utan att konfrontera mig och be mig själv göra det.

På frågan om hur framtiden ser ut berättar Robert Ohlén att just nu inte har en aning om vad han ska syssla med. Däremot väntar en resa till London och en träff med sin fru.
– Hon vet alltid vad man ska göra och jag har en känsla av att hon kommer säga ”fuck it.”

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport