ESPORT

Uppsala i framkant med att stödja esport

av teodice

Idag under invigningen av den 25e upplagan av LANet Birdie i Uppsala var kommunalrådet Carolina Andersson (S) på plats. Vi tycker att det är en bra signal för e-sporten att Uppsala kommun skickar ett ledande kommunalråd för att inviga ett LAN. Det visar verkligen att de öppnar upp sig för att på allvar stödja den framtida e-sportutvecklingen. Vi hoppas att fler städer följer Uppsalas goda exempel och satsar på arenorna för e-sport, och inte bara för den traditionella idrotten eller musiken. Vi kan bara applådera detta!

 
Birdie har anordnas årligen sedan 1993 och började som ett mindre LAN i Lundellska skolans matsal. Birdie är äldre än DreamHack och det näst största LANet efter just DreamHacket. De har lyckats bli den största ideellt anordnade datorfestivalen i Sverige. Resan dit har varit lång sedan starten men nu, för andra året i rad, anordnas LANet i Uppsalas finare lokaler – Fyrishovs nya multisportarena. Idag har vallfärdar allt fler till Uppsala i maj månad för att ta del av esport, men också för att tävla i olika demotävlingar eller bara för att helt enkelt umgås med vänner. Nytt för i år är ett utökat expo med olika utställare och att de har adderat Peppconfestivalen under samma tak.

Att Uppsala kommuns främsta representanter är på plats och aktivt tar del av invigningen är tecken på att event likt Birdie börjar få allt mer inflytande och dess närvaro och fördelar inte går att blunda för. Med detta framträdande ges indikationer om vad Uppsala har för bild av framtiden för esport och stadens ungdomar. Caroline Andersson från Uppsala stad sa under invigningen ”Det är här framtidens kreativa människor sitter som kommer bidra med sina erfarenheter senare i livet”. Hon avslutar invigningen med att ”Nu kör vi. Go all in!”

P1010091

 

En representation av denna sort är inte att underskatta och förhoppningsvis kan det leda till en ökad satsning på esporten i Uppsala. Vi hoppas att e-sporten stöds mer brett och att ungdomar ges utökade möjligheter att få utöva e-sport. Kanske kan en effekt av ett ökat engagemang från Uppsalas sida vara att flera andra städer tar efter? Att satsa på ungdomar och deras passion är en säker framtid för progressiva städer! E-sporten är inget temporärt som försvinner över en natt.

Det är ett massivt steg framåt för Birdie att efter alla år av arbete om Uppsala fattat vilket fint evenemang de har. Om Birdie har fått de som bestämmer att lyssna och engagera sig så är det första steget till något stort. Vem vet var Uppsala stad är på esportkartan om ett par år? Vi ser fram emot att ta reda på det och vara en del av den utvecklingen!

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport