ESPORT

Valguiden: Så vill partierna förändra esporten

av Björn Ehrnberg
partierna

Ingen kan väl ha missat att valet står för dörren? På söndag går Sverige till valurnorna för att fatta beslut om hur Sverige ska styras åren som kommer. Och nu vet vi hur partierna tänker kring esporten och dess närmaste framtid.
”Atletvisum skulle hjälpa till att än mer legitimisera esporten”, skriver en representant från Piratpartiet till Sthlmesport.se.

Flera har redan förtidsröstat, men det är på söndag som den stora majoriteten går med röstkortet i högsta hugg för att fatta ett viktigt beslut. Som vanligt har flera stora frågor dominerat årets debatter, men diskussionerna om esportens framtid har gått obemärkt förbi.

Till sthlmesport.se berättar nu partierna hur de ser på esporten som hobby, spörsmål och som sport. Det första som sticker ut är att Socialdemokraterna just inte vill kalla det en sport.”E-sport har likheter med schack och bridge, snarare än med fysisk sport,” kan vi läsa från det största oppositionspartiet.

Esporten ska likställas annan idrott

Varje år får de unga föreningarna i idrotten motta närmare 1,7 miljarder kronor från Ungdomsstyrelsen. På frågan hur mycket pengar som är rimligt att tilldela esporten svarar Feministiskt initiativs, Tamm Sjödin, och Susanne von Tiedemann från Centerpartiet att esporten ska likställas all annan idrott. Även Piratpartiet vill legitimera esporten och göra den likställd all övrig sport. ”Övriga partier ville inte prata om någon särskild fördelning, utan pekar på olika instanser som i framtiden skulle kunna inkludera e-sport i sina system,” skriver Sthlmesport.se.

Samtidigt är samtliga partier eniga om att klimatet man ibland kan uppleva på bitvågorna måste åtgärdas. Bland annat skriver Matilda Johansson, politisk sekreterare hos Vänsterpartiet, till Sthlmesport att ”idag är anmälningarna många, men de leder sällan till åtal. Rättsväsendet behöver fler verktyg och mer kunskap för att effektivt kunna motarbeta den här typen av brottslighet. Vi vill att det ska bildas en nätombudsman, NätO, som ges i uppdrag att stödja och hjälpa den som utsätts för hot och kränkningar på nätet.”

Spelen som dominerar

På den väsentligt mindre viktiga frågan vilket spel som dominerar i partiet spretar svaren ordentligt. Hos Kristdemokraterna får vi reda av Inger Strömbom, som är informationschef, att det är Pacman som spelas: ”ett tidlöst spel som de flesta kan behärska.” Av Susanne von Tiedemann (C) får vi veta att det är Europa Universialis som går bäst hem hos fyrklövern. Socialdemokraternas Camilla Frik samt Stefan Dubois hos Moderaterna berättar att Minecraft är det som spelas i Sveriges största partier.

Enkäten i korthet

F!
Vill ge esporten utrymme likvärdigt idrotten samt motverka normativ diskriminering i såväl föreningsverksamhet som i hanteringen av näthat

Kd
Kan tänka sig att se över viseringskrav för e-sportproffs, men anser inte att statliga medel skall gå till e-sport.

C
Vill att e-sporten ska få samma behandling som sport och ser positivt på arbetskraftinvandring i form av e-sportproffs.

S
Anser inte att e-sport är en sport, och vill att hatbrott på nätet ska prioriteras högre av polisen.

Fp
Tar inte ställning i de flesta av frågorna, men föreslår att e-sportförbund ansöker om medlemskap i Riksidrottsförbundet.

M
Vill satsa på en väl utbyggd IT-infrastruktur och tror att e-sportens tillväxt blir en viktig utmaning för det politiska Sverige.

Mp
Vill patcha “byråkratiska buggar” som motverkar e-sport, och utbilda den offentliga förvaltningen så att fler riktade insatser kan gå till e-sport.

V
Vill hitta en plats för e-sport i kultur- och idrottsvärlden samt skapa fler mötesplatser där folk kan spela tillsammans.

PP
Vill att e-sporten legitimeras, och tror att nätneutralitet är en viktig förutsättning för att den ska kunna växa.

SD
STHLM Esport har försökt kontakta Sverigedemokraterna men de har inte återkommit med ett svar.

Läs enkäten i sin helhet här.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport