ESPORT

Zanster – en ung stjärnspelare

av teodice

zanster artikel
Det finns många ungdomar i världen som drömmer om att kunna leva på att spela datorspel. Anton ”Zanster” Dahlström är en av dem som har lyckats uppfylla den drömmen. Zanster kom först i kontakt med StarCraft 2 genom en YouTube-video, och sedan dess har han varit fast.

Som StarCraft 2 spelare för Team Property är Zanster en av de bättre svenska spelarna, och det går bara framåt för honom. Efter att förra året ha vunnit ESPORTSM mot Marcus ”ThorZaIN” Eklöf (som länge har setts som en av de bästa i Sverige), och sedan tagit sig till final i IeSF har den 18-årige Zerg-spelaren på senare tid definitivt visat sig vara en av de starkare spelarna i landet. Nu är han med och kvalar till World Championship Series, där han tidigare har lyckat ta sig till Challenger League. I år har han varit på gränsen till att lyckas ta sig in i igen, men än så länge har han tyvärr inte gjort det.

Den 12 februari 2013 gick Zanster med i Fnatic Academy, och ett år senare visade han sig vara tillräckligt bra för att gå med i den professionella delen av Fnatic. Där fick Zanster en ordentlig start på sin karriär, och under Fnatic så vann han ett par online-turneringar, som Go4SC2, och offlineturneringarna Svenska E-Sportcupens deltävling i Jönköping och ESPORTM. När han i slutet av förra året gick med i Team Property så gjorde han även något som kan anses som han största bedrift hittills, nämligen att ta silver i den internationella tävlingen IeSF.

När Zanster vann Jönköpings deltävling tyckte många att det var en skräll, då han gick 3-0 mot både ThorZaIN och SjoW. Men själv sa han att han då såg sig själv som favorit, eftersom han var han, som han själv sa, och för att han hade gjort bra ifrån sig när han tränat. Han blev inte heller nervös på scen, vilket var till en stor fördel.

Zanster själv beskriver sin spelstil som att han är lite otålig, och gör saker utan att ta för stora risker. Zansters före detta lagkamrat Viktor ”Miniraser” Malmberg beskrev Zansters spelstil som att han inte riktigt förstod vad som hände… vilket Zanster själv till en viss del kunde hålla med om.

Under de senaste två månaderna har Zanster varit i Root Gamings hus i U.S.A. och tränat, tillsammans med några andra spelare från olika lag. Väl hemma i Sverige var han åter med och försökte kvala till WCS, men trots att han vann sina första matcher så lyckades han inte ta sig hela vägen. Zanster själv sa att han inte var helt van vid sin set-up hemma, efter att ha varit i U.S.A. så pass länge, vilket kan ha påverkat hur han spelade en del. Utöver WCS har Zanster också tänkt vara med i DreamHack och E-SportSM.

Vi får önska Zanster lycka till, och hoppas på att det går ännu bättre för honom under 2015!

Skrivet av Linn ”HoodDoggeh” Jutemark

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport