FIFA

Svenska mästaren om nya FIFA15: Han är bäst i spelet

av Björn Ehrnberg

Ett av de kanske mest klassiska spelen har en svensk som vunnit VM.
Och förhoppningsvis kommer Ivan Lapanje att fortsätta dominera även under FIFA 15, ett spel som – ur proffsens ögon – är väldigt annorlunda mot föregångaren.
– Vi spelare har blivit tvungna att helt lägga om vår spelstil för att anpassa oss, säger han till Aftonbladet Esport.

ANMÄL DIG TILL E-FOOTBALL CHALLENGE HÄR

Ivan Lapanje, en av världens bästa FIFA-spelare och regerande svensk mästare, dök upp på redaktionen glad i hågen. På Aftonbladets fick han möta Sportbladets fotbollsexpert, Kalle Karlsson. Men när sista inlägget hade slagits och bollen slutat rulla, var det egentligen inte en match vi fått bevittna – utan en ren utklassning.
Lapanje vann skotten på mål med 24-0. Matchen slutade dock 3-0, kraftigt i under kant.

Och efter drabbningen berättade en nöjd svensk mästare om allt som förändrats med årets spel, men också om hur EA skulle kunna få FIFA att bli en större spelare på esport-scenen.
– Jag önskar bara att de kunde satsa mer på små detaljer som skulle öka intresset för proffsen. EA skulle kunna titta på hur Valve gjort med CS:GO där streams till stora matcher finns att hitta på förstasidan i spelet, säger han.

Måste placera bollen

Årets upplaga av FIFA har sett en del förändringar. För proffsen och oss vanliga dödliga har inläggen fått sig en rejäl nerf och skotten har blivit svårare att sätta.
– Nu krävs det mer finess-skott för att få in bollen i mål, man måste använda sig av bredsidor. I FIFA 14 kunde man gå mer på kraft, men i år handlar det mer om att placera bollen just där målvakten inte kan ta den.

I tidigare upplagor av FIFA har Cristiano Ronaldo varit extremt stark, hur är han i årets upplaga?
– Den verklige Ronaldo är ju en komplett fotbollsspelare på väldigt många nivåer. Och det yttrar sig väldigt bra i FIFA. Han är bra i alla moment på den offensiva planhalvan. Han är stor och kraftig, han är snabb och spänstig. Han kan redan göra allt med bollen som exempelvis Lionel Messi kan och det var nog därför som han blev nästan omänsklig i senaste årens FIFA, säger Lapanje och fortsätter:
– Tittar man på just Ronaldo jämfört med Messi, så är det hans breda spektrum som gör honom så stark, du kan använda honom nästan överallt. Messi är mer begränsad, då han inte kan – exempelvis – spela så värst bra som fast pjäs i motståndarnas straffområde.

Hur har utveckligen sett ut annars?
– FIFA handlar väldigt mycket om det fysiska spelet, och det gör det svårt för spelare som till exempel Xavi. Men utvecklarna har försökt att jobba med att mer subtila egenskaper, så som passningsförmåga och spelförståelse, ska bli mer framträdande. Och eftersom inläggen har förlorat i värde, så har passningsspelet fått mer relevans – vilket gynnar spelare som Andrea Pirlo och Xavi.

”Tänk om man kunde bygga sitt eget lag”

FIFA är, i vanlig ordning, en rejäl kassako för EA. Spelet har sålts i miljontal, men det saknar fortfarande en vibrerande esport-scen. De som idag streamar satsar mest på Ultimate Team. Och det är också där EA har lagt mest fokus, kanske på bekostnad av just esport-aspekterna av spelet. Samtidigt att man enkelt skulle kunna bygga en symbios mellan Ultimate Team och esporten i stort.
– Tänk om man kunde bygga sitt eget lag, som man sedan kunde spela med mot andra oavsett var i världen man befann sig. Då skulle proffsen få “ta med sig” sitt lag till de olika turneringarna som spelas varje år. Då skulle också tittarna få se andra lag mötas än spegelmatcher där båda väljer Real Madrid – vilket säkerligen också skulle gynna FIFA som esport.

Spela E-Football Challenge med Sportbladet

I veckan är det premiär för Sportbladet och Aftonbladet Esports turnering E-Football Challenge där spelare från hela Sverige kan tävla om att vinna 15 000 kronor i resecheckar. För att anmäla dig till turneringen och börja spela mot några av Sveriges bästa spelare – klicka på den här länken.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport