FIFA

”Jättestort att de vill få in esport i ett klassiskt sammanhang”

av Tobias Lundgren
Fifa15.
Fifa15.

I januari kommer Skolidrottsförbundet att införa FIFA15 som en officiell gren i klassiska Skol-SM.
Och Magnus Jonsson som är ordförande i medarrangerande Svenska Esportföreningen är det en tydlig signal att esporten accepteras mer och mer.
– Att folk kommer utifrån vår esport-sfär och vill ha in den i ett klassiskt sammanhang är jättestort och vi kan bara hoppas att fler följer efter, säger han.

Skol-SM är en klassisk institution som de flesta i Sverige någon gång antingen deltagit i eller tittat på.
Tidigare har grenarna varit traditionella, som friidrott, innebandy och handboll, men i år kommer en ny och för esporten ganska betydelsefull tävling att presenteras av Skolidrottsförbundet.
Tillsammans med EA Sports och Svenska Esportföreningen kommer nämligen Sveriges högstadie- och gymnasieelever att tävla mot varandra i fotbollsspelet FIFA15, med start i januari.
– Vi har märkt att en del skolidrottsföreningar i landet gör egna tävlingar inom spelet. Eftersom vi har många föreningar har vi sett att det är en bra väg att nå en ny målgrupp med bara ungdomar. Vi vill ta chansen när det är så stort intresse i det hela, därför har vi tagit kontakt med EA och de är med och hjälper oss genomföra detta, säger Skolidrottsförbundets tävlingsansvarige Torbjörn Lundin.

”Handlar om att få kontakt med ungdomar”

Enligt en SIFO-undersökning tycker 8 av 10 föräldrar att spel är positivt för barnen och Lundin vill föregå kritiken som kan uppstå när det handlar om barn och spelande.
– Vi har tänkt förekomma åsikter som ”ska ni inte se till att barn rör på sig”. Det här handlar om att få kontakt med barn och ungdomar och få dem att upptäcka föreningslivet.

Varför föll valet just på FIFA15?

– Det är första året och vi vill ha en liten begränsning för att göra något väldigt bra av det. Sedan finns det även en koppling till idrotten i spelet.

Men i framtiden kommer ni kanske arrangera skol-SM i fler spel?

– Det skulle vi kunna göra. Vi har 1300 föreningar ute i landet där det spelas andra spel och arrangeras lan-kvällar och sådana saker. Där vill vi gärna hänga med.

Vilka priser kommer deltagarna tävla om?

– Det börjar pratas mer och mer om prispengar i esportvärlden, men så jobbar inte riktigt vi. Man får priser i form av medaljer och en buckla, men framförallt äran. Men vi vet att det finns ett stort intresse att vara med ändå

”Jättestort att få in det i klassiskt sammanhang”

Med start i januari kommer skol-SM i FIFA15 åka runt till fem platser i Sverige som ännu inte är bestämda. Finalerna kommer rymma 128 spelare och hållas i samband med stora skol-SM som avgörs i idrottsarenan Fyrishov i Uppsala den 24-26 april.
Till sin hjälp har Skolidrottsförbundet, förutom EA Sports, tagit Svenska Esportföreningen som kommer bistå med domare och funktionärer under de olika stoppen. Och ordförande Magnus Jonsson är entusiastisk inför satsningen.
– Att folk kommer utifrån vår esport-sfär och vill ha in den i ett klassiskt sammanhang är jättestort och vi kan bara hoppas att fler följer efter, säger han.

”Esporten blir mer erkänd”

Kan det här bli ett steg i att få esporten mer erkänd i Sverige?

– Vi i Sverige ligger lite efter, många andra länder erkänner redan esporten. Men det går mer och mer åt samma håll, att den blir mer erkänd och fler som spelar. Vår generation växer upp och fler och fler hamnar i positioner där de kan jobba med frågan.

Från ert håll, kommer ni jobba för att få in fler spel i SM?

– Vi kände att det här är ett bra första steg. Sedan får vi se hur väl det faller ut och om vi kan utöka till andra spel. Just nu känns det bra att börja med FIFA, det är en bra ingång.

Dagens fråga

Totalt antal röster: 327

  • Helt rätt, det är framtiden!
  • Fel, tv- och datorspel har inte där att göra!

Vad tycker du om nyheten att FIFA15 blir en gren i Skol-SM? Kommentera här nedanför!

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport