HEARTHSTONE
English version

Amaz: ”De största streamerna tjänar en hel del pengar”

av Björn Ehrnberg
orangeamaz

Hearthstone och esport i stort växer för var dag som går.
Hundratusentals människor bevisar det dagligen när de ser sina stjärnor i det moderna TV-formatet som är Twitch.
– De största streamerna tjänar en hel del pengar, men det är inte pengar som förändrar vår livsstil, säger världsstjärnan Jason “Amaz” Chan till Aftonbladet Esport.

Esporten har kommit en lång väg sedan dagarna då en nervkittlande match på bitvågorna kunde förstöras av ett telefonsamtal. I sänder de största stjärnorna i världen sina träningar, sina matcher och allt annat de kan tänkas göra framför datorn till en publik som uppgår i miljoner. Det som var otänkbart för 15 år sedan är i dag en realitet. Och många utanför esport-världen har missat att ett helt nytt TV-format har vuxit fram.

Få stjärnor personiferar det nya moderna TV-tittandet som Jason “Amaz” Chan, grundare och lagledare i Team Archon. Det Hongkongbaserade proffset har ofta över 20-30 000 samtida tittare när han sänder framför sin dator. Samtidigt reser 23-åringen jorden runt och deltar i de största turneringarna i en sport som i många kretsar fått titeln “esportens schack.”
– Det är en tuff linje att dra, hur mycket tid ska man lägga på sin stream och hur mycket ska man lägga på tävlingssidan. I början hade jag mycket mer fokus på turneringarna, men nu – uppenbarligen – har jag satt upp en hel del andra mål med bland annat min stream. Till exempel har jag en show som kallas Jeoparino och samtidigt är jag ledare för många tävlingar. Så på senaste tiden har det varit mycket fokus på organiseringssidan av Hearthstone, berättar Amaz när han träffar Aftonbladet Esport i samband med Viagame House Cup i Stockholm.

När du streamar, är det så att du adderar något till din personlighet, spelar du en karaktär eller är du helt och hållet dig själv?
– Jag älskar att spela spel, de gör mig lycklig och interaktionen med communityt och chatten kommer helt naturligt för mig. När jag först började såg jag fram emot att sända varenda dag, men nu är det för mycket annat som behöver göras och jag är manager över mitt eget lag. Det är mycket jobb vid sidan av men jag uppskattar fortfarande att streama, säger Amaz.

29 859 697 startade strömmar

Amaz väg till toppen började via ett emulatorprogram till Hearthstone. Men den nu globala världsstjärnan föll omedelbart för spelet och kunde inte vänta på att få grotta ner sig i alla kort som Blizzard utvecklat utifrån sitt klassiska spel World of Warcraft.

Hearthstone har vuxit otroligt mycket under de senaste åren och du står på många sätt i fokus och har varit en del av communityt från början.
– I början hade jag inte ens en nyckel och tvingades spela på en provisorisk server. De hade ett program som emulerade korten och samtidigt fick man som spelare själv räkna ut hur mycket skada som delats ut varje tur. Jag hängde med på dem servrarna, och så fort jag fick tag på en nyckel till betaversionen blev jag överlycklig, säger Amaz som även har med sig sin svenske lagkamrat tillika nybliven mästare av ESL Legendary Series i Katowice, Jon “Orange” Westberg.
– Jag vet vilket program du menar, det heter Cocatrice, säger Orange.
– Ja. Det stämmer! Så fort Blizzard gick ut med att de skulle släppa spelet visste jag att jag behövde komma över det, säger Amaz.

Amaz streamar nästan dagligen på sin Twitch-kanal och når då ofta över 25-30 000 samtida tittare. Kanalen har 29 859 697 startade strömmar. Trots populäriteten får varken Amaz eller Orange ge feedback till Blizzard när det kommer till spelet i sin helhet.
– De pratar sällan med oss om balansen i spelet utan pratar hellre om communityt eller vad för tänkbara belöningar spelare ska få i Arena, säger Amaz och Orange fyller på:
– Den enda interaktionen jag har haft med Blizzard hade vi under en middag efter Katowice. Vi pratade också om communityt, men inte om själva spelet. Vi pratade mer om events och världsmästerskapet, och det kändes bra samtidigt som jag blev medveten om hur mycket de bryr sig om proffsen och spelarna i Hearthstone.

Betalade laghuset med egna pengar

Du är uppenbarligen en av de största Hearthstone-personligheterna, men när förstod du att du blivit en kändis? Hur var resan från att vara en spelare som vem som helst till den du är nu i communityt?
– I början fick jag ofta möta Daniel ”Artosis” Stemkoski en hel del. Och jag krossade honom nästan varje gång med min Priest-lek. Och folk i Artosis chatt frågade ‘vem är den där Amaz? Vi behöver hitta hans stream.’ Då frågade jag några vänner till mig om hur man streamar, och det har väl rullat på sedan dess.

Hur är är det att jobba med Team Archon när det kommer till balansen mellan turneringar och streaming. Hur mycket kommer bland annat du att streama, Orange?
– Fem dagar i veckan kommer jag att streama, svarar den svenske stjärnan snabbt.
– Vårt huvudfokus i början av Team Archon var att spelarna skulle placera sig högt i turneringarna, njuta av dem och samtidigt upprätthålla en stadig stream på Twitch. Men nu när vi arrangerar fler och fler turneringar så som Pinnacle-serien och andra grejer som jag inte kan prata om riktigt än. Det är intressant hur mycket vår inriktning har förändrats, men sålänge det involverar Hearthston och communityt kommer det att gå bra för oss, säger Amaz.

Är det en ekonomisk fråga?
– Egentligen inte. Med Pinnacle-serien tjänade vi inte några pengar alls. Vi ville bara tacka våra sponsorer för att de hjälper oss. När jag först köpte vårt laghus fick jag betala det ur egen ficka. Jag tänkte att vi trots allts behövde ett laghus, men sedan kom G2A och gav tillbaka pengarna jag lagt ner på huset och det var förstås ganska skönt för nu slipper jag leva med den stressen. Men för oss är det viktigaste att vi hela tiden har kul, konstaterar Amaz.stressful now. The main thing of everything we do is to have fun.

”Om jag inte presterar under den tiden kommer jag falla bort”

En fråga ni säkerligen ofta får höra, och som många fortfarande funderar över är hur mycket pengar ni tjänar på att streama?
– Toppstreamerna tjänar en ganska bra hacka, men vi låter inte pengarna förändra våra liv. Sebastian “Forsen” Fors gör sin grej och detsamma med Octavian “Kripparrian” Morosan. Vi är inte rädda för att göra normala vardagliga ting. Och jag tror att det är den stora skillnaden mellan oss och miljonärer som jobbar på kontor. Vi kan relatera bättre och vi behöver inte samma höga levnadsstandard – det vi behöver är en kamera, spel att spela och sen rullar vi bara med det.

En hel del ungdomar drömmer om att en dag bli esport-proffs och oavsett i vilken sport det är, är målet för dem att få spela det spel de älskar och samtidigt kunna leva på det. Och alltför ofta leder det till att de också accepterar vilken lön som helst för att uppnå sin dröm. På senare tid har streaming förvandlats till något som esport-proffsen kan tjäna pengar på dagligen – som ett jobb – samtidigt som turneringarna har blivit lite av proffsens fönster för att hålla sig relevanta?
– Det är sant. Om man är professionell spelare så förväntas man att prestera och ögonblicket du slutar göra det slutar också pengarna att strömma in. Om du tittar på de bästa spelarna i Hearthstone som enbart fokuserar på turneringar som exempelvis Cong “StrifeCro” Shu tjänar ingenting om de inte hamnar på topplaceringar. Men många av dem har nu också börjat kliva över till att streama mer, och de gör det bra, förklarar Amaz. Orange flickar in:
– Dima “Rdu” Radu sa något väldigt intressant till mig efter att jag vann i Katowice, ‘grattis Orange, nu kommer du bli inbjuden till exakt allt – i två månader.’ Och det är förmodligen hur det ser ut och om jag inte presterar under den tiden kommer jag att falla bort.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport