HEARTHSTONE
English version

Archon-stjärnan om Massan-härvan: ”Jag tror inte han har någon karriär kvar”

av Simon Engstrand
orange

Turneringsvinsten på Dreamhack Leipzig för svenske Jon ”Orange” Westberg har till viss del överskuggats av dramatiken kring Harry ”MaSsan” Cheong.
Många tror att MaSsan fuskar med sina tittarsiffror på Twitch och Orange själv verkar tro på teorierna.
– Han kommer aldrig mer bli inbjuden till turneringar, det är helt uppenbart, säger svensken till Aftonbladet Esport.

Året börjar starkt för svenske Team Archon-stjärnan Jon ”Orange” Westberg. Efter ett händelserikt och stundvis struligt Dreamhack Leipzig fick han klättra högst upp på prispallen och ta emot första pris i Hearthstone-turneringen. Från och med nu blir det bara bättre, tror han.
– Förra året var jag så ny i scenen och jag hade så mycket. Det var olika lag som ville ha mig, jag visste inte hur esport-scenen fungerade, jag träffade nytt folk hela tiden och det hände nya saker som tog upp mycket tid och tänkande.
– Det här året är jag mer etablerad och jag vet vad jag gör, jag har rutiner och stabila träningspartners. Jag går in i det här året med mycket starkare förväntningar än förra året, och det börjar ju riktigt, riktigt bra, säger svensken till Aftonbladet Esport.

Orange beskriver det som han under 2015 utvecklades och fick mer kött på benen. Det finns småsaker han ångrar och – med facit i hand – hade gjort annorlunda. Men överlag är han nöjd med sina val, till exempel valet att gå med i Team Archon.
– Det har jag aldrig ångrat och är hur glad som helst över. Jag har hittat träningspartners och folk jag gillar.
– Det finns en grej jag ångrar, och det är att jag inför första säsongen av Archon Team League gick med på att inte vara med i laget. Jag önskar att jag hade kämpat hårdare för att få vara med. Om eller när det blir en andra säsong skulle jag bli väldigt förvånad om jag inte är med.

”Främst något jag gör för att hjälpa mig själv”

Utöver träning fokuserar Orange mycket på att ”streama”, att live-sända sitt spelande på nätet. Dessutom har han testat att kommentera matcher som expertkommentator, något han själv tycker gick bra.

Är det en stor del i Team Archon att man ska försöka vara en profil?
– Ja, fast jag vill också påstå att det inte bara är en Team Archon-grej. I princip det enda laget som har valt att inte fokusera på det är Na’vi. De är nästan det enda laget som accepterar, och jag säger accepterar bara för att jag inte kommer på något bättre ord, att man inte streamar, säger Orange och fortsätter:
– Det handlar egentligen inte om att göra laget en tjänst, utan att göra sig själv en tjänst. Inom Hearthstone är streaming den största källan till exponering och bästa sättet att bygga en fan-bas, att göra sig själv mer känd, så när du senare gör bra ifrån dig betyder det mer eftersom fler följer dig. Även fast det är en del av kontraktet, att man ska streama, så känns det främst som något jag gör för att hjälpa mig själv.

Dissar laghuset i Las vegas

Som en av Hearthstone-scenens stora profiler och med besparingar från turneringsvinster har Orange hittills gjort sig en rejäl hacka på spelet han älskar.

Vad gör du med pengarna?
– Förra året blev det lite krångel i och med att jag inte visste var jag ville bo; USA, Sverige eller kanske någon annan del av Europa. Men nu har jag bestämt att stanna i Sverige, så för tillfället lägger jag undan pengar för att skaffa ett eget ställe att bo i.
– Vi skaffade precis laghus i Las Vegas, och när jag berättar för folk att jag vill bo kvar i Sverige kollar de på mig som om jag vore helt dum i huvet, men jag har mina anledningar att vara kvar.

”Massan har ingen karriär”

En av Hearthstone-scenens mest aktuella draman gäller streamern och spelaren Harry ”MaSsan” Cheong. Communityt har länge misstänkt att MaSsan fuskar med sina tittarsiffror på Twitch och i januari blossade debatten upp igen, då en Reddit-användare publicerade en samling med bevis.

Sedan tråden publicerades har proffs vittnat om berättelser kring MaSsan. Bland annat ska han ha erbjudit andra spelare pengar för att tävla i hans ställ.
– Jag hoppas att han blir avstängd, säger Orange på ämnet och fortsätter:
– Vi var alla rätt överens på Dreamhack om att han kommer bli bannad vilken dag som helst. Det är bara en tidsfråga.

Bannad från turneringar eller Twitch, eller hur menar du?
– En turnering kommer han aldrig någonsin vara med i igen. Han kommer aldrig mer bli inbjuden till turneringar, det är helt uppenbart, men förhoppningsvis kommer han bli bannad från Twitch också.
– Jag tror inte han har någon karriär kvar i Hearthstone, men jag är rädd också att han redan tjänat väldigt mycket pengar, så han är nog rätt okej med det.

Aftonbladet Esport har pratat med MaSsan om anklagelserna. Läs mer om händelsen här.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport