HEARTHSTONE

Firebat efter Blizzcon-segern: Nu blir jag kanske inbjuden till turneringar

av Tobias Lundgren

Han kom från ingenstans och vann inför en fanatisk hemmapublik.
Och efter Blizzcon-segern där han blev 100 000 dollar rikare rev James ”Firebat” Kostesich ner stora skratt när han kallt konstaterade att:
– Nu blir jag kanske inbjuden till framtida turneringar.

Under världsmästerskapet i Hearthstone har James ”Firebat” Kostesich gått som tåget vid sidan av sina mer namnkunniga motståndare. Efter flera serier där han vunnit enkelt med 3-0 och 3-1 såg han ut som ett reellt hot mot kinesiske Wang ”Tiddler Celestial” Xieyu i stora finalen.

Och han var mer än ett hot, han fullkomligt krossade sin motståndare tack vare en urstark Druid deck och viss tur med draws. Som när han topdeckade två gånger i rad i sista matchen, där en Sludge Belcher för motståndaren försvann enkelt då Black Knight dök upp.
– Det kortet kändes rätt bra, yeah. Jag fick bara en känsla av lättnad och tänkte ”tack och lov att jag hade med kortet i min deck”. I flera matcher när jag dragit Black Knight har jag bara undrat vad kortet ens gjorde där. Men sedan drar man det vid ett sådant här tillfälle och då är det bara: Det är DÄRFÖR kortet är med, nu vinner vi matchen!

I rundan efteråt, som blev avgörande, fick Firebat återigen sitt starkaste kort för kvällen: Savage Roar. Tack vare +2-boosten på alla enheter kunde han sätta motståndaren på lethal och världen hade fått sin första mästare i Hearthstone.

”Bara suttit med kompisar och spelat”

Och den nyblivne mästaren har inte gjort något vidare väsen av sig i turneringar tidigare, utan har utvecklat sitt spel genom att möta kompisar och spelar på ladder. Han har till och med blivit utsatt för smärre mobbning av de mer namnkunniga motståndarna.
– Jag vet inte om de gör så med alla spelare som är på väg uppåt, men mot mig ändrade de tiderna på vissa matcher till typ fyra på natten för att göra det mer bekvämt för dem själva. Det suger litegrann då jag har ett jobb att gå till. Tidigare har jag inte blivit inbjuden till turneringar så jag har inte ens fått en chans att vinna, men förhoppningsvis får jag mer respekt från arrangörer och spelare nu och blir kanske inbjuden till framtida tävlingar.

Du verkar gilla att BM:a, är det en del av din plan för att få motståndaren ur balans?

– Det kan fungera som mind games, men publiken reagerade så bra på det första gången och jag tyckte det var kul så jag gjorde det bara för att vara lite publikfriande. Motståndarna blir aldrig arga utan vi kramas och pratar efter varje match. Vi är vänner allihopa.

”Mina föräldrar har förmodligen ändrat uppfattning nu”

Efter segern vill han satsa mer på att streama och hjälpa andra spelare komma upp till elitnivån i Hearthstone.
– Min inställning är alltid att uppmuntra nya spelare, jag är inte rädd att någon ska ta min plats. Det är bra för communityn att nya spelare kommer in. Förhoppningsvis kan jag leva på spelet snart också, det är väl drömmen: Att spela datorspel och tjäna pengar?

Och föräldrarna, som innan turneringen trodde det var en bluff när han blev inbjuden av Blizzard att spela i Anaheim, har förmodligen ändrat uppfattning efter att deras 18-årige son nu vunnit 100 000 dollar.
– De trodde inte att jag kunde tjäna pengar på att spela datorspel. Men de har förmodligen ändrat uppfattning lite nu, säger han och ler.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport