HEARTHSTONE
English version

Orange: ”Jag känner att jag kan tävla med världseliten”

av Tobias Lundgren
orange

Vad som skulle blivit hans stora genombrott på Hearthstone-scenen förvandlades till en mardröm när han blev ddosad av ökända hackergruppen Lizard Squad och tvingades lämna walk over under Pinnacle 2.
Nu berättar en av Sveriges kommande storstjärnor Jon ”Orange” Westberg om attacken – och om sina mål som proffsgamer.
– Jag vill vara en sådan som folk ser upp till när de tänker Hearthstone och bra spelare, säger han.

Team Darkstars Hearthstone-trupp är på frammarsch och längst fram i ledet står en 20-åring från Västerås. Jon ”Orange” Westberg har den senast tiden gjort ett avtryck på proffsscenen när han besegrat storspelare som Dima ”Rdu” Radu, Blizzcon-segraren James ”Firebat” Kostesich och Jeffrey ”Trump” ShihMen bara veckan innan intervjun fick turneringen Pinnacle 2 ett abrupt slut då Lizard Squad knäckte Oranges internet och han tvingades lämna walkover mitt i en match mot Dimitris ”Dethelor” Theodoropoulos. Något som fortfarande känns bittert för Westberg.

– Så fort jag kvalade visste jag att ddos skulle vara ett problem med tanke på att det varit ett så stort problem inom turneringar den senaste tiden. Folk har blivit ddosade kors och tvärs vilket inte är roligt alls. Jag började kolla guider och höra med folk vad de visste om ddos för att skydda mig, men jag visste inte riktigt vad jag försökte skydda mig mot eftersom jag inte varit med om det förut. Så jag gjorde det jag kunde men var osäker på om det var tillräckligt. Forsen var i samma turnering och han berättade om Lizard Squad, som är största gruppen av ddosare, att de varit på både honom och Firebat och att de kunde ta sig igenom det mesta. Det gjorde mig så klart lite rädd och var rätt säker på att ifall de kom efter mig skulle det jag gjort inte vara tillräckligt. Sedan gick dag ett så bra, jag vann mot RDU, förlorade mot Strifecro och vann mot Trump.
– Sedan började dag två och jag fick 2-0 mot Dethelor och allt kändes bra, men så fort mitt internet gick ner var det inget snack om saken utan jag förstod att jag blivit ddosad vilket var det sista jag ville.

Vad kände du då?

– Det var så otroligt surt att tvingas ge upp matchen, jag fick aldrig visa vad jag kunde. Just nu i dagsläget hade jag kunnat vinna hela turneringen. Jag får aldrig veta hur långt jag hade kommit utan var tvungen att lämna walkover. Det var så surt så det finns inte och direkt efter Pinnacle var jag rätt så upprörd.

Förutom attacken, vad tänker du om ditt spel i turneringen?

– Jag tycker jag spelade riktigt bra. Jag gjorde några misstag men det går inte spela perfekt. Som helhet är jag hur glad som helst över hur jag spelade. Med tanke på att det var nervositet inblandat så jag är riktigt nöjd.

Du gjorde bland annat ett riktigt omtalat drag mot Strifecro när du tog över hans Antonidas och vann med en fireball. Vad tänkte du i den situationen?

– I matchen mot Strife föll allt på plats. Jag visste att det jag gjorde var modigt, att några saker kunde gå fel men att det med stor sannolikhet skulle sluta som det slutade. Jag såg det inte som ett sådant fantastiskt play som alla verkar tycka att det var. Men när jag gått tillbaks har jag insett att ”det där var jävligt coolt”. Det är inte många som skulle gjort något liknande. Amaz och Admirable pratade om att jag skulle ta en line of play vilken de flesta såg att jag skulle göra. Men jag drog swipe den turen, så jag visste att jag hade en spell för att göra en fireball om jag tog Antonidas så jag tänkte ”fuck it” och det funkade. Det känns riktigt bra att ha gjort ett sådant play mot den jag anser vara den bästa i världen.

Vad är det som gör Strifecro till den bästa i världen enligt dig?

– Jag vet inte… Han ser spelet på ett så annorlunda sätt. Jag kan inte riktigt sätta ord på det, men jag kan säga att han har börjat streama regelbundet och det finns ingen annan streamer där det enda jag kan tänka är hur långt bort jag är från att vara lika bra som honom. Om jag kunde sätta ord på det skulle jag träna på det, det är något med hur han ser spelet. Han har också en sjuk grundläggande förståelse för hur varenda match up funkar, vad hans roll är. Vad som är viktigast. Men han kan också bli kreativ i sina matcher. I Pinnacle fick han mig att ge upp en match när jag låg på 30 liv och hade en Antique Healbot i handen. Då gav jag upp för jag visste att jag inte kunde vinna. Det är inte många kan säga att de tvingat någon att ge upp så.

Varför tvingades du ge upp?

– Jag spelade Handlock mot hans Druid. Han attackerade inte face så jag kunde inte spela Molten Giants, men han höll alltid så mycket press att om jag hade spelat Jaraxxus skulle jag dött. Det var så sjukt, till slut hade jag tre kort i leken och inga riktiga hot. Då var det bara att ge upp. Han är så galen med att komma på sådana saker. Man har hört att man ska hålla handlock utanför Molten Giant range, men att ta det till en sådan extrem. Många kan fullfölja det till viss grad men inte med samma perfektion som Strifecro. Jag har otrolig respekt för honom.

Under Pinnacle 2 besegrade du även RDU, som länge ansetts vara den bästa i världen. Vad säger du om den matchen?

– Jag gjorde det jag skulle. Sedan gjorde han några rätt konstiga plays i matchen, speciellt i slutet. Grejen med den var att han hade en tanke varför han gjorde som han gjorde. Han trodde att jag inte skulle förstå att han hade lethal. Det ingen visste vid det tillfället var att klassen jag spelat absolut absolut mest i hela Hearthstone är Rogue och jag vet precis vad den klassen är kapabel till så jag var tillräckligt försiktig och gjorde vad jag kunde för att undvika att bli dödad på det sättet. Sedan missade han helt att jag hade Dr boom kvar så jag kunde taunta upp två minions.

När Goblins vs Gnomes släpptes så tänkte jag att det skulle bli RNG-kaos på proffsscenen med tanke på de nya korten. Men nu verkar scenen ändå ha anammat dem utan problem. Märker du själv en stor skillnad på hur du spelar efter expansionen?

– Ja, jag trodde det skulle bli väldigt mycket RNG inom proffsscenen med tanke på allt RNG-relaterat i GvG, men ju mer jag spelar desto mindre påverkan tycker jag det har. Jag tycker mer det är intressant för korten som påverkar mest är piloted-korten och sedan Dr Boom. Piloted-korten är roliga och intressanta. Visst, du kan förlora på att du får Doomsayer från en Shredder men det händer så sällan. Vi spelare måste anpassa oss efter vad vi får och det blir intressanta scenarion. Men Dr Boom tycker jag inte så mycket om, han är väldigt kraftfull så jag spelar honom absolut, men att Boom Botsen ibland avgör matcher själva är inget kul alls.

Jag tror jag vet vad du pratar om, din förlust i M-House Cup?

– Ja, jag tänkte nämna den. Jag hade också en teammate som åkte ut när han hade tre minions i spel och två Boom Bots träffade fyra var i hans ansikte. Sådana saker…
– Jag tycker att det kraftfullaste kortet i spelet, som Dr Boom är, kunde vara mindre RNG eller så kanske han borde kosta 8 mana. Någon fix på Dr Boom skulle jag vilja se. Ett sådant kraftfullt kort har jag inget emot men med så mycket RNG skulle jag kunna klara mig utan det.

Tänk om en sådan grej hade hänt i Blizzcon-finalen till exempel?

– Ja, det kunde ha hänt och för mig var det nästan så stort. Eftersom jag är relativt ny på proffsscenen så är varje vinst jag kan få enormt betydelsefull. Det var verkligen något stort för min karriär att den Boom Boten träffade som den gjorde.

Jag antar, trots utgången i turneringarna hittills, att du känner dig hemma däruppe med de allra bästa proffsen nu?

– Absolut! Nu har jag fått känna på det, och de stora spelarna har fått upp ögonen för mig. Alla jag interagerat med har varit otroligt imponerade över hur jag spelat vilket är en otrolig boost för självförtroendet bara det. Jag känner absolut att jag kan tävla med dem och det är inte turen som tagit mig dit jag gjort. Utan att låta alldeles för full av mig själv tycker jag att jag förtjänat att tävla mot dem och göra bra ifrån mig. I qualifiern till Pinnacle 2 var 32 av de bästa i världen med och där tog jag mig till final och spöade många av de stora namnen, bland annat 3-0 mot Firebat.

Men på tal om världseliten och RNG, blir det inte väldigt mycket sådant som avgör eftersom ni förmodligen känner till varandras spel så bra vid det här laget? Den som får bäst kort vinner, typ?

– Inte riktigt, det händer fortfarande så otroligt mycket i en match. Det är så gott som omöjligt även bland världseliten att spela en match perfekt och det finns troligtvis inte en match som går till tur tio som är spelad perfekt utan det finns alltid grejer du kan göra annorlunda. Det görs förvånansvärt många misstag även på de höga nivåerna. Jag har hört från en hel del spelare att ”jag förtjänade inte den segern för jag spelade sämre”.
– Ibland spelar man bort sig men vissa misstag märks mindre än andra. Ingen proffsspelare missar lethal men det är många andra missar upp till den punkten som kan gå fel och göras fel.  Alla matcher är så olika så det kommer alltid situationer där man inte vet vad man ska göra, men världseliten gör färre misstag.

Du kommer från en Magic The Gathering-bakgrund innan Hearthstone, känner du att du har en fördel på grund av det?

– En enorm fördel. Det är helt absurt vilken fördel jag har för att jag spelat Magic i så många år. Mellan spelen finns det otroligt många likheter. Jag började spela Hearthstone under tidig beta för jag började tröttna på Magics onlineklient eftersom den är så dålig. Sedan tog jag en paus i betan några månader för spelet var för enkelt. Det var bara en massa StarCraft 2- och WoW-spelare som hade betan. De hade inte varit involverade i Trading Card Games så de hade ingen aning vad saker som tempo, kortövertag, aggro, kontroll eller midrange innebar och hur man skulle spela spelet, medan jag hade rätt bra koll eftersom de sakerna existerade i Magic. Därför tog jag en paus för det var inte särskilt kul. Men sedan när en nära vän som också fått betan några månader senare berättade att det började bli en tävlingsscen inom Hearthstone kom jag tillbaka och sedan dess har jag spelat.

Hur aktiv var du inom Magic The Gathering?

– Det enda jag gjorde under gymnasiet var att spela Magic. Jag spelade säkert 5-8 timmar om dagen online för det var enda stället jag kunde spela så mycket. Det var svårt att göra IRL med vänner. Jag började när jag gick sexan. Några vänner spelade WoW men min mamma lät mig inte spela det eftersom det kostade 100 kronor i månaden. En vän kom hem till mig och visade hur de äldre kidsen spelade kortspelet och så spelade vi det i vardagsrummet. Vi åkte till en lokal med en massa Magic-spelare och jag fick väldigt många vänner där, några av mina närmsta vänner sedan 12 års ålder. Jag lärde känna Anton ”airbrushed” Bystedt via Magic. Sedan sa han på en fest i januari eller februari förra året att det började bli en tävlingsscen inom Hearthstone och det gjorde mig enormt taggad.

Vad är det som gör att du blivit så bra inom Hearthstone tror du?

– Jag lägger ner alldeles för mycket tid på det, jag tror det är största grejen, haha! Jag är otroligt otroligt tävlingsinriktad och jag har varit sådan i nästan allt jag gett mig in på i livet. Jag ger inte upp förrän jag är bäst på det. Därför är spel som Magic och Hearthstone så farliga för de går aldrig bli bäst på, det finns alltid saker du kan träna på eller lära dig. Det är fantastiskt kul, så jag lägger ner så många timmar per dag och är aldrig nöjd med var jag är. Även nu fast jag spelat stora turneringar och vunnit mot så många bra spelare har jag aldrig stannat upp och tänkt ”fan vad bra det här är”, utan jag har alltid tänkt ”det här måste jag träna på och det här hade jag kunnat göra bättre”. Jag hittar alltid något jag vill bli bättre på. Från vad jag hört är det många som vid något tillfälle stannar upp och tänker ”nu är jag tillräckligt bra” och efter det börjar de skylla på RNG eller dåliga draws vid något tillfälle i karriären. Jag gör aldrig det utan vill alltid bara bli bättre.

Det brukar talas om schackspelare och hur många drag de ser framför sig i en match. Hur funkar det i dit huvud när du ser på brädet?

– I början av en match är det rätt mycket mönster. De flesta match ups är rätt planerade och det finns bara små saker som går göra annorlunda för att göra motståndarens kort mindre effektiva. Det handlar oftast om att ge motståndarna så lite effektivitet i sina kort samtidigt som du försöker få ut så mycket som möjligt ur dina kort. När jag ser en match framför mig försöker jag tänka minst en tur i förväg. När jag spelat min tur måste jag veta vad motståndarens bästa play är och hur jag gör det sämre och om det öppnar upp några andra plays som kan vara bättre. Nästa runda måste jag vet vad som händer, annars kommer det aldrig gå spela mot de riktigt duktiga. Sedan finns det scenarion där man måste tänka mer än så, men det är svårt att tänka fyra turer in, för det är så mycket som kan hända. Tre turer efter sin tur går tänka men det är otroligt svårt. Du måste ligga minst en tur i förväg, motståndarens tur sedan din tur, men sedan kan du tänka lite längre och se så ingenting crazy kan vara på väg att hända.

Ditt lag, Team Darkstar, är inte så stort jämfört med många konkurrenter. Hur skulle det kännas att lämna dem nu när du börjar växa på scenen?

– Jag har fått erbjudanden från diverse lag som är större men erbjudandena jag fått har inte varit så pass stora för att intressera mig att lämna lagen även fast det är bättre än jag har nu. För att jag skulle överväga att gå någon annanstans skulle det behöva vara ett otroligt otroligt bra erbjudande Just för att jag utvecklas så enormt med mina lagkamrater och ser upp till de i ledningen. Det ska mycket till för att jag ska lämna, men kommer ett erbjudande som ger mig möjlighet att leva på Hearthstone skulle jag nog med största sannolikhet ta det.

Jag antar att du går fullt ut för att leva på det här?

– Ja, det gör jag. Det är definitivt det här jag vill göra. Jag har haft svårt att bestämma mig för saker tidigare i mitt liv, men det här har jag bestämt mig för. Det känns värt att kämpa för att bli någon på scenen.

Men du har inte börjat streama särskilt regelbundet?

– Jag streamar då och då. men jag är ingen ”regular”, med tanke på att jag måste köpa en ny dator. Även fast Hearthstone är ett spel som kräver väldigt lite av en dator så är min dator för dålig för det. Helt absurt vilken liten skithög jag sitter på.

Var vill du vara när 2015 närmar sig sitt slut?

– Jag vill vara en sådan som folk ser upp till när de tänker Hearthstone och bra spelare. Då vill jag vara ett namn på folks läppar. Och jag vill spela så många turneringar jag bara kan. Förhoppningsvis kan jag få direkta inbjudningar till turneringar, och det har redan börjat eftersom jag fick en inbjudan till Deck Wars och sådana saker. Jag hoppas att Hearthstone är en väldigt stor del av mitt liv i slutet av året och att jag får fortsätta med det i några år framöver.

Och jag antar att Blizzcon 2015 är ett stort mål?

– Jag gör allt vad jag kan för att kvala mig dit.

Facebook

Arkiv

Om oss

Tf redaktör: Simon Engstrand
Tf chefredaktör och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
Tips: esport@aftonbladet.se

Sälj

Kontakt på Aftonbladets annonsavdelning: Mikael Rådö, 070 161 99 93 Kontakt för partner-samarbeten: Pontus Ogebjer

Info

Läs mer: Integritetspolicy Om annonser
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm Telefon växel: 08 725 20 00 Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
Org.nr: 556100-1123 Momsregistreringsnr: SE 556100-11230
© Aftonbladet Esport